Deputatii voteaza azi noua lege a rezidentiatului. Ce prevede actul normativ

Marti, 29 Octombrie 2019, ora 12:07
3499 citiri
Deputatii voteaza azi noua lege a rezidentiatului. Ce prevede actul normativ
Foto: Arhiva Ziare.com

Plenul Camerei Deputatilor se va reuni marti, de la ora 16:00, pentru a adopta proiectul de lege privind rezidentiatul, a decis Biroul Permanent.

Liderul deputatilor PSD, Alfred Simonis, a precizat, dupa sedinta conducerii Camerei, ca sedinta va avea loc de la ora 16:00 pentru a discuta acest proiect, urmand sa fie dat si votul final.

Luni, Biroul Permanent decisese, initial, ca deputatii sa nu aiba sedinta de plen, ci sa lucreze in comisii, avand in vedere audierile ministrilor propusi in Cabinetul Orban.

Ulterior, Simonis a anuntat ca propune ca sedinta Biroului Permanent si plenul Camerei sa fie convocate marti pentru a fi adoptat proiectul de lege privind rezidentiatul.

Senatul a adoptat, in sedinta plenului de martea trecuta, in unanimitate (72 de voturi "pentru"), propunerea legislativa pentru modificarea OG 18/2009 privind organizarea si finantarea rezidentiatului, prin care s-a stabilit ca, la nivel national, incepand din anul 2020, admiterea va avea loc in a treia duminica a lunii noiembrie.

"Ministerul Sanatatii organizeaza admiterea in rezidentiat pe locuri si pe posturi prin concurs national in a treia duminica a lunii noiembrie, iar admiterea in rezidentiatul in medicina de familie, prin test de selectie, pe baza unei metodologii aprobate prin ordin comun al Ministerului Sanatatii si al Ministerului Educatiei Nationale", prevede un amendament al senatorului PSD Liviu Pop.

Pentru anul in curs, concursul se va desfasura asa cum era stabilit, pe 8 decembrie. Actul normativ initiat de un grup de parlamentari de la PSD, UDMR si PNL si amendat de Senat prevede ca, "prin derogare, concursul national pentru admiterea in rezidentiatul pe locuri si pe posturi se organizeaza in temeiul unei metodologii aprobate prin ordin al ministrului Sanatatii pentru anul 2019 si se poate desfasura la nivelul centrelor universitare pe baza acordului dintre Ministerul Sanatatii si institutiile de invatamant superior publice acreditate care au facultati de medicina, medicina dentara si farmacie".

Rezidentiat 2019: Senatul a scos semnatura ministrului Educatiei din lege, dar mai e mult pana la rezolvarea crizei

In mod normal, examenul de rezidentiat trebuia sa se desfasoare in noiembrie, insa ordinul comun al ministrului Educatiei si al ministrului Sanatatii nu a putut fi semnat, din cauza ca nu exista un ministru la Educatie. Asa ca el a fost amanat pentru 8 decembrie. Aceasta noua lege elimina necesitatea ca ordinul sa fie semnat si de ministrul Educatiei pentru examenul din 2019.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Chirica susține că a fost trimis în judecată în momentul depunerii candidaturilor intenționat: ”Mă aştept şi la alte mişcări de acest fel”
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat vineri, pentru AGERPRES, că trimiterea sa în judecată de către procurorii DIICOT în dosarul "Veranda" nu este "o surpriză foarte mare",...
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Declarațiile preotului Nicolae Tănase sunt ”o invitație la viol”. Ministra Justiției intervine
Ministra Justiţiei, Alina Gorghiu a spus, referitor la afirmaţiile preotului Nicolae Tănase de la Valea Plopului potrivit cărora fetele care sunt agresate sexual ar trebui să intre la...
#Camera Deputatilor vot final rezidentiat 2019 , #camera deputatilor