Alegerile europarlamentare din 2014 - cum si cand se desfasoara in celelalte tari

Duminica, 19 Ianuarie 2014, ora 11:58
11113 citiri
Alegerile europarlamentare din 2014 - cum si cand se desfasoara in celelalte tari

Alegerile europarlamentare din 22-25 mai vor desemna cei 751 de alesi ce vor lua loc in Parlamentul European pentru urmatorii cinci ani. Romania pierde un loc, de la 33 la 32 de europarlamentari.

Fiecare stat membru are propriile legi electorale si fiecare decide in ce zi vor merge cetatenii sai la urne, in perioada de patru zile de alegeri. Rezultatele votului din cele 28 de state membre vor fi anuntate in seara zilei de 25 mai, se arata pe site-ul Parlamentului European.

Cand vor avea loc alegerile?

Trebuie stiut ca exista cel putin doua tari in care alegerile vor avea loc in doua zile: Cehia - 23 si 24 mai si Italia - 24 si 25 mai.

Cea de-a treia tara ar putea fi Romania, dupa ce USL a decis organizarea alegerilor europarlamentare si a referendumului pentru modificarea Constitutie la aceeasi data, cu observatia ca pentru indeplinirea cvorumului de prezenta la vot de 50 la suta, necesar validarii referendumului, acesta se va desfasura pe doua zile, astfel ca si alegerile europarlamentare s-ar putea desfasura tot in zilele de 24 si 25 mai.

E oficial - Antonescu: Referendumul, odata cu europarlamentarele. Cum schimba legea electorala

Primele tari in care se vor desfasura alegeri europarlamentare sunt Olanda si Marea Britanie, pe 22 mai, urmate de Irlanda, pe 23 mai. Pe 24 mai, cetatenii din Letonia, Malta si Slovacia vor merge la vot, in timp ce restul tarilor urmeaza sa organizeze alegeri pentru Parlamentul European duminica, pe 25 mai.

Cum se va vota?

In trei dintre cele 28 de state nu va fi permis votul cetatenilor din afara tarii, potrivit Infograficului Parlamentului European. Acestea sunt Irlanda, Malta si Slovacia.

De cealalta parte, intr-o singura tara, Estonia, cetatenii din afara tarii pot vota prin trei modalitati - fie prin posta, fie la ambasada estona din tara respectiva, fie prin posta electronica, fiind singura tara care ofera aceasta facilitate.

In patru tari - Belgia, Cipru, Grecia si Luxemburg - votul este obligatoriu. In ce priveste varsta candidatilor, aceasta variaza intre 18 ani, in 15 tari, si 25 de ani, in Cipru, Grecia si Italia. Romania este singura tara unde varsta minima a candidatilor este de 23 de ani. De asemenea, varsta minima a celor care voteaza este de 18 ani, cu exceptia Austriei, unde este de 16 ani.

In plus, in ce priveste pragul electoral pentru partide, cel mai mare este de 5 la suta, in 9 tari, printre care si Romania. In schimb, 13 tari nu prevad niciun prag electoral la aceste alegeri, printre care si Bulgaria.

Cele mai importante evenimente politice din 2014

Cati europarlamentari vor fi alesi?

In prezent exista 766 de europarlamentari, de cand Croatia a devenit membru UE, pe 1 iulie 2013, insa acest numar va scadea la 751, din 2014, in concordanta cu Tratatul de la Lisabona. Pe langa Germania, care avea numarul cel mai mare de europarlamentari si va pierde trei locuri, ajungand la 96, alte 12 tari vor pierde cate un loc, printre care si Romania.

Cel mai mult va resimti Letonia, care va ajunge la 8 europarlamentari, de la 9 cat are in prezent. Tara noastra este statul cu cei mai multi europarlamentari care va pierde un loc - 32 in loc de 33.

Logica pentru care Romania si alte 11 state au pierdut au pierdut cate un loc a fost aceea ca erau statele din mijloc ca numar de europarlamentari, cele de sus avand oricum mai putini eurodeputati decat ar vrea sa aiba ca reprezentare, raportat la numarul de locuitori, iar cele de jos aveau deja foarte putini. De altfel, Estonia, Cipru, Luxemburg si Malta, cele mai putin populate state ale UE, vor avea cate 6 europarlamentari in noua sesiune.

De ce pierde Romania un loc in PE si cate posturi poate castiga PDL la europarlamentare

Astfel, locurile alocate tarilor, prin tratatele UE, se bazeaza pe "proportionalitatea degresiva", ceea ce inseamna ca tarile cu populatii mai mari au mai multe locuri decat cele cu populatii mai mici, insa acestea din urma au mai multe locuri decat ar trebui sa aiba, proportional cu numarul de locuitori.

Cei 751 de europarlamentari vor reprezenta o populatie de aproximativ 510 milioane de locuitori.

Ce fac europarlamentarii romani la Bruxelles - topul celor mai harnici si celor mai lenesi alesi

De ce sunt aceste alegeri diferite?

Pe masura ce Uniunea Europeana incearca sa razbata prin criza economica si liderii europeni reflecta asupra directiei de urmat in viitor, acestea sunt cele mai importante alegeri europene de pana in prezent. Alegerile sunt primele de cand Tratatul de la Lisabona, din anul 2009, a acordat Parlamentului European un numar de noi puteri importante.

Astfel, una dintre cele mai importante modificari introduse de Tratat este aceea ca atunci cand statele membre UE vor nominaliza urmatorul presedinte al Comisiei Europene, care sa-i urmeze lui Jose Manuel Barrso din toamna anului 2014, vor fi nevoite, pentru prima oara, sa tina cont de alegerile europene.

Noul Parlament trebuie sa sustina acest candidat, alegand practic noul presedinte al Comisiei Europene. Acesta trebuie sa fie aprobat de o majoritate absoluta de 376 din cei 751 de europarlamentari. Unul dintre principalii candidati este liderul socialistilor europeni, Martin Schulz, al doilea grup ca marime din Parlamentul European, insa lista poate cuprinde multe nume cu greutate in politica europeana si nu numai.

In prezent, Partidul Popularilor Europeni are 275 de europarlamentari, social-democratii au 195, iar liberalii - ALDE - au 85. Practic intre aceste trei mari grupuri se va da batalia cea mare si in 2014. Verzii si grupul conservatorilor si reformistilor europeni reprezinta de asemenea adversari demni de luati in seama.

Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
România a depășit 1.091 km de autostradă şi drum expres în circulaţie. Anunțul ministrului Transporturilor despre viitoarele proiecte
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat joi, 28 martie, că sunt implementate - proiectare şi execuţie contracte pentru construirea a încă 729 km de drum de mare viteză....
#date alegeri europarlamentare 2014, #alegeri europarlamentare tari UE, #vot alegeri europarlamentare 2014, #organizare europarlamentare state UE, #alegeri presedinte Comisia Europeana, #Romania europarlamentare 2014 , #europarlamentar