CCR a respins modificarea din regulamentul Camerei Deputatilor care punea pumnul in gura Opozitiei. Dancila spunea ca e pe model european

Marti, 20 Martie 2018, ora 19:49
20268 citiri
CCR a respins modificarea din regulamentul Camerei Deputatilor care punea pumnul in gura Opozitiei. Dancila spunea ca e pe model european
Foto: Arhiva/Hepta.ro

Curtea Constitutionala a decis marti, ca articolul din regulamentul Camerei Deputatilor, modificat in decembrie anul trecut pentru ca PSD si ALDE sa treaca rapid si fara probleme Legile Justitiei, este neconstitutional, pentru ca cenzureaza Opozitia.

"Curtea Constitutionala a admis sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.1 din Hotararea Camerei Deputatilor nr.98/2017 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor sunt neconstitutionale. De asemenea, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a respins, ca neintemeiata, sesizarea de neconstitutionalitate si a constatat ca dispozitiile articolului unic pct.2 din Hotararea Camerei Deputatilor nr.98/2017 privind modificarea si completarea Regulamentului Camerei Deputatilor, precum si hotararea, in ansamblul sau, sunt constitutionale in raport cu criticile formulate", se arata intr-un comunicat de presa, citat de Mediafax.

CCR: Opozitia nu poate fi cenzurata

In motivarea solutiei se arata ca: "dispozitiile articolului unic pct.1 al hotararii, potrivit caruia membrii comisiei permanente pot respinge o singura data, motivat, propunerea grupului parlamentar caruia i-a revenit functia, situatie in care grupul parlamentar respectiv nominalizeaza o alta persoana, Curtea a statuat ca, odata agreate numarul membrilor biroului Comisiei permanente si impartirea functiilor potrivit algoritmului politic, revine fiecarui grup parlamentar, reprezentat prin liderul sau, indreptatirea de a propune pe functia data pe orice membru al sau care face parte din comisia respectiva.

Nici liderii grupurilor parlamentare si nici Comisia permanenta nu pot cenzura, in nici un fel, decizia liderului altui grup parlamentar. Avand in vedere cele expuse, Curtea a constatat ca orice fel de control instituit asupra optiunii de oportunitate politica venita din partea unui grup parlamentar in privinta componentei nominale a comisiei permanente sau a biroului acestuia incalca optiunea politica a grupurilor parlamentare legal constituite si afecteaza ideea de configuratie politica a comisiilor parlamentare".

Ca urmare a acestei expuneri, CCR a stabilit ca articolul unic pct.1 din Hotararea Camerei Deputatilor nr.98/2017 incalca prevederile Constitutiei.

Toate amendamentele sunt dezbatute si votate

Cu privire la dispozitiile articolului unic pct.2 al hotararii, Curtea a retinut ca titularii dreptului de initiativa legislativa au posibilitatea de a depune amendamente, iar toate amendamentele sunt dezbatute si votate la nivelul Comisiei.

"Pentru a nu se bloca activitatea plenului Camerei Deputatilor, aceasta, fara a pune in discutie art.74 alin. (1) din Constitutie, are competenta de a reglementa o procedura de lucru in vederea rationalizarii procedurilor parlamentare si bunei administrari a acestora".

"Principiul opozitia se exprima, majoritatea decide nu inseamna ca se aplica in lipsa unui cadru regulamentar, ci, din contra, acest principiu isi gaseste forma si expresia in cadrul regulamentar; absolutizarea uneia sau a alteia dintre cele doua componente ale sale da nastere unui dezechilibru intre opozitie si majoritate, drept pentru care Camera Parlamentului trebuie sa gaseasca o forma adecvata de punere in aplicare a acestui principiu.

Cu privire la criticile punctuale de neconstitutionalitate aduse articolului unic pct.2 al hotararii, din perspectiva respectarii cerintelor de calitate a actelor normative, Curtea a constatat ca previzibilitatea unui act normativ depinde intr-o mare masura de continutul normei juridice despre care este vorba, de domeniul pe care il acopera, precum si de numarul si calitatea destinatarilor sai".

Astfel, Curtea a apreciat ca, articolul sesizat este constitutional.

Dancila spunea ca asa e in Parlamentul European

Unul dintre principalii aparatori ai modificarilor dorite de majoritatea PSD-ALDE la regulamentul Camerei a fost actualul premier Viorica Dancila. La acea vreme sefa a europarlamentarilor PSD, Dancila sustinea modificarile sunt facute pe model european.

"Protestele Opozitiei fata de modificarile Regulamentului Camerei Deputatilor sunt de fapt proteste fata de introducerea unor prevederi in spirit european, care urmaresc sa mentina procesul legislativ cursiv, dar si civilizat. In Parlamentul European amendamentele respinse in comisiile de resort pot fi aduse la votul in plen doar in niste conditii foarte speciale. Parlamentul nu trebuie sa fie o institutie a razboaielor de imagine si a scandalurilor, asa cum doresc cei din Opozitie sa devina.

Legislativul national trebuie sa ramana o institutie care sa dezbata serios propuneri si sa legifereze. Este regretabil faptul ca partidele de opozitie din Romania nu au maturitatea sa inteleaga care este misiunea unui Parlament. Nu exista state ale Uniunii Europene in care Parlamentul sa fie tratat cu atata lipsa de respect chiar de catre oameni care ii sunt membri", sustinea atunci Viorica Dancila.

Modificarile, facute ca PSD sa treaca in viteza Legile Justitiei

Modificarea regulamentului a fost votata in decembrie anul trecut. Opozitia isi facuse un plan sa depuna numeroase amendamente ca sa intarzie adoptarea controversatelor legi. Totodata, aceeasi strategie era programata si pentru a bloca Split TVA.

Cu 176 voturi pentru, 88 impotriva (PNL, PMP si USR) si 3 abtineri regulamentul a fost votat si apoi in mai putin de o ora publicat in Monitorul Oficial, astfel ca a fost pus in practica pentru a trece fara probleme Legile Justitiei prin Camera in aceeasi zi.

Cea mai controversata dintre modificari era aceea ca daca un amendament a fost acceptat, celelalte amendamente se considera automat respinse. Cum PSD si ALDE detineau si detin majoritatea, practic Opozitia nu mai avea niciun cuvant de spus.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#modificare regulament deputati Iordache neconstitutionala , #camera deputatilor