Ceausescu ar fi mandru de PSD: Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in Comisia de Transporturi. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?

Marti, 12 Decembrie 2017, ora 20:25
12302 citiri
Ceausescu ar fi mandru de PSD: Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in Comisia de Transporturi. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?
Foto: Arhiva Hepta.ro

Majoritatea PSD-ALDE, secondata de UDMR, s-a impus, marti, intr-un mod scandalos in comisiile parlamentare de Transport, unde trebuia discutat proiectul de buget. Opozitiei i s-a pus pumnul in gura in mod dictatorial, iar ministrul Felix Stroe (foto) a sfidat Parlamentul refuzand sa vina la dezbatere, sustine Opozitia.

"Discutand cu alti colegi si cu staff-ul tehnic, pentru ca sunt persoane care lucreaza in comisia de specialitate de peste 20 de ani, pot spune ca asa ceva nu s-a mai intamplat niciodata", a declarat indignat pentru Ziare.com deputatul PNL Lucian Bode, fost ministru al Economiei si presedinte al comisiei pentru Transporturi, aflat la al treilea mandat in Parlamentul Romaniei.

Acesta a fost scandalizat de cele intamplate astazi la sedinta comisiilor reunite la care trebuia sa se dezbata bugetul Ministerului Transporturilor pentru anul viitor.

"Bine, majoritatea decide. Nu e de acord cu un amendament, atunci il respinge. Dar ii dai posibilitatea acelui parlamentar sa isi sustina amendamentul, pentru ca vine de la el de acasa, din judet, de la primarii lui, de la cetatenii care l-au trimis acolo!

Asemenea dictatura si 'pumni in gura' eu n-am mai intalnit si nici n-am auzit ca in Parlamentul Romaniei sa se mai fi intamplat asa ceva!", a sustinut deputatul liberal.

Maniera dictatoriala in care conducerile celor doua camere parlamentare, asigurate de Calin Popescu Tariceanu si Liviu Dragnea, actioneaza zilele acestea s-a vazut foarte bine si la dezbaterile din comisia speciala care modifica Legile Justitiei, dar si la voturile in plenul Camerei Deputatilor, unde Opozitia nu a fost lasata sa se exprime.

Ministrul Stroe a dat bir cu fugitii

Rugat sa relateze cum a decurs sedinta de astazi, Lucian Bode s-a aratat uimit in primul rand de faptul ca ministrul Felix Stroe a refuzat sa vina sa sustina bugetul ministerului pe care il conduce.

"Este inadmisibil! Niciodata nu s-a mai intamplat asa ceva. Poate in situatii de forta majora, sa fie ministrul plecat din tara, dar sa nu vina ministrul la dezbateri ca sa isi sustina proiectul de buget nu s-a mai intamplat.

Noi voiam sa avem o dezbatere civilizata, cu argumente pro si contra, sa discutam amendamentele. Bine, nu trec, pentru ca vointa majoritatii se impune, asta e, dar macar sa le dezbatem. Mai ales ca 15 dintre ele apartineau PSD-ALDE", a povestit presedintele Comisiei pentru Transporturi din Camera Deputatilor.

Nici macar un amendament nu a fost dezbatut

Un alt lucru iesit din comun a fost faptul ca omologul sau de la Senat, Ionel Butunoi (PSD), a cerut, dupa scurte dezbateri generale, sa nu se voteze nici macar un amendament, a povestit Lucian Bode.

"Presedintele Comisiei de Transport din Senat, dl Butunoi, a propus si s-a votat cu 12 voturi pentru, 8 impotriva si 2 abtineri, ca noi in comisiile reunite sa ne pronuntam pe bugetul MT, asa cum a fost transmis de catre guvern, fara sa dezbatem niciun amendament din cele 187 depuse de senatori si deputati.

Noi, Opozitia, am avut foarte multe argumente impotriva acestei propuneri, spunand 'Ce rost mai are atunci o comisie de specialitate?', iar singurul argument al celor de la Putere a fost acela ca oricum bugetul MT se va dezbate in comisiile de Buget-Finante.

Au venit secretarii de stat, dar saracii ei nu puteau raspunde la intrebarile noastre. Trebuia sa discutam ce este oportun (bineinteles, suplimentand bugetul in anumite capitole si diminuandu-l in altele, pentru ca anvelopa bugetara ramane, noi nu am propus cresterea deficitului; asa cum scrie si la regulament, la fiecare amendament am indicat de unde vin banii).

Dl Butunoi a propus sa nu discutam niciun amendament, sa dam raport, au fost doar discutii generale, fiecare grup parlamentar a avut dreptul la o singura interventie. Opozitia nu a fost de acord cu aceasta propunere. Apoi s-a supus la vot acordarea unui aviz favorabil fara amendamente admise sau respinse (pur si simplu!) si cu 11 voturi pentru, 9 impotriva si o abtinere, avizul a fost acordat", a declarat Lucian Bode.

Surprize la vot

Deputatul liberal a subliniat insa ca nu toti parlamentarii Puterii au fost de acord cu maniera de lucru.

"Foarte important! Unul dintre cele 9 voturi impotriva a apartinut colegului nostru de la ALDE, iar abtinerea a venit din partea unui deputat PSD. Asta ne arata noua, celor din Opozitie, ca nici macar ei, cei din coalitia de guvernare, nu sunt toti de acord cu aceasta abordare, nu sunt de acord cu bugetul MT asa cum a fost el propus", a relatat deputatul liberal.

Intrebat cum au votat parlamentarii UDMR, acesta a precizat: "UDMR a votat alaturi de PSD in Comisia pentru Transporturi, atat propunerea de a nu se dezbate amendamentele, cat si acordarea unui aviz favorabil".

In aceste conditii, Lucian Bode a scris in raportul pe care trebuia sa il semneze in calitate de presedinte de comisie "aviz cu amendamente".

"Si punct. Nici admise, nici respinse. Probabil in Comisia de Buget se va da tot un astfel de vot si se va merge mai departe. Din aceste motive si din multe altele, eu i-am cerut public demisia dl ministru Stroe. Este inadmisibil sa sfidezi Parlamentul Romaniei in asemenea hal", a adaugat acesta, aratandu-se in continuare neplacut surprins de situatia in care a fost pus astazi.

Dezastrul scos la iveala de bugetul Transporturilor

Intrebat de ce se grabeste majoritatea PSD-ALDE cu bugetul si, mai ales, de ce a venit atat de tarziu cu el in Parlament, Lucian Bode a reamintit "topaiala fiscala" din ultimele luni a Guvernului.

"Era bine sa vina cu bugetul pana in octombrie, asa cum scrie la lege. N-au venit, nu s-au grabit, n-au avut avizele, nu s-au inteles cu salariul minim, au modificat Codul Fiscal... Au o bulibaseala in cap, e clar. Aceasta deja celebra 'topaiala fiscala' nu le-a permis sa aiba o proiectie pe buget pentru 2018", a completat acesta.

Guvernul nu da niciun ban in 2018 pentru pasajul Domnesti, in ciuda vehementelor proteste si traficului infernal din zona

Lucian Bode a tinut sa sublinieze ca cifrele din bugetul cu care premierul Tudose s-a prezentat la Parlament arata ca axioma promovata de Guvern "educatie-sanatate-infrastructura" este "o minciuna", care a fost "devoalata cu cifrele Ministerului Transporturilor".

"MT beneficiaza de asa-zisa crestere spectaculoasa care e de... 0,87%. Ei au prevazut un buget cu sub 1% mai mare decat in 2017! Asta la alocari directe, bugetare, ca sa nu mai vorbim despre fonduri europene nerambursabile: in 2017 au prevazut 8,3 miliarde de lei, iar in 2018 au prevazut 4 miliarde lei!

Despre ce crestere spectaculoasa vorbim? Cifrele arata dimensiunea dezastrului care se prefigureaza in ceea ce priveste infrastructura de transport.

Pe autostrazi, de exemplu: in 2017 si-au propus sa dea in folosinta 90 de km de autostrada. Au inaugurat 15 km in martie, care erau finalizati deja si doar s-au realizat niste proceduri birocratice. Anul acesta dl Stroe isi propune sa dea in folosinta peste 150 de km de autostrada, in conditiile in care in buget la Autostrada Transilvania sunt cu peste 100 de milioane de euro mai putini bani decat in 2017, iar Autostrada Unirii, Targu-Mures - Iasi - Ungheni, are ZERO pentru 2018. Unde sunt autostrazile despre care vorbim?!", s-a aratat indignat deputatul PNL.

Intrebat ce urmeaza, Lucian Bode ne-a dezvaluit ca miercuri, la Parlament, "va fi un desant de neimaginat", urmand sa se voteze pe banda rulanta Legile Justitiei, modificarea regulamentului Camerei Deputatilor, care va fi imediat publicat in Monitorul Oficial pentru a intra rapid in vigoare, dar si o lege favorabila UDMR.

"Toate se leaga. (...) Totul merge snur, planul lor este foarte atent pus la punct, nu lasa niciun detaliu sa le scape", a conchis deputatul PNL Lucian Bode.

Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Boloş, despre taxa pe boală: "Cel care stă în concediu medical primeşte mai mulţi bani decât atunci când este la serviciu"
Ministrul de Finanţe Marcel Boloş a explicat, joi, 28 martie, că numărul mare de concedii medicale nu asigură sustenabilitatea bugetului asigurărilor sociale. Declarația vine în...
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
Membru USR, agresat când strângea semnături, în București: ”Au rupt câteva liste, noi vom strânge şi mai multe”
USR anunţă că, miercuri, un membru USR a fost agresat în timp ce strângea semnături în zona Lujerului din Sectorul 6, Bucureşti. ”Ieri, un membru USR a fost agresat în timp ce...
#buget comisii Parlament Ministerul Transporturilor , #parlament