Mizele uriase ale motiunii

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 07:12
21215 citiri
Mizele uriase ale motiunii

Motiunea de azi e pe muchie de cutit. Nimeni nu poate spune cu certitudine daca va trece sau va fi respinsa. Timpul scurs de la depunere i-a diminuat sansele, vom vedea cat de mult, pentru ca Opozitia nu a reusit sa ofere o proiectie solida post Dancila.

Faptul ca a fost profilata o alegere intre Guvernul Orban si alegeri anticipate nu a fost deloc incurajator pentru pesedisti aflati in cumpana si probabil ca solutia ideala ar fi fost una extrem de abila, care sa le dea un motiv sa scape de Viorica Dancila, fara ca prin votul acesta sa riste propria pieire politica.

Si solutia aceasta ar fi trebuit sa vina de la presedintele Iohannis, pentru ca el este titularul dreptului de a desemna premierul, fara vreo limitare, cat timp nu exista un partid sau formatiune cu peste 50%.

Si-a asumat motiunea, a vestit caderea ei, este in perioada cand nu poate fi suspendat, atunci ar fi trebuit sa duca treaba pana la capat.

Cert este ca aceasta nu e este o motiune ca oricare alta, ci prezinta cateva mize specifice extrem de importante, unele electorale, dar cele mai mari pentru Romania:

1. Ecuatia prezidentiala. Klaus Iohannis avea nevoie de aceasta motiune victorioasa pentru a iesi din spirala neputintei unui presedinte care nu reuseste sa livreze mai nimic in afara de declaratii si cereri refuzate.

Dl. Iohannis s-a asociat cat de mult a putut cu motiunea, promitand si publicului si liberalilor ca in cateva zile epoca Dancila se incheie. Dar asa cum s-a pregatit sa contabilizeze succesul, ar urma sa deconteze si esecul.

Teoretic, esecul motiunii ar putea sa i-o aduca in turul al doilea pe dna Dancila, cel mai facil candidat. Practic, insa, ar putea crea o revolta a dezamagirii, care sa nu ii sporeasca ei procentele, dar sa le diminueze substantial pe ale lui. Cine s-ar profila ca solutie practica de presedinte, care sa poata in locul celui care nu poate, ramane de vazut, dar jocul se va deschide.

In orice caz, efectul psihologic al motiunii si intr-un sens si in altul e foarte greu de anticipat.

2. Comisarul european. Propunerea Dan Nica nu cred ca fost luata in serios cu adevarat nici macar de catre PSD, cat timp, dupa cum Bruxelles-ul a transmis, e vorba despre o varianta deja refuzata de presedintele ales al CE.

Cred ca si dna von der Leyen asteapta sa vada ce se intampla cu guvernul actual, asa cum si dna Dancila asteapta sa vada daca ramane premier sau e cazul sa se autopropuna rapid la Bruxelles. Probabil ca Viorica Dancila ar fi a treia propunere respinsa, pornind de la faptul ca stapanirea macar a unei limbi straine de larga circulatie la Bruxelles este esentiala. Si nu e cazul.

Fapt este ca in acest moment, Bucurestiul tine in loc intreaga procedura pentru noua CE, avand in vedere ca audierile pentru restul candidatilor s-au terminat si noi nu am reusit sa facem nici macar o propunere acceptabila la nivel de comisie juridica.

3. Jaful de proportii. Dna Dancila isi cumpara sprijinul cu sume colosale de la buget. Numai dintr-un foc, pentru vineri, e pregatit un tun de 1,4 miliade de lei mita pentru primari. Dna Dancila conditioneaza pe fata banii de acest vot.

Oferta este insa cu mult mai mare, dupa cum arata recenta inregistrare cu dna premier, aparuta in presa. Daca motiunea pica, pana in februarie, alta nu mai poate fi depusa si ma indoiesc ca va mai trece vreuna pana la alegerile la termen.

Si nu ma indoiesc ca in an dublu electoral, jaful se va amplifica cu consecinte uriase pe termen lung. Este esential ca motiunea sa opreasca acest jaf generalizat.

4. Soarta PSD. Daca pleaca acum de la guvernare, PSD va suferi o contractie puternica. O parte probabil ca va migra la Victor Ponta, vor urma lupte intestine pentru succesiune intre baroni, pentru ca nu exista profilat niciun lider de calibru mare. Nu stiu daca PSD va disparea, dar cu siguranta isi va pierde mult din actuala relevanta. Deci aparent PSD s-ar salva prin respingerea motiunii.

In realitate este exact pe dos. S-ar salva doar Viorica Dancila, dar ramanerea la guvernare cu Viorica Dancila in frunte si intrarea inevitabila in decontul jafului va distruge iremedibil partidul si alegerile parlamentare l-ar putea trimite in irelevanta totala.

In schimb, trecerea in opozitie fata de un guvern care sa preia decontul ar fi o mare sansa.

5. Relatia Romaniei cu UE si SUA. Nu mai este un secret pentru nimeni ca ministrul Birchall are o sustinere externa foarte mare, dupa cum nu e un secret ca fara disparitia SS, Romania va ramane pe curs de coliziune cu CE si organismele internationale. A spus-o chiar dna Dancila.

Exista o manipulare care se tot repeta si care cred ca trebuie clarificata si anume ca SS ar fi existat in cadrul DNA, fiind acum doar transformata in sectie independenta. In cadrul DNA a existat doar un serviciu, nu o sectie, in cadrul Sectiei I, care se ocupa de toate faptele de coruptie in legatura cu Justitia.

Deci fapte doar de coruptie comise de magistrati si fapte de coruptie savarsite de ne-magistrati, dar in legatura cu Justitia.

Orice alte fapte comise de magistrati, de la represiune nedreapta pana la alcool la volan, ucidere din culpa, violenta domestica sau orice altceva va puteti inchipui, erau de competenta parchetelor de pe langa Curtile de Apel sau a PICCJ, dupa caz.

Acum SS ancheteaza magistratii pentru absolut orice, de la violenta domestica la coruptie, de la represiune nedreapta la alcool la volan, ba mai ancheteaza si ne-magistrati, daca prin dosarul lor exista si un magistrat. Si acesta este pretextul ca SS sa poata pretinde orice dosar. In orice dosar se poate face o plangere impotriva anchetatorului sau judecatorului, motiv perfect pentru pretinderea cauzei.

Daca aberatia aceasta nu va inceta, Romania va avea de achitat o uriasa nota de plata. Evitarea ei este cea mai importanta miza a motiunii de astazi.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#motiune de cenzura Dancila , #motiune cenzura