Victoria cat o infrangere a PSD

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Miercuri, 11 Septembrie 2019, ora 07:26
19247 citiri
Victoria cat o infrangere a PSD

Alegerea lui Teodor Melescanu presedinte al Senatului este pentru PSD o victorie la limita cu gust de infrangere, iar pentru Opozitie inca o mostra ca strategia proasta are efect de tesla tocmai atunci cand ar trebui sa fie la maximul virilitatii.

Adevaratul test politic s-a dat in turul I al votului pentru sefia Senatului, cand PSD nu a reusit sa-si impuna candidatul. Si asta in camera pe care o considera cea mai sigura. La deputati, acolo unde ProRomania are deja grup parlamentar, situatia este cu mult mai rea.

Teodor Melescanu nu si-a indeplinit, in ipoteza ca s-a straduit, obligatia asumata de a aduce voturi pentru de la ALDE la PSD. ALDE a avut candidat si l-a votat in bloc, dand semnalul ca ramane unit.

In turul al doilea, ecuatia s-a schimbat. ALDE a avut de ales intre o liberala, una cu un trecut USL mai incurajator decat alti liberali fosti pedelisti ce-i drept, dar un liberal fata in fata cu un fost camarad de arme cu care, sunt convinsa, multi au ramas in relatii personale bune.

Si aici intervine strategia proasta. Daca Opozitia voia sa castige Senatul cu orice pret, ar fi trebuit sa mearga pe un candidat cu sanse sa adune voturi din toate bazinele. Adica exact ceea ce a incercat, pana la urma cu succes, PSD.

Cat despre persoana dlui Melescanu, domnia sa este un expert al tradarilor. Chiar nu imi amintesc un partener politic pe care sa nu-l fi tradus atunci cand interesul personal a cerut-o, indiferent ca s-a numit Iliescu, Basescu, Ponta, Antonescu si, mai nou, CPT.

Deci nu stiu daca dna Dancila chiar si-a instalat la Senat un stalp al puterii sau un judecator abil capabil de orice salt si orice tradare la momentul oportun.

In poza politica mare, PSD nu a obtinut cine stie ce. A castigat turul al doilea, pe persoana, una deloc de incredere, dar a pierdut primul tur, care a fost cel politic. Iar acest prim tur a aratat ca forta politica a PSD nu ii asigura voturile necesare nici macar la Senat.

Pentru ca in cazul votului pentru remaniere si, eventual, restructurare situatia va fi similara turului I din Senat. Miza ALDE, care la votul politic a rezistat, va fi rasturnarea Guvernului din care numai ce a plecat tocmai cu scopul de a-l rasturna.

Daca la Senat a fost atat greu, Viorica Dancila are toate motivele sa se teama de votul din Parlament.

Este motivul pentru care a inceput deja operatiunea de pregatire a rezistentei.

In declaratia de luni seara ne-a anuntat ca se va prezenta in Parlament, dar nu e clar daca doar pentru remaniere sau si pentru restructurare. In orice caz, spune dna Dancila: "Vreau sa subliniez ca ne dorim sa avem votul de incredere, dar in cazul in care nu-l obtinem Guvernul nu cade."

Insasi invocarea variantei esecului arata ca la el te astepti. Daca esti sigur pe victorie, nici macar nu discuti despre esec. Asa ca dna Dancila exact la esec se asteapta si a inceput deja strategia gestionarii lui.

Ca sa fie mai usoara, probabil ca va amesteca remanierea cu restructurarea, deci ambele teze ale art 85 din Constitutie, pentru a acoperi remanierea cu restructurarea. Pe de-o parte, e populist sa spui ca vrei un guvern mai mic, mai putin costisitor si nu esti lasat sa faci economie.

Pe de alta parte, in caz de esec, se pregateste sa spuna ca nu se schimba nimic: Parlamentul a respins restructurarea, deci vrea ca Guvernul sa ramana in structura de acum, deci presedintele trebuie sa accepte propunerile viitoare de remaniere. Discursul PSD deja intr-acolo se duce.

O aberatie juridica. Cand vorbim despre schimbarea compozitiei politice a Guvernului, un vot negativ nu are cum sa presupuna mentinerea compozitiei de acum pentru ca nu poti aduce inapoi partidul plecat.

Concret: daca se respinge remanierea in Parlament, cine conduce Ministerul Mediului? Ministru era dna Gavrilescu de la ALDE. A demisionat. O aduci cu forta inapoi?

Mai incerci cu alta propunere? De cate ori poti face asta? Constitutia nu vorbeste despre a doua sansa. Pentru ca din punct de vedere politic ea nu poate exista, ar fi fost o prevedere inutila.

Nu am nicio indoiala ca va incepe o mare targuiala pe numarul de voturi necesare, adica majoritatea simpla, usor de obtinut, sau majoritate calificata, la fel ca la investirea guvernului. Si guvernul Ponta, si guvernul Tariceanu au obtinut la votul de incredere majoritati calificate, dar dna Dancila se va caciuli cu siguranta si e foarte posibil ca povestea sa se incheie la CCR, cu un guvern atarnat de scaune pana in ultima clipa.

Si in tot acest timp, Guvernul, chiar daca se intruneste, functioneaza cu atributii de guvern interimar pentru ca legal nu poate emite OUG-uri din cauza ca nu prea are cine sa le avizeze. Pe la ministerul pentru Relatia cu Parlamentul, acum vacant, trec majoritatea actelor. Daca incearca sta sub semnul neconstitutionalitatii, iar Avocatul Poporului e, cum ar veni, la ALDE.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Melescanu sef Senat, #Dancila vot de incredere , #politica interna
Comentarii