Ambasadorul Germaniei cere politicienilor sa renunte la campaniile impotriva multinationalelor: E clar care e scopul lor

Vineri, 21 Aprilie 2017, ora 16:18
9759 citiri
Ambasadorul Germaniei cere politicienilor sa renunte la campaniile impotriva multinationalelor: E clar care e scopul lor
Foto: Facebook / Ambasada Germaniei

Ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt (foto), subliniaza faptul ca tara sa este "cel mai bun" partener comercial al Romaniei si le sugereaza guvernantilor sa renunte la campaniile duse impotriva corporatiilor internationale, care "nu sunt bazate pe fapte".

Intr-un interviu acordat pentru agentia News.ro cu ocazia implinirii a 25 de ani de la semnarea Tratatului de Prietenie dintre Romania si Germania, Cord Meier-Klodt a abordat mai multe aspecte, printre care si cel al parteneriatului economic dintre cele doua tari, subliniind ca Germania este "nu numai un partener bun, ci, cu toata modestia, cred ca cel mai bun".

"Cu schimburi comerciale, in prezent, de 26 de miliarde de euro. Numai schimburile comerciale ale Germaniei cu Romania reprezinta mai mult de o cincime din schimburile comerciale totale ale Romaniei. Cred ca aceasta este o cifra importanta.

Companiile germane din tara ofera locuri de munca unui numar de peste 250.000 de oameni, unii spun chiar 300.000 de oameni din Romania. Si pot continua", a precizat acesta, enumerand industria auto, industria IT, industria chimica, agricultura, industria aerospatiala, a apararii, sectorul bancar si al asigurarilor printre domeniile in care cele doua tari colaboreaza "in ansamblu, intr-un ritm foarte satisfacator".

Intrebat ce ar putea face autoritatile romane pentru ca totul sa mearga si mai bine, ambasadorul Germaniei a facut trimitere in primul rand la deficientele pe care le are Romania "la capitolul infrastructura de transport".

"Afacerile germane nu cauta profitul rapid. Nu vin sa dea o lovitura si sa fuga. Investesc pe termen lung. Deci, pentru acest tip de afaceri serioase, cel mai important factor este increderea, predictibilitatea, transparenta a cadrului legal, a cadrului de afaceri si, as spune ca, daca sunt transmise mesaje clare ca asa vor sta lucrurile in continuare, exact de acest lucru au nevoie companiile germane, companiile internationale in general.

Stiti, din cand in cand exista un fel de campanie impotriva corporatiilor internationale, in general. Cred ca, intotdeauna, este destul de clar care este scopul acestora, nu sunt bazate pe fapte. Acestea nu sunt de ajutor. Sunt increzator ca partenerii romani stiu mai bine si, tinand cont de datele pe care le-am prezentat, este clar ca societatile internationale si in special societatile germane contribuie atat de mult la binele tarii, astfel ca se va renunta la acest lucru, campaniile impotriva corporatiilor, si ne vom putea concentra pe interesele comune", mai declarat, in context, diplomatul german, aflat de doar cateva luni la post in Romania.

Cord Meier-Klodt a vorbit in interviul citat si despre statul de drept si lupta anticoruptie din Romania, reamintind ca la scurt timp de la preluarea postului s-a declansat scandalul OUG13.

"Am ajuns chiar in perioada in care a fost prezentata Ordonanta 13, iar reactia la acest lucru a fost una dintre primele mele activitati in tara. Recunosc ca am fost putin ingrijorat atunci. Si am fost cu atat mai multumit de faptul ca aceasta ordonanta a fost retrasa si ca angajamentul fata de statul de drept, fata de lupta impotriva coruptiei, fata de valorile europene, a fost confirmat", a declarat ambasadorul, subliniind ca una dintre marile probleme ale ordonantei de urgenta 13 a fost ca "lasa senzatia ca ar fi subminat calea catre valorile europene, lupta impotriva coruptiei si statul de drept".

Totodata, acesta s-a aratat increzator ca Guvernul de la Bucuresti nu se va abate de la drumul corect pentru consolidarea statului de drept si ridicarea MCV si ca "nimic din ceea ce este adoptat in Parlament nu va contrazice aceste obiective".

"Cred ca am discutat deja despre acest lucru, a fost in contextul Ordonantei si nu cred ca este nevoie sa repetam acum pentru ca, in mod clar, a provocat ingrijorari grave. Si cred ca, pe fondul reactiei generale, inclusiv a noastra, a fost corectata si ne aflam din nou pe drumul cel bun. Cred ca este important, asa cum am spus, ca faptele sa confirme declaratiile, pentru ca, asa cum se spune, 'Cine s-a fript cu ciorba, sufla si in iaurt'. Am fost putin alarmati si speram acum ca, indiferent ce se va discuta in Parlament pe acest subiect, va fi facut intr-un mod compatibil cu directia anilor anteriori", a subliniat ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

Citeste mai multe despre:

Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Președintele României: Relevanța NATO este cu atât mai mare în contextul extrem de complex pe care îl traversăm
Klaus Iohannis, președintele României a transmis, vineri, 29 martie, la 20 de ani de la aderarea României la NATO, că România va rămâne profund implicată în procesul de adaptare...
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
#ambasador Germania Bucuresti campanii antimultinationale , #ambasador