Cea mai recenta descoperire a verii

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Marti, 15 August 2017, ora 18:05
9309 citiri
Cea mai recenta descoperire a verii

Toate animalele sunt egale, dar unele sunt mai egale decat altele. Niciodata cuvintele lui Orwell nu au parut mai actuale si mai adevarate decat tind sa devina in aceste zile toride de concedii si vacante. E ca si cum temperaturile record au scos la iveala un vechi si dureros adevar pe care ani la rand am incercat sa-l ingropam si sa-l facem disparut.

12 ani de modernizare a statului de drept, de eforturi si sperante ca si un stat precum Romania, destructurat si pus la mana unei gasti de smecheri in anii '90, ar putea fi imblanzit, domesticit si pus sub domnia legii, s-au facut praf in arsita unei singure veri.

Asa cum bugetarii incep sa isi piarda credinta ca dreptatea sociala din legea salarizarii unitare va mai ajunge si la ei, dupa ce ea si-a implinit misiunea in randul castei conducatorilor - parlamentari, inalti functionari, alesi si consilieri locali si diverse alte categorii din randul celor care exercita puterea, la fel incep sa se deschida si ochii celor care asteptau domnia legii universale.

Pentru pierderea sperantei unei vieti decente in randul bugetarilor vina o poarta haosul guvernarii PSD, fata de care cea mai optimista asteptare ar fi sa nu strice si mai rau in viitor si sa arunce tara intr-o criza asa cum s-a mai intamplat in trecut si pentru care au platit tot cei ce azi vad cum unii care au puterea si-au facut lor dreptate intai.

Cazul pensiilor speciale si esecul Guvernului Tudose de a corecta anomaliile si aberatiile unui sistem exclusivist care s-a intins pana dincolo de limita unde "special" mai inseamna ceva ilustreaza si el impotenta statului de a-si trata cetatenii unitar si in conformitate cu niste principii universale.

Si inca vorbim despre lucruri unde speranta nu a disparut cu totul, unde se mai poate interveni si unde viitorul, cu putin noroc, poate face corecturile pe care acum guvernantii nu pot, nu vor sau nu stiu sa le faca.

Mai grava este situatia in domeniul justitiei, unde promisiunea "dreptatii" s-a transformat, dupa ultimele alegeri, in disperarea unora de a face orice pentru propria dreptate, chiar daca asta ar fi insemnat daramarea unui intreg sistem.

Dar tocmai acest sistem care avea nevoie sa fie corectat, perfectionat si, poate, reorientat a produs in ultimul timp tot mai multe aberatii si anomalii, care vin si ele sa aminteasca tuturor ca dreptatea nu e, totusi, pentru catei.

Disparitia urmaritului penal Sebastian Ghita chiar de sub nasul prea inaltilor reprezentanti ai institutiilor care ar fi trebuit sa-l supravegheze si blocarea lui in Serbia, departe de mana lunga a justitiei de la Bucuresti, condamnarea cu suspendare a lui Radu Mazare, intr-un dosar unde prejudiciul adus statului este de 114 milioane de euro, sau mai nou cazul lui Puiu Popoviciu, care a reusit sa fie cu un pas inaintea actiunii statului, intaresc ideea ca legile si justitia sunt valabile pentru cei mai multi, dar nu pentru toti.

Din acest punct de vedere, dosarul lui Puiu Popoviciu ar fi putut la fel de bine sa se numeasca "Ferma animalelor", pentru ca spune aceeasi poveste cu exact aceeasi morala.

Astfel de anomalii se intampla, evident, peste tot chiar si in cele mai de drept state ale lumii. Doar ca acolo raman exceptii si nu tind sa devina, ca la noi, regula.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
CTP, după ce a văzut conferința lui Cătălin Cîrstoiu: ”I s-a mai rărit zâmbetul iliescoid...”
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
De ce Robert Negoiță nu poate fi candidatul coaliției la Primăria Capitalei. „Niciun primar de sector nu are mai multe șanse decât Piedone”
În contextul unei crize generate în alianța PSD-PNL, generată de zvonurile legate de o eventuală retragere a medicului Cătălin Cîrstoiu, primarul de la Sectorul 3, Robert Negoiță, s-a...
#coruptie generalizata Romania , #legislatie