Comisia juridica a respins discutarea abrogarii recursului compensatoriu si revizuirea Constitutiei, propuse de PNL si USR

Marti, 17 Septembrie 2019, ora 17:22
3385 citiri
Comisia juridica a respins discutarea abrogarii recursului compensatoriu si revizuirea Constitutiei, propuse de PNL si USR
Foto: Facebook/Parlamentul Romaniei - Camera Deputatilor (Arhiva)

Propunerile PNL si USR de a se discuta proiectele privind abrogarea recursului compensatoriu si revizuirea Constitutiei au fost respinse, marti, prin vot, de Comisia juridica a Camerei Deputatilor.

Presedintele forului, Nicusor Halici, a anuntat ca ministrul Justitiei si reprezentanti ai CSM vor prezenta saptamana viitoare solutiile in cazul recursului compensatoriu.

Deputatii PNL si USR au solicitat, la inceputul sedintei, introducerea pe ordinea de zi a proiectelor referitoare la abrogarea recursului compensatoriu si la revizuirea Constitutiei, ca urmare a rezultatului referendumului din 26 mai.

Deputatul PSD Florin Iordache a sustinut ca este nevoie de punctele de vedere ale Ministerului Justitiei, CSM si Parchet in privinta recursului compensatoriu.

"Recursul compensatoriu sa-l picam asa pentru ca e o initiativa de abrogare - clar nu vom fi de acord. Vreau sa ascult punctul de vedere al Ministerului Justitiei, al CSM, al Parchetului, Ministerului Public, pentru ca eu consider ca sa abrogam o lege pentru ca asa isi doreste un anumit partid politic este total gresit.

Putem discuta, putem vedea daca este oportun sa o modificam. As solicita un punct de vedere si de la Administratia Penitenciarelor, sa trimitem o adresa, sa vedem in baza acestei legi ce categorii de persoane au beneficiat si cate", a afirmat Iordache.

El a adaugat ca observatiile CCR la referendum au aratat ca ar fi vicii de neconstitutionalitate in modul cum au fost puse intrebarile la acest scrutin.

"Pana CCR nu va prezenta raportul in fata Parlamentului in ceea ce priveste acest referendum, sa vedem ce a constatat, daca acele intrebari au fost sau nu constitutionale si in functie de acel raport sa vedem ce facem mai departe, clar nu suntem de acord", a mai spus Iordache.

In replica, deputatul PNL Ioan Cupsa a precizat ca a fost destul timp pentru discutii pe tema recursului compensatoriu.

"E vorba de 21 ianuarie 2019 cand am inregistrat aceasta initiativa, ca nu are datele necesare pentru a dezbate si a decide in legatura cu soarta acestei initiative legislative, acest lucru nu-l putem primi. Ne vorbea domnul Iordache despre ANP, dar aceasta institutie este sub controlul Guvernului Dancila. Recunoaste PSD ca acest Guvern disfunctional nu mai are controlul asupra ANP?", a intrebat Cupsa.

Deputatul PSD Nicusor Halici a anuntat ca i-a invitat saptamana viitoare la comisie pe ministrul Justitiei si reprezentanti ai CSM.

"Am facut deja adrese la Ministerul Justitiei, CSM sa vina saptamana viitoare sa prezinte solutiile, alternativele prezentei legislative si solicitarilor dvs. din initiativele depuse", a spus acesta, adaugand ca nu este cazul unei "antepronuntari".

El a aratat ca, in privinta revizuirii Constitutiei, Biroul permanent a dat termen 19 septembrie pentru depunerea amendamentelor. "Daca nu avem amendamente, pe ce sa dezbatem? Presedintele CCR va veni si va prezenta un raport in Parlament. Sa inteleg ca vreti sa facem o revizuire pe picior? Am spus clar ca si noi o sa venim cu o initiativa, stiam ca si liberalii vor veni, am zis ca este un amplu proces de revizuire", a mentionat Halici.

Propunerile USR si PNL au fost respinse prin vot, iar deputatul liberal Gabriel Andronache a anuntat ca va cere dezbaterea proiectului privind abrogarea recursului compensatoriu direct in plenul Camerei, fara raport. "Vedem ca avem de a face cu o tergiversare si doriti sa ramana in vigoare ca infractorii sa-si calculeze dinainte de ce vor beneficia", a adaugat Andronache.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#abrogare recurs compensatoriu , #camera deputatilor