Bolton, Brexit si criza democratiilor

Joi, 12 Septembrie 2019, ora 14:52
5764 citiri
Bolton, Brexit si criza democratiilor
Foto: Twitter/@AmbJohnBolton

Ce aflam din chinurile unui Brexit prelungit si din despartirile in serie ale lui Trump de colaboratori ca John Bolton (foto)? Ca in Vest se-nvata greu. Si ca la 18 ani de la megaatentatele din SUA, criza democratiilor e-n toi.

A invatat lumea ceva din atentatele de la 11 septembrie 2001? Prea putin. Salutata de Iran si de stanga pacifista care tinde sa se incline in fata dusmanilor lumii libere, plecarea lui John Bolton din functia de consilier de securitate al presedintelui american e un semnal rau.

Ca exponent al unei linii dure in fata principalilor inamici ai Americii, Bolton este o rara avis. E dotat nu doar cu claritate morala si o credibilitate prea des si regretabil absente din profilul psihologic al politicianului occidental.

Dispune si de vitejia, inca si mai rara in elitele din Vest, de care sfetnicul capabil sa inteleaga ce se intampla in lume are nevoie ca sa-si struneasca naravasul sef, ori de cate ori liderul Casei Albe se pregateste sa gafeze.

Aprigul Bolton i-a stat aproape un an si jumatate alaturi lui Trump. Si l-a pazit de neghiobii, contrazicandu-l. Nu in ultimul rand datorita principalului sau "soiman", Trump a adoptat o serie de decizii potential utile de reparare a ceea ce, manata de obedienta fata de islamul politic, stricase inaintea lui administratia Obama, intre altele in materie de relatii externe si raporturi cu Iranul.

E vorba, nota bene, de acelasi stat care a continuat sa aresteze in aceste zile cetateni australieni si britanici, probabil nevinovati. Care-si reprima la sange propria populatie.

Regimul de la Teheran alimenteaza diverse razboaie civile, miscari si campanii teroriste, din Yemen si Gaza pana in Siria si aiurea. Ayatolahii nu se multumesc sa-si incalce si sa-si denunte propriul acord nuclear pe care, irational in conditiile date, puterile europene staruie sa-l respecte scrupulos, ci violeaza permanent si Carta ONU, amenintand Israelul cu genocidul.

Nu mira ca debarcarea lui Bolton a suscitat elogiile presedintelui chipurile "moderat", potrivit unei ipocrite mantre europene, al acestei entitati totalitare, teocratice, numite Iran si situate la originea revolutiei islamiste globale, al carei simptom principal au fost atentatele de la nine/eleven.

Democratiile apusene par sa nu fi invatat nimic din lectia marilor atentate

La 18 ani de la transformarea in arme de distrugere in masa a unor avioane, de la daramarea turnurilor gemene ale WTC si insangerarea Washingtonului, mai nimeni nu-si mai aminteste de barbatia americanilor.

De pilda de temeritatea pasagerilor civili care au impiedicat un al patrulea atac, provocand, din interiorul sau, doborarea unuia din aparatele de zbor capturate de teroristii islamisti hotarati sa raneasca mortal inca un simbol cheie al democratiilor, al economiei de piata si al lumii libere.

Ignorata de multi e si vitejia militarilor care, alaturi de curajosii lor camarazi romani sau din alte armate aliate, au impiedicat prin interventii eroice talibanizarea totala a Afganistanului si revarsarea terorismului islamist, marca "al Quaida", ori "statul islamic", asupra democratiilor apusene.

Ca in ciuda acestor memorabile succese, prea putin tematizate in Vest, democratiile apusene par sa nu fi invatat nimic din lectia marilor atentate reiese nu doar din halucinantele greseli ale administratiei Obama si din impaciuitorismul pernicios al guvernelor vest-europene.

Ci si din deciziile la fel de aiuritoare ale presedintelui Trump. Care, in saptamana comemorarii miilor de morti din septembrie 2001, era pe cale, in flagranta contradictie cu sfaturile consilierului sau, sa se mai dea o data, gaunos, salvator mundi, ca sa se intalneasca la Camp David cu reprezentantii talibanilor.

Cine i-a voalat lui Trump poza de presupus pacificator urmand sa-ncununeze stupide negocieri secrete, contraproductive, cat timp talibanii nu si-au abandonat conceptiile totalitare, campania genocidara si cooperarea cu alti teroristi?

I-au stricat-o in ultima clipa nu Bolton, ori autoritatile de la Kabul, ci un sangeros atentat taliban, soldat cu moartea multor persoane, intre care un american si camaradul sau roman. Atentat care a demonstrat intre altele fie lipsa vointei, fie incapacitatea talibanilor de a se tine de cuvant, ca si justetea scepticismului lui Bolton in privinta negocierilor cu ei.

Or, innebunit sa-si amelioreze imaginea, mai deteriorata decat oricand, inaintea alegerilor prezidentiale de anul viitor si s-o coloreze mesianic cam ca predecesorul sau, Obama, eventual printr-o intalnire cu presedintele iranian, Trump a gasit cu cale sa se desparta tocmai de acest consilier competent.

Anterior ii trimisese la plimbare pe alti colaboratori merituosi si credibili. Nimic nu-i va subrezi lui Trump mai mult pozitia in propria sa tabara conservatoare, care apreciase fermitatea lui Bolton in materie de politica fata de Iran, de Rusia lui Putin, fata de China comunista si stalinista Coree a megalomanului Kim Yong Un, decat aceasta interminabila serie de demiteri si demisii.

Trump e un simbol al bolii

Dar nici Trump nu e, ca presedinte al superputerii, altceva decat un simptom al bolilor care macina cele mai viguroase democratii occidentale. Aceste maladii rusinoase, iscate de virusul frustrarilor, resentimentelor si al fricii de libertate, ca si al urii fata de poverile independentei, au sfarsit prin a o cangrena chiar pe mama democratiilor, cea de peste Canalul Manecii.

Majoritatea parlamentara londoneza pleaca in vacanta dupa ce si-a blocat nu doar propriul guvern, ci orice solutie potentiala in principala problema a Regatului Unit, cea legata de divortul de continent cerut in 2016 de popor.

Incapabil sa se inteleaga asupra oricarei decizii constructive, forul legislativ britanic a ajuns intr-o pozitie unica si fara precedent, in lumea anglo-saxona, de la victoria revolutiilor engleza si americana incoace: Opozitia i-a sustras majoritatea si increderea premierului, dar il mentine in functie cu de-a sila, refuzand sansa de a prelua guvernul.

Dintr-o institutie constituita spre a reprezenta poporul, a ajuns sa fie una a fricii de popor, de vreme ce a optat pentru a interzice natiunii sa arbitreze prin alegeri existentul conflict constitutional cu privire la Brexit.

De aici pana la o dictatura parlamentara nu mai pare sa fie decat un pas. Ori poate nici macar atat.

Ce aflam, asadar, din chinurile unui Brexit prelungit la infinit si din despartirile in serie ale lui Trump de colaboratori incomozi, dar competenti? Ca in Vest se-nvata cam greu. Ca se oboseste de democratie prea usor. Si ca, minate din interior, la 18 ani de la megaatentatele din SUA, criza democratiilor e-n toi.

Inutil de evidentiat ce face aceasta anemie a democratiilor anglo-saxone din sansele lumii libere de a rezista santajelor politice si asalturilor antioccidentale ale variilor miscari si regimuri extremiste si totalitare.

Lipsa de fermitate si consecutiva decredibilizare a Vestului in fata diverselor variante de antidemocratie ii incurajeaza pe tirani si teroristi, alimentand o nesiguranta chiar si in electorate altminteri stabile, tot mai dispuse, ca atare, sa mizeze pe false, dar simpliste "solutii" extremiste.

Petre M. Iancu

USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR acuză Guvernul că se joacă „cu prețurile la energie ca la păcănele”. „Plătim facturi mai mari decât pe piaţa liberă”
USR a transmis joi, 28 martie, că Guvernul Ciolacu minte când spune că ia măsuri în favoarea consumatorilor şi că scade facturile românilor. Partidul susține că de fapt Executivul...
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Controversata taxă pe soare, eliminată de Guvern. Anunțul ministrului Energiei pentru prosumatori
Guvernul a adoptat joi, 28 martie, Ordonanţa pentru modificarea şi completarea OUG 27/2022 prin care este eliminată taxa pe soare pentru prosumatori şi actualizează schema de sprijin pentru...
#Trump demis Bolton Iran, #Brexit Parlament suspendat , #politica externa