Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore incalcand toate principiile transparentei si negocierii

Sambata, 21 Iulie 2018, ora 22:45
5970 citiri
Ambasadorul SUA: Parlamentul a adoptat Legea offshore incalcand toate principiile transparentei si negocierii
Foto: Facebook / Ambasada SUA

Ambasadorul Statelor Unite la Bucuresti, Hans Klemm, a criticat sambata modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, el spunand ca au fost incalcate toate principiile transparentei si negocierii.

"Aceasta lege a fost prezentata prima data spre vot luni la ora 15.00 si adoptata la 22.00", a afirmat diplomatul american.

In ceea ce priveste legile Justitiei, intrebat daca fortele democratice ar trebui sa intervina, ambasadorul american a declarat: "Romania incearca sa isi consolideze institutiile democratice, inclusiv un sistem judiciar independent. In anumite momente, cand am fost ingrijorati, am incercat, in privat, dar si public, sa ne facem cunoscute grijile. Recent, legat de securitatea cibernetica, terorism si crima organizata".

Hans Klemm a facut referire si la investitorii americani, prezenti in fiecare sector economic din Romania si a spus ca a indemnat mereu Guvernul sa fie mult mai predictibil: "Oricand pot fi facute imbunatatiri. Am indemnat mereu Guvernul sa fie mult mai predictibil in ceea ce priveste economia, taxele, sa fie mai stabil si transparent privind modificarile si sa se consulte cu comunitatea de afaceri".

In context, ambasadorul SUA a criticat modul in care Parlamentul a adoptat Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, el spunand ca au fost incalcate toate principiile transparentei si negocierii.

"Din pacate, nu toate aceste reglementari au fost facute uniform de recentele guverne. Saptamana trecuta, spre exemplu, Parlamentul a adoptat o noua lege privind exploatarea gazelor naturale din Marea Neagra. Presedintele nu a promulgat-o inca, asa ca trebuie sa am grija. Dar aceasta lege a fost prezentata prima data spre vot, luni, la ora 15.00, si adoptata la 22.00. A fost foarte rapid, dar a incalcat toate principiile transparentei si negocierii. Este indoielnic", a declarat Klemm.

Hans Klemm a fost prezent sambata la Festivalul de Film si Istorii Rasnov, unde a participat la o dezbatere alaturi de Michele Ramis, ambasadoarea Frantei, si Cord Meier-Klodt, ambasadorul Germaniei.

Legea offshore, care reglementeaza exploatarea gazelor din Marea Neagra, a fost adoptata de Camera Deputatilor, in calitate de for decizional, in sesiunea extraordinara care s-a incheiat vineri.

Legea va impune operatorilor sa plateasca impozite progresive pe venituri suplimentare, 50% din toata productia va trebui tranzactionata pe piata romaneasca, iar sumele obtinute vor fi directionate spre parteneriatele public-private.

Aceasta lege a generat controverse in Coalitia PSD-ALDE, purtatorul de cuvant al ALDE, deputatul Varujan Vosganian, afirmand ca ceea ce si-a dorit ALDE sa apara in Legea offshore nu se regaseste si se impune "o interventie de urgenta pe actul normativ". El a spus ca in Coalitie nu a existat dialog pe acest act normativ, ca propunerile ALDE au fost avizate negativ de Guvern, iar parlamentarii ALDE au fost pusi intr-o "situatie delicata".

Citeste mai multe despre:

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#ambasador SUA critica lege offshore , #lege