Dezeuropenizarea PSD, PNL si ALDE

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Luni, 12 Noiembrie 2018, ora 12:30
10530 citiri

Pe hartie, lucrurile arata bine. Cele trei partide care domina scena politica de la noi se declara pro-europene.

Ele sunt afiliate la federatii politice influente: PNL e in familia populara, PSD - in cea care reuneste socialistii, iar ALDE - in grupul caruia i-a copiat numele.

In PE, cele trei formatiuni controleaza impreuna 20 din cei 32 de deputati alesi in Romania. Unul dintre ei e vicepresedintele forului de la Strasbourg, alti trei - vicelideri ai fractiunilor parlamentare care domina peisajul politic al Uniunii.

Cu toate astea, pesedistii, penelistii si aldeistii au o relatie foarte proasta cu retelele partizane din UE si, in general, cu Europa.

In cazul PSD e vorba despre lider. Familia socialista vrea voturile pesediste, dar nu si sa se afiseze cu Dragnea. Strategia formatiunii care domina guvernul actual e profund eronata. O vadeste felul in care a abordat PSD desemnarea candidatului socialist la sefia Comisiei Europene: la sedinta in care au fost validati competitorii- Timmermans si Sefcovic - n-a calcat picior de pesedist.

Candidatul ramas in cursa - actualul prim-vicepresedinte al Comisiei conduse de Juncker - a fost criticat deseori de catre Dancila si colegii ei din partid. Cum l-ar putea sustine dupa ce l-au facut cu ou si cu otet, intrucat sustine statul de drept?

La PNL tot liderul e de vina. In joc nu e reputatia, ci doar asiduitatea dlui. Iohannis sau, mai precis, lipsa acesteia. Mai mereu absent de la reuniunile familiei sale politice, presedintele a chiulit atat de la sedinta care a validat die Spitzenkandidaten, cat si de la Congresul PPE de zilele trecute, cand s-a transat - prin vot - ca lista de la europene va fi condusa de Manfred Weber.

Mai abili decat seful statului - de fapt, experti in detectarea directiei din care bate vantul - penelistii l-au sustinut pe castigator. Ei nu-l pot, insa, inlocui pe Iohannis in forurile in care se reunesc liderii populari si sunt simpli spectatori ai jocului politic din PPE.

ALDE e in situatia cea mai bizara. Apartenenta la familia cu acest nume e bazata exclusiv pe prietenia lui Tariceanu cu Guy Verhofstadt, liderul fractiunii liberale din PE. Acesta a povestit recent la Strasbourg, in timpul sedintei la care a fost invitata Dancila, ca in 1990 a facut cadou un post de radio romanilor. A uitat sa spuna cine l-a primit. Ati ghicit: era vorba de Tariceanu, devenit astfel proprietarul Radio Contact.

Joia trecuta, actualul sef al Senatului si-a anulat calatoria la Madrid, unde s-a reunit reteaua partidelor liberale. Fostul premier a ramas la Bucuresti din pricina unei noi anchete a DNA.

Vazuti din perspectiva scenei europene, liderii PSD, PNL si ALDE sunt marginali sau de-a dreptul absenti, iar calculele partidelor lor sunt rareori altceva decat ralieri personale.

Nu exista proiecte asumate alaturi de alte partide, iar singura linie retorica urmata azi de PSD, ALDE si PNL e critica Parlamentului si/sau a Comisiei Europene.

Asa s-a ajuns la ceea ce as numi dezeuropenizarea partidelor de la noi. Sa ne reamintim ca ele au fost acceptate in retelele partizane europene inainte de aderarea tarii la UE. Acum toate trei par sa fie decuplate de Europa, nefiind capabile sa se integreze cu adevarat.

Deocamdata, nu exista altele care sa le ia locul. USR isi face iluzia ca ar putea inlocui ALDE in grupul cu acelasi nume, iar RO+, care ezita intre PPE si acelasi ALDE, risca sa nu poata participa la viitoarele alegeri europene intrucat inregistrarea sa e blocata in instanta. Trist.

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti (din 1992) si deputat european (din 2009).

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#PSD PNL ALDE partide europene , #partid