Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
A   A   A
PNL si PMP contesta la CCR o lege privind folosirea limbii materne in spitale, pe care au sustinut-o insa in Parlament
Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 12:04
Parlamentarii PNL si PMP au depus o sesizare la Curtea Constitutionala cu privire la o lege initiata de UDMR pe care o votasera in Parlament. Legea criticata a fost initiata de UDMR si prevede...
21.04.2017, 16:58 -MosGerila :Nu vad absolut nici un motiv ca parlamentul sa legifere ce limbi
trebuiesc vorbite sau nu in spitale. In mod normal, in spitalele aflate in zone cu populatii minoritare, ar trebui sa fie cadre medicale care sa inteleaga limbile locale si care sa poata trata un pacient care se exprima asa cum poate el! Poate fi si o simpla infirmiera care sa traduca, nu este neaparat necesar un dontor de secialitate. Dar nu este exclus ca si un specialist sa vorbeasca macar una din limbile minoritare locale.

Nu este deci o chestiune de legiferare lingvistica cui de simplu bun simt si organizare inteligenta. Daca nu ma insel, in Canada, exista o exigenta pentru cadrele medicale sa vorbeasca in afara de engleza sau franceza si una din limbile locuitorilor Canadei, rusa, vietnameza, chineza, spaniola, italiana, romana, etc... Un cadru medical roman poate si el sa aiba asemenea obligatii.
21.04.2017, 12:35 -nic-mar :Folosirea limbii materne
Un spital trebuie sa faca tot ce este mai bine pentru pacienti indiferent de limba lor materna .Nu vad de ce trebuie spitalul si nu pacintul sa-si asigure un traducator in limbile : maghiara,turca,tatara,ceha,slovaca,germana,ucrainiana,sarba,rroma etc.
21.04.2017, 12:35 -Pacifistul :Toate cerintele UDMR se vor intoarce impotriva
Pai sa gandim simplu..-cetatean roman, nationalitate maghiara ajunge in spital in Cucuruzu, judetul Giurgiu sau la spital Singureni etc ...il intreaba medicul ce si cum si el da intr-una ...az a szep...nem todom...ok...legal, dupa mintea ungurului, trebuie ,,medicul sa stie limba sau sa fie adus translator???...o aberatie sovina a ungurilor care cauta motive de discriminare sa se jeleasca ...aici unde sunt ungurii toti stiu romaneste dar sunt zone in tara unde mii, zeci de mii de oameni nu stiu absolut o vorba romaneste si mai grav, peste 20.000 de elevi cetateni romani de nationalitate maghiara nu cunosc limba romana ...aici se arata intentia de izolare etnica ceea ce duce la conflicte in timp...udmr este o structura anacronica iar atitudinea unora din HARCOV (secuime) este ilegala, infracionala, sovine etc ...nu generalizam dar sunt enclave unde tu roman este ignorat, sfidat, denigrat si chiar in pericol...spun toate astea cu raspundere totala traind, calatorind in aceste zone ...
Versiuni: mobil / Web
Contact  |  Ajutor
Termeni si conditii  |  Cookie
 
^
A   A   A
Platforma pentru solutionarea online a litigiilor