Eeei, dracia dracului!

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 10 Septembrie 2018, ora 18:06
21991 citiri

Exclamatia din titlu a putut fi auzita de catre telespectatorii care priveau, zilele trecute, un interviu cu tatal Adinei Florea, propusa la sefia DNA de catre Tudorel Toader.

Vocea era, de fapt, a mamei candidatei, care incerca sa-si domoleasca sotul. Acesta incepuse sa-l ameninte pe presedinte cu o ancheta pornita de fiica sa, asa ca femeia l-a certat: "Distrugi copilul, ce te bagi tu?". Parea o scena dintr-o telenovela...

Daca stam sa ne gandim bine, cam asa arata, de fapt, serialul politic care ne e oferit zilnic la TV: dispute personalizate, amenintari, voci suprapuse.

Cel mai urmarit episod recent i-a avut ca protagonisti pe Gabi Firea si Liviu Dragnea. Spectatorii - mai ales cei pesedisti - trebuie sa fi fost tare uimiti cand au auzit-o pe fosta stirista ca-si acuza seful de dictatura.

Paruiala a fost declansata dupa ce pesedistii s-au trezit ca se acuza reciproc pentru violentele din 10 august. Ei s-au temut ca diaspora le darama Guvernul, iar acum descopera ca mitingul a avut un singur efect: a starnit zazania in partid.

In timp ce telenovela ruleaza pe micile ecrane, partidele majoritatii continua transformarea vietii noastre politice intr-o adevarata drama.

Decizia cea mai grava a ultimelor zile a fost luata de Viorica Dancila. Aceasta a fortat adoptarea unei ordonante de urgenta privind rectificarea bugetara, desi avea nevoie de un aviz al CSAT pentru capitolele despre servicii de informatii.

Avizul nu putuse sa fie acordat, intrucat presedintele a suspendat sedinta in care urma sa fie luata o decizie, acuzand Guvernul ca a venit nepregatit. In loc sa revina cu temele facute, premierul a preferat sa incalce legea.

PSD si ALDE au dat o lovitura si Parlamentului. La propunerea lui Eugen Nicolicea, plenul Camerei a hotarat ca deputatii Opozitiei sa fie suspendati intre 2 si 30 de zile, daca incalca regulamentul.

Propunerea de intimidare a adversarilor nesocoteste natura mandatului reprezentativ. Majoritatii nu i-a pasat. Intrucat ea considera ca si ziaristii sunt periculosi, i-a cazat intr-un tarc, astfel incat sa nu se poata apropia prea mult de geniile legiuitoare. La originea ideii se afla acelasi Nicolicea, care se arata nemultumit ca gazetarii "stau tolaniti, ca la autogara".

Cand cautam o concluzie pentru articolul meu saptamanal am dat peste aceasta declaratie, care exprima foarte bine atmosfera in care se petrec cele relatate mai sus: "ideea nu e de a abroga pe cineva despre vreo vina, ci de a ruga ca sa lasam ca rezultatele anchetei sa fie cele care ne fac sa credem intr-o directie sau in cealalta". Va las sa ghiciti autorul sau autoarea perlei...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#Dancila gafa abroga, #deputati USR pedepsiti , #politica interna