Judecator, despre unul dintre articolele adoptate miercuri de deputati: E o prostie evidenta

Joi, 07 Decembrie 2017, ora 10:53
6620 citiri
Judecator, despre unul dintre articolele adoptate miercuri de deputati: E o prostie evidenta
Foto: Facebook / Camera Deputatilor (arhiva)

Unul dintre articolele votate miercuri in timpul sedintei maraton din Camera Deputatilor este "o prostie evidenta", fara "nicio justificare, cu un continut hilar si fara vreo aplicabilitate practica", spune judecatorul Cristi Danilet, fost membru al CSM.

Magistratul se refera la articolul din proiectul care modifica legea 303, privind Statutul judecatorilor si procurorilor, potrivit caruia acestia "sunt obligati ca, in exercitarea atributiilor, sa se abtina de la manifestarea sau exprimarea defaimatoare, in orice mod, la adresa celorlate puteri ale statului - legislativa si executiva".

"E o prostie evidenta si voi explica", a scris, joi, pe Facebook judecatorul Cristi Danilet.

Acesta precizeaza de la bun inceput ca "magistratul roman nu e atat de idiot incat, in timpul unui proces sau in continutul unui document judiciar, sa spuna sau sa faca ceva defaimator la adresa Parlamentului, Guvernului sau Presedintelui tarii. Nu s-a intamplat asta niciodata si nu ar fi motive sa se intample".

Iar daca un magistrat si-ar dori totusi sa defaimeze o institutie, atunci o face pe Facebook si nu are probleme, pentru ca "doar pe FB nu esti in exercitarea atributiilor de serviciu chiar daca esti la birou", spune Danilet.

Pe de alta parte, judecatorul reaminteste ca "magistratii au din 2005 un cod deontologic si o abatere disciplinara care interzic manifestari de acest gen nu numai in timpul exercitarii atributiilor, ci si in afara lor, fata de orice persoana sau institutie, atat timp cat afecteaza imaginea justitiei".

"Spre deosebire de parlamentari, noi respectam aceste interdictii si imediat ce le incalcam Inspectia Judiciara se pune in miscare", comenteaza judecatorul.

In acelasi timp, normal este ca o interdictie sa fie insotita de o sanctiune, ceea ce nu se intampla in cazul articolului de fata.

"In concluzie: este un text facut fara nicio justificare, cu un continut hilar si fara vreo aplicabilitate practica. Si as putea lua la puricat toate articolele votate ieri in Camera Deputatilor sa demonstrez ridicolul din unele propuneri, vicleniile cuprinse in altele sau inutilitatea celor mai multe dintre modificari", mai scrie judecatorul Cristi Danilet.

Sedinta maraton de la Camera Deputatilor s-a incheiat aproape de miezul noptii, articolele fiind votate la foc automat si fara o dezbatere reala. Pentru ca nu mai exista cvorum la ora aceea, votul final pe modificarea legii 303 a fost amanat pana la o data ce va fi stabilita ulterior.

Citeste mai multe despre:

C.B.

Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
Se interzise fumatul țigărilor electronice în spațiile publice închise și în birouri. Ce mai prevede legea promulgată de Klaus Iohannis
O lege promulgată deja de președintele Klaus Iohannis interzice vânzarea către minori a țigărilor electronice, dar și a dispozitivelor de vapat, cu sau fără nicotină. Acestea au fost...
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Marcel Ciolacu închide subiectul programului magazinelor în weekend. „Nu este oportun”
Prim-ministrul Marcel Ciolacu a declarat joi, 28 martie, că semnalele primite din rândul societăţii arată clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend. "În...
#articol lege statut magistrati deputati , #lege