Cum vrea Guvernul sa modifice legea starii de asediu sau de urgenta: Statul va putea rechizitiona bunuri, iar decidentii scapa de raspundere

Vineri, 07 Decembrie 2018, ora 15:44
6613 citiri
Cum vrea Guvernul sa modifice legea starii de asediu sau de urgenta: Statul va putea rechizitiona bunuri, iar decidentii scapa de raspundere
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Guvernul vrea sa modifice legea prin care sunt reglementate conditiile instituirii starii de asediu sau de urgenta. Daca cele mai multe dintre modificari nu fac decat sa aduca in zilele noastre legea, sunt si unele prevederi controversate.

Proiectul de lege pentru modificarea si completarea OUG 1/1999 privind regimul starii de asediu si regimul starii de urgenta a fost adoptat in sedinta de vineri.

Potrivit documentului postat pe site-ul Secretariatului General al Guvernului (SGG), condus de Toni Grebla, sunt dorite 11 modificari.

Prima modificare adauga la Art. 9 un nou alineat care prevede obligatii pentru conducatorii autoritatilor publice si administratorii operatorilor economici care

asigura servicii de utilitate publica in domeniile energetic, sanatate, agricultura si alimentatie, alimentare cu apa, comunicatii si transporturi sa asigure continuitatea furnizarii serviciilor esentiale pentru populatie si pentru fortele destinate apararii.

A doua modificare vizeaza Art. 20, litera l). In forma curenta se prevede ca autoritatile civile si militare trebuie "sa asigure paza militara a sediilor autoritatilor publice centrale si locale, a statiilor de alimentare cu apa, energie, gaze, de radio si de televiziune, precum si a unor agenti economici sau obiective de importanta nationala; cand situatia impune, dispun oprirea temporara a alimentarii cu gaze, energie si apa potabila, dupa caz".

Prin modificare se specifica faptul ca se asigura paza doar a televiziunii si radioului public. Totodata, sunt eliminate din lista sediile autoritatilor publice centrale si locale si inlocuite cu o sintagma mult mai generala "a obiectivelor de importanta deosebita pentru aparare".

Se modifica si alineatul (1) al Art. 21, care da posibilitatea CSAT de a da atributii, resurse umane si materiale conform organizarii la razboi si altor unitati militare din fortele destinate apararii. Daca initial textul de lege preciza ca e vorba "unitatile administrativ-teritoriale in care a fost instituita starea de asediu sau starea de urgenta", in noua forma a disparut aceasta sintagma.

Art. 21 primeste un nou alineat care adauga un drept pentru institutiile cu atributii in domeniul apararii, ordinii publice si securitatii nationale. Initial acestea puteau doar sa convoace rezervistii, acum "pot chema persoane fizice apte de munca pentru prestari de servicii in interes public".

Printr-o alta modificare se asigura ca vor fi asigurate cu prioritate transportul, comunicatiile, produsele, resursele si infrastructura pentru fortele de aparare. Totodata, firmele care produc sau repara produse cu destinatie militara sunt obligate sa-si "amplifice activitatea".

Doua modificari la articole diferite prevad dreptul autoritatilor de a rechizitiona bunuri de la cetateni, "potrivit legii".

Astfel, la Art. 25, dupa lit f) care prevede "intensificarea masurilor organizatorice si de pregatire pentru protectia civila", s-a adaugat lit. f1), care prevede "rechizitionarea de bunuri, potrivit legii".

Acelasi text este adugat si la Art 26, care vorbeste despre masurile ce pot fi dispuse in cazul instituirii starii de urgenta.

Pana acum erau incluse doar "inchiderea frontierei de stat, in intregime sau in zona in care a fost instituita starea de urgenta, intensificarea controlului la punctele de trecere a frontierei care raman deschise, precum si supravegherea frontierei pe toata lungimea sa". Acum se doreste sa se poata proceda si la rechizitionarea de bunuri.

Se modifica si Art 28, care stabilea cuantumul amenzilor pentru nerespectarea asigurarii continuitatii furnizarii serviciilor esentiale pentru populatie si fortele de aparare (vezi Art. 9).

"Nerespectarea prevederilor Art. 9 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 10.000.000 lei la 700.000.000 lei, pentru persoane juridice", prevedea articolul.

Acum au fost actualizate sumele la noul sistem de denominare: "Nerespectarea prevederilor Art. 9 constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 100 lei la 5.000 lei, pentru persoane fizice, si de la 1.000 lei la 70.000 lei, pentru persoane juridice".

Ultima modificare ii absolva de responsabilitate pe decidenti. Astfel, se vrea abrogarea totala a Art. 31. Iata ce prevedea:

" (1) Fapta personalului militar in activitate sau mobilizat, care manifesta atitudine de defetism, incita la insubordonare sau nu executa ordinele primite, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la 15 la 20 de ani sau cu inchisoare pe viata.

(2) Comandantul suprem al fortelor armate si membrii Consiliului Suprem de Aparare a Tarii raspund pentru ordinele date si pentru efectele executarii acestora".

Alte cateva modificari urmaresc doar actualizarea unor termeni juridici.

Vezi aici integral proiectul propus de Guvern

Proiectul Guvernului va fi trimis in Parlament, unde sa-si urmeze cursul legislativ. Astfel, el poate fi modificat de deputati si senatori pana se ajunge la votul final. Ultimul cuvant il va avea presedintele, care decide daca promulga legea, o retrimite Parlamentului sau o contesta la CCR.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#Guvern modificare lege stare asediu urgenta , #lege