Odiseea "Fara penali" continua: Cum se face predarea-primirea sutelor de mii de semnaturi la CCR

Luni, 11 Februarie 2019, ora 15:00
6786 citiri
Odiseea "Fara penali" continua: Cum se face predarea-primirea sutelor de mii de semnaturi la CCR
Foto: Facebook/Adrian Claudiu Prisnel

Dupa mai multe tergiversari si amenintari cu plangeri penale, dupa ce au fost legate cu sfoara (conform legii) si apoi dezlegate dosarele pentru a fi copiate fila cu fila, listele cu cele aproape 1 milion de semnaturi adunate pentru initiativa cetateneasca "Fara penali in functii publice" au ajuns, in sfarsit, luni, la Curtea Constitutionala.

"Dupa 100 de zile de asteptare si o incercare a Secretariatului General de la Camera Deputatilor de a ne fura peste 300.000 de semnaturi, cutiile cu dosare sunt in drum spre Curtea Constitutionala a Romaniei.

De astazi incepem sa numaram 60 de zile! Acesta este termenul judecatorilor CCR pentru a se pronunta asupra constitutionalitatii textului propus de initiativa. Suntem aici, verificam in detaliu ca se depune fiecare semnatura. Suntem 1 milion, vocea noastra trebuie sa fie in Constitutie!", au anuntat pe Facebook, luni dimineata, initiatorii campaniei.

Valer Dorneanu a facut o concesie

Contactat de Ziare.com, avocatul Mihai Badea, presedintele Comitetului de Initiativa "Fara Penali in Functii Publice", ne-a povestit cum au mers lucrurile azi la CCR, dupa scandalul cu care s-a incheiat procedura la Camera Deputatilor.

"Astazi s-au depus cutiile cu dosare intr-o camera a Curtii Constitutionale si acum sunt sortate pe judete. Ulterior, va incepe numaratoarea, verificarea fiecarui dosar in parte si speram ca la finalul acestei zile sa avem un opis care sa fie relativ identic cu cel care s-a incheiat intre comitet si Camera Deputatilor in 21 septembrie 2018", a declarat Mihai Badea pentru Ziare.com.

Intrebat cine face sortarile, verificarea listelor si numaratoarea, tinand cont de incidentele de pana acum, Mihai Badea ne-a precizat ca "Valer Dorneanu, presedintele CCR, nu a fost de acord decat ca o singura persoana sa fie prezenta, respectiv subsemnatul, ca presedinte al Comitetului de Initiativa".

"Persoanele care se ocupa de numaratoare sunt de la CCR, dar este prezenta si o doamna de la Camera Deputatilor. E posibil sa mai vina si alte persoane, daca se va considera ca nu sunt oameni suficienti. E o verificare destul de indelungata, pentru ca sunt peste 4.000 de dosare care trebuie luate la mana.

A fost o concesie pe care a facut-o dl Dorneanu, in mod normal nu se procedeaza asa. De fapt, nici noi nu am fi intentionat sa stam la aceasta predare-primire, daca nu s-ar fi consemnat acel numar fals in nota informativa, pe care secretarul general al Camerei Deputatilor a prezentat-o catre Biroul Permanent in sedinta de miercuri", ne-a explicat reprezentantul campaniei Fara Penali.

Citeste mai multe despre blocajul de la Camera Deputatilor:

Secretariatul general al Camerei Deputatilor inca nu a emis erata ceruta de USR

Din pacate, episodul notei informative, soldat cu amenintari de plangeri penale venite din ambele parti, nu s-a incheiat cu o clarificare asteptata de toti cei care au semnat sau au strans semnaturi.

"Noi am solicitat sa se dea o erata, sa existe o revenire, sa rectifice aceasta eroare, sa mentioneze foarte clar ca ei au analizat doar dosarele unde au fost invalidate mai mult de 20 de semnaturi si nu le-au luat in calcul pe cele in care s-au invalidat mai putin de atatea. Insa nu am primit un raspuns pana acum.

Acum verificam daca sunt toate dosarele sau daca lipsesc din ele. Noi speram sa fie toate si sa rezolvam aceasta problema.

Vom afla la finalul zilei, daca se va incheia numaratoarea. Dar am mari dubii in acest sens, pentru ca stiu cat a durat totul in septembrie anul trecut, cand eram mai multi oameni. Am stat atunci pana la 11 noaptea ca sa incheiem. Acum s-ar putea sa dureze si maine", ne-a precizat Mihai Badea.

Reamintim ca USR a depus cele 850.000 de semnaturi la Camera Deputatilor pe data de 21 septembrie, cand s-au implinit sase luni de la publicarea in Monitorul Oficial, iar pe data de 26 octombrie presedintele grupului de initiativa, avocatul Mihai Badea, a depus o solicitare la Camera Deputatilor pentru trimiterea initiativei catre Curtea Constitutionala.

De atunci si pana astazi, inititiva a ramas blocata la Camera Deputatilor.

De la CCR initiativa se va intoarce in Parlament pentru vot in ambele camere, iar daca va trece, va fi organizat un referendum.

Initiativa "Fara penali in functii publice" are drept scop modificarea Constitutiei prin introducerea urmatorului articol: "Nu pot fi alesi in organele administratiei publice locale, in Camera Deputatilor, in Senat si in functia de Presedinte al Romaniei cetatenii condamnati definitiv la pedepse privative de libertate pentru infractiuni savarsite cu intentie, pana la intervenirea unei situatii care inlatura consecintele condamnarii".

Reamintim si ca nici macar una dintre numeroasele piedici inregistrate in cazul "Fara penali" nu s-a pus si in calea celeilalte initiative cetatenesti depuse in ultimii ani in Romania, incheiata cu referendumul esuat pentru Familia Traditionala.

Citeste mai multe despre initiativa care i-ar putea impiedica pe Liviu Dragnea si pe alti politicieni sa ocupe functii publice:

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#semnaturi Fara penali depuse CCR, #liste semnaturi Fara Penali CCR , #fara penali