Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"

Miercuri, 11 Iulie 2018, ora 16:16
5278 citiri
Controversatul Cod Administrativ a fost adoptat: USR ar vrea sa atace la CCR, dar nu poate, PNL se opune prin "decizie politica"
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Codul Administrativ a trecut in mare viteza prin Camera Deputatilor, decizionala, fiind votat luni noaptea si depus marti la secretariat pentru a putea fi contestat la CCR. Cu toate ca unele prevederi ridica mari semne de intrebare, PNL nu va sesiza Curtea Constitutionala, iar USR nu dispune in acest moment de semnaturile necesare.

Mai exact, Codul Administrativ a trecut cu 175 de voturi, in principal obtinute de la deputatii PSD, ALDE si UDMR. Era nevoie de 165 de voturi pentru ca proiectul sa fie adoptat, iar PSD-ALDE-UDMR au avut impreuna 166 - la limita.

In timp ce pozitiile USR si PMP au fost ferme, toti deputatii votand impotriva, pozitia PNL a fost una ambigua: Au fost prezenti la vot doar 24 de deputati din totalul de 67, dintre care cei mai multi s-au abtinut (14), 7 au votat "pentru" si 3 "impotriva" (Nicolae Giugea, Pavel Popescu si Ionut Stroe).

Marti seara, Codul Administrativ a fost depus la secretariatul general pentru a putea fi contestat la Curtea Constitutionala, timpul avut la dispozitie fiind de doar 2 zile, pentru ca in acest caz a fost vorba despre un proiect adoptat in procedura de urgenta.

USR sustine ca anumite prevederi din Cod sunt neconstitutionale si ar vrea sa sesizeze Curtea, insa nu are numarul de semnaturi cerut de lege. PNL a luat decizia politica de a nu sesiza CCR.

Cele mai controversate articole sunt cele care se refera la politizarea functiilor publice si, mai ales, la pensiile speciale care vor fi acordate alesilor locali.

USR: Se slabesc criteriile de integritate, se politizeaza tot, Romania devine o tara de demnitari

Senatorul USR Florina Presada, membru al comisiei speciale care s-a ocupat de elaborarea Codului Administrativ, a explicat pentru Ziare.com pozitia sustinuta de partidul sau.

"Luni seara, proiectul a fost retrimis din plen la comisie si s-au reintrodus cateva dintre atributiile ANFP (Agentia Functionarilor Publici, n.red.) . Eu ma bucur ca le-a venit mintea la cap, pentru ca le-am spus in mai multe randuri ca ciuntirea atributiilor ANFP (printre care pierderea calitatii procesuale, lipsa avizului ANFP pe niste restructurari de posturi), poate duce la sistarea Programului Operational Capacitate Administrativa (POCA) . Este vorba despre 500 de milioane de euro pe care Romania le poate pierde in continuare, din cauza modificarilor facute in ceea ce priveste functionarii publici", ne-a spus Florina Presada, subliniind ca dupa ce USR a atras atentia asupra acestui punct "a existat si o reactie a Comisiei Europene".

Senatorul USR le-a reprosat colegilor de opozitie de la PNL ca "au sustinut acest Cod Administrativ".

"Sa nu uitam ca dl Florin Roman a avut un amendament in una dintre sesiunile comisiei care prevedea ca, prin derogare de la exigenta de formare profesionala pentru prefecti, un senator sau deputat cu mandat intreg poate fi numit prefect. A trecut, e in raportul final al comisiei ca amendament adoptat", a adaugat aceasta.

Raportul final a avut peste 1.000 de pagini, iar forma finala a proiectului a fost clara abia marti, cand proiectul a fost depus la secretariatul general.

Intrebata ce aspecte de neconstitutionalitate a sesizat pana acum, Florina Presada a facut referire in primul rand la pensiile care vor fi acordate alesilor locali.

"Pensiile speciale pentru aceste categorii de alesi locali: primari, viceprimari, presedinti si vicepresedinti de consiliu judetean ar putea sa fie neconstitutionale. Am mai avut decizii ale CCR fix pe acest subiect. Au mai fost doua proiecte de legi in trecut (2015-2016) si au fost declarate neconstitutionale.

Altele ar mai fi aspectele legate de functia publica si de profesionalizarea functionarilor publici. Noi ne-am angajat in fata Comisiei Europene, o data la aderare si apoi in documentele programatice prin care luam fondurile europene, ca vom face anumite lucruri. Aceste aspecte au valoare de tratat international si, conform Constitutiei, primeaza. Daca noi incalcam aceste prevederi si angajamentele pe care le-am luat fata de partenerii europeni, putem spune ca incalcam Constitutia.

De exemplu, s-ar putea sa fie vorba despre faptul ca prefectii din inalti functionari publici devin demnitari, deci numiti politic. Mai sunt si celelalte lucruri care tin de functionarii publici, despre care vorbeam mai devreme si care lasa loc arbitrariului, politicului, in cariera unui functionar public.

Eu spun deocamdata doar ca 'ar putea fi neconstitutional', pentru ca CCR este cea care va decide. Dar eu ma astept ca in masura in care CE va sesiza ca nu sunt respectate angajamentele Romaniei, chiar in cadrul POCA sa reactioneze la aceste modificari aduse prin Codul Administrativ la functia publica. Riscam sistarea banilor din program sau pierderea banilor alocati unor proiecte cu bani europeni deja incepute, moment in care cheltuielile vor trebui suportate de la bugetul de stat", a adaugat aceasta.

Florina Presada nu a criticat prevederile introduse in Cod privind folosirea limbii materne in comunitatile in care minoritatile sunt in proportie de peste 20%, explicand ca, in opinia sa, "orice facilitate de interactiune a cetatenilor cu administratia publica e un lucru binevenit si atat timp cat ne pastram in cadrul constitutional e in regula".

Intrebata daca acest Cod este un pas inainte sau, dimpotriva, un pas inapoi, senatorul USR a raspuns: "Eu as zice ca majoritar el ridica probleme".

"Se slabesc criteriile de integritate si in functia publica, si in demnitatile publice. Ganditi-va ca se politizeaza tot, Romania devine o tara de demnitari. Secretarul general al guvernului devine demnitar, are rang de ministru. Prefectii au rang de secretar de stat, subprefectii au rang de subsecretar de stat, iar sefii de deconcentrate devin manageri cu functie de demnitate publica.

Acest Cod aduce un nivel de salarizare mai mare si anumite imunitati, adica o raspundere diminuata. Toata raspunderea pentru actele administrative potential nelegale cade in sarcina functionarului public din subordinea demnitarului.

Mai sunt si alte aspecte. De exemplu, procedura de licitatie pentru concesiuni si inchirieri va fi valida daca se depun doar doua oferte in loc de trei, cum e acum. Iar daca procedura se reia, ea e valabila daca se depune o singura oferta valida, nu mai e nevoie de trei, asa cum e acum. Ca efect, aceste bunuri vor putea fi concesionate sau inchiriate mult mai usor. La fel se intampla in cazul patrimoniului comunitatilor locale. Celebra lege a doamnei Firea si a dl Valcov a fost inclusa in Cod si cu exceptia vanzarii-cumpararii de imobile, restul deciziilor privind patrimoniul poate fi luat cu o majoritate de 50% plus 1 din totalul consilierilor locali si judeteni in functie. Pana acum era nevoie de 2/3", a argumentat Florina Presada.

Intrebata direct daca acest Cod Administrativ e in avantajul comunitatii sau al partidelor de la guvernare, senatorul USR a raspuns: "Acest Cod administrativ vine in sprijinul celor care sunt la Putere, al demnitarilor, al decidentilor politici".

"Practic, el a fost facut ca sa usureze munca decidentului politic si nu viata cetateanului. Activitatea administratiei publice nu devine mai transparenta sau mai predictibila pentru cetatean", a conchis Florina Presada.

Citeste aici si alte argumente:

Vezi aici care ar putea fi efectele la nivelul Primariei Capitalei:

PNL: Nu vom sesiza la CCR, e o decizie politica

In PNL, principalul partid de Opozitie, parerile sunt impartite, existand sustinatori si contestatari ai ideii de contestare a Codului la CCR. Spre deosebire de USR, PNL are foarte multi primari si consilieri, iar acestia sunt direct interesati de intrarea in vigoare a noilor prevederi.

Contactat de Ziare.com, viceliderul deputatilor PNL Victor Paul Dobre, membru al comisiei speciale care a elaborat Codul Administrativ si fost ministru delegat pentru Administratie, a adus propriile critici acestui proiect, explicandu-ne ca nu a fost prezent luni la vot pentru ca se afla la Berlin, unde participa la sesiunea anuala a Adunarii Parlamentare a OSCE, in calitate de vicepresedinte.

"Eu mi-am exprimat punctul de vedere foarte clar la dezbaterea generala de saptamana trecuta, cand mi-am exprimat opinia extrem de critica legata de faptul ca se destabiliza functia publica. Practic, asa cum am spus de la tribuna Parlamentului, din ANFP ramanea doar cladirea, directorul si portarul. Si o cutie postala.

Este adevarat ca luni seara au retrimis proiectul in comisie si o serie intreaga dintre amendamentele pe care le-am depus impreuna cu colegii mei de la PNL pe tema functiei publice au trecut. Nu in masura in care consideram noi, dar o parte au trecut.

Ca privire de ansamblu, Codul Administrativ este un pas inainte din punct de vedere al unei anumite structurari a legilor administratiei. El a fost lucrat de asociatiile primarilor si de asociatia presedintilor de Consilii Judetene, oameni care chiar sunt specialisti, insa eu cred ca forma care a intrat in dezbatere la Parlament era mai buna decat cea care a iesit, pentru ca pe parcursul dezbaterii, in special inainte ca proiectul sa intre la Senat, PSD a facut niste modificari majore in special in zona functiei publice. Au facut cativa pasi inapoi.

A doua problema este chestiunea legata de prefecti si, in general, de abordarea politica a functiei publice. Eu cred ca nu e bine sa ne intoarcem inapoi, ci sa mergem inainte. Cred in continuare ca trebuie sa depolitizam in cea mai mare masura functia publica. Cred ca trebuie sa stabilim clar cine sunt responsabilii politici si mai cred ca acestia nu ar trebui sa coboare mai jos de nivelul secretarilor si subsecretarilor de stat. Cred in continuare ca Romania poate sa se dezvolta cu o functie publica profesionala.

In noul Cod s-a politizat prefectul, s-a politizat subprefectul, s-au politizat directorii de deconcentrate, iar acestia, la randul lor, probabil vor politiza in continuare", a declarat Victor Paul Dobre pentru Ziare.com.

In plus, deputatul PNL a atras atentia asupra unui aspect foarte important, care ridica numeroase riscuri, in opinia sa, si care este legat de Directia pentru permise si inmatriculari din Ministerul de Interne.

"Prin Codul administrativ, la propunerea UDMR, se va descentraliza si va trece in subordinea consiliilor judetene. Din punctul meu de vedere e o mare eroare. In 2002, cand am facut demilitarizarea, am trecut Evidenta Populatiei la administratiile locale, in schimb permisele, inmatricularile si pasapoartele au ramas la nivel central. Acum se descentralizeaza si eu va spun care sunt vulnerabilitatile: Spre deosebire de buletine, care se dau la 14 ani, in cazul permiselor nu exista nicio obligatie a statului, trebuie dat concurs. Chiar daca s-au intamplat diverse 'minuni', cum a fost 'fabrica de permise' de la Pitesti, totusi, acum exista un control, un sistem general de examinare, niste reguli. Dupa, vor fi concursuri in 42 de judete, Dumnezeu cu mila!

In al doilea rand, si inmatricularile sunt o problema. Stiti cate masini furate apar, Politia e in contact permanent cu Interpol cu Europol. Cine mai stie de unde vine o masina care se inmatriculeaza la Bistrita, sa zicem? Acestea sunt cateva chestiuni care mie mi se par extrem de importante", ne-a declarat deputatul PNL.

In ciuda acestor critici, Victor Paul Dobre ne-a confirmat ca PNL nu va sesiza Curtea Constitutionala.

"Noi nu vom sesiza CCR. E o decizie politica si o respect", ne-a spus deputatul PNL.

Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
#USR Codul Administrativ CCR, #PNL Codul Administrativ CCR , #lege