Cine pierde daca Dancila castiga?

Autor: Cristian Preda - profesor de stiinte politice
Joi, 10 Octombrie 2019, ora 07:26
10290 citiri

Azi, motiunea de cenzura depusa de Opozitie e pusa la vot in Parlament. Este a sasea de la ultimele alegeri legislative incoace. Singura care a reusit pana acum e prima, cea depusa de catre PSD impotriva propriului premier, Grindeanu, doborat cu 241 de voturi.

A urmat cea din noiembrie 2017, care viza demiterea altui pesedist, pe nume Tudose: nu s-au adunat atunci decat 159 de deputati si senatori, asa ca prim-ministrul a ramas la Palatul Victoria, pana ce - o luna mai tarziu - colegii sai de partid i-au retras sprijinul in Comitetul Executiv, iar ipochimenul a demisionat.

In vremea Vioricai Dancila, Opozitia s-a mobilizat deja de trei ori: in iunie 2018, cand 166 de alesi ai poporului au vrut s-o dea jos, apoi in decembrie trecut, cand numarul opozantilor din Parlament a scazut la 161 (mai putini decat cei care semnasera textul motiunii) si in iunie a.c., cand s-a ajuns la cota 200.

Acum e a patra incercare. Daca Dancila pica, Iohannis va putea spune ca si-a reparat greseala de a o fi numit-o pe Regina Gafelor, Ludovic Orban va fi premier, Ponta se va umfla in pene, iar Barna va avea un culoar liber pentru turul al doilea, fiindca va fi imposibil ca PSD sa mai poata fi mobilizat pentru prezidentiale.

Ce se petrece, insa, daca sefa Guvernului supravietuieste politic? Cine pierde daca ea castiga? Cele mai mari daune vor fi trecute in dreptul lui Ludovic Orban, care s-a erijat in lider al Opozitiei parlamentare, anuntand caderea sigura a Guvernului.

Klaus Iohannis va fi oarecum protejat, fiindca toata lumea va intelege ca el a vrut s-o destituie de la Guvern pe sefa PSD, dar ca votul n-a depins de Cotroceni, fiindca presedintele nu se amesteca etc. etc.

Ponta va fi destul de sifonat, deoarece el a mizat de luni bune pe preluarea ostila a PSD, avansand chiar strategii post-Dancila.

ALDE va fi diminuat si mai mult decat in prezent, fiindca oportunismul de ultim moment nu-l va fi ajutat sa isi repare imaginea dezastruoasa din ultimii trei ani, penalizata deja sever la europene.

Last but not least, afectat serios poate fi si Dan Barna, candidatul la Palatul Cotroceni al aliantei politice incheiate de PLUS si USR: daca Dancila rezista ca premier, sansele ei de a intra in finala prezidentiala cresc semnificativ, fiindca intreaga dezbatere electorala risca sa fie transformata intr-o motiune de cenzura la care vor fi invitati sa voteze cetatenii, nu parlamentarii.

Klaus Iohannis ar avea numai de castigat, fiindca autoarea celebrului panseu "orice om ii este teama" e adversarul pe care presedintele in functie l-ar invinge cel mai usor.

Dupa cum se vede, situatiunea e mai complicata decat pare...

Cristian Preda este profesor la Universitatea din Bucuresti si fost deputat european.

Autorii care semnează materialele din secțiunea Invitații – Ziare.Com își asumă în totalitate responsabilitatea pentru conținut.



„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#motiune cenzura Guvern Dancila , #motiune cenzura