Doar patru zile de munca pe saptamana - chiar e o idee buna?

Sambata, 20 Mai 2017, ora 12:28
12427 citiri
Doar patru zile de munca pe saptamana - chiar e o idee buna?
Foto: Arhiva Pixabay

Salariatii ar putea avea ziua de nastere libera prin lege si ar putea munci 4 zile in loc de 5 pe saptamana, cate 10 ore pe zi. Este propunerea senatorilor PNL, care vor sa completeze in acest sens Codul Muncii, permitand astfel ca firmele si angajatii sa ajunga la o intelegere privind repartizarea celor 40 de ore de munca saptamanale altfel decat in mod traditional.

Am vrut sa stim de unde au plecat aceste idei si daca modificarea Codului Muncii ar ajuta pe cineva. In plus, cine ar avea de castigat mai mult de pe urma lor, angajatii sau companiile?

"Sincer, m-am uitat pe studii referitoare la numarul de zile libere pe care le au strainii fata de romani - nemtii, de exemplu, au 30 de zile de concediu si asa mai departe - si am constatat ca suntem oarecum la coada clasamentului. Si vorbind cu diversi angajati, am constatat ca foarte multi si-ar dori o astfel de abordare de ziua lor", a explicat senatorul PNL Marius Nicoara, referindu-se la posibilitatea ca ziua nasterii sa fie libera pentru angajati.

In plus, mai spune Nicoara, oamenii i-au scris pe Facebook dupa ce a fost facuta aceasta propunere, iar parerea generala e ca "nu ne-am nascut doar ca sa muncim pana la groapa".

"De ziua ta ce bine e sa dormi pana mai tarziu, sa te trezesti, sa te barbieresti, sa te speli, sa te pregatesti cu calm de intalnirea de dupa-amiaza cu colegii tai de serviciu sau cu preietenii sau cu familia", mai explica senatorul de ce ar fi o idee buna acordarea acestei zile libere.

Propunerea e insa criticata de multi care invoca productivitatea mica a angajatilor din Romania. Acestora, senatorul le raspunde: "Productivitatea e una si se refera la zilele in care muncesti, ziua libera e zi libera. Daca productivitatea nu e buna, nu e vina angajatului. Poate ca e vina managerului, a angajatorului", mai spune acesta.

Nicoara sustine ca, intr-o astfel de zi, productivitatea angajatilor are oricum de suferit, in conditiile in care sarbatoritul aduce la munca prajituri, racoritoare si este intrerupt in mod constant de cei care il felicita.

"Din punct de vedere psihologic, masura nu are nicio legatura cu buna desfasurare a organizatiei. In alta ordine de idei, ar genera poate chiar mai multe probleme in cazul in care sunt mai multi angajati cu aceeasi zi de nastere intr-un departament", e insa parerea lui George Chiriacescu, psiholog clinician si psihoterapeut adlerian (www.animaetanimus.ro).

Saptamana de munca de 4 zile se poate si acum, dar nimeni nu stie

Cat despre cealalta propunere PNL, Marius Nicoara a tinut sa mentioneze pentru Ziare.com ca e vorba doar de o "adaugire la Codul Muncii", in sensul ca apare o alternativa. In plus, nu oricine poate trece la un astfel de program; esential este sa existe o intelegere intre angajat si angajator, iar jobul sa se preteze la un astfel de program.

Mai mult, potrivit senatorului, care a mai propus si in mandatul trecut o astfel de completare a textului legii, exista si acum posibilitatea de a imparti cele 40 de ore in 4 zile de munca, insa foarte putini stiu asta.

"Sigur ca am mai pornit o chestiune de genul asta in mandatul trecut si mi s-a spus ca se poate corobora articolul cutare cu cutare. Ei bine, s-a constatat ca angajatorul, daca nu are prevazut expres, nu stie sa caute. Nici cei de la fortele de munca. Am intrebat si nici ei nu stiu.

Daca ii intrebi direct, 'Domne', se poate?', 'Nu, nu se poate', desi mie la comisie mi s-a explicat ca se poate, de la minister.

Se poate si acum, dar trebuie sa faci apel la articole. Pe cand, daca o trecem in lege si e foarte clar, deja si angajat si angajator se pot gandi la aceasta varianta", a explicat Marius Nicoara.

Potrivit acestuia, o astfel de completare a legii ar avea avantaje multiple pentru o serie intreaga de angajati si nu numai. "In constructii se lucreaza 10 - 11 ore, in banking, in agricultura, dar oamenii nu stiu sa-si ceara acest drept, ca nu e stipulat.

Pe cand asa, omul se poate duce si sa spuna, 'Uite, e in lege, poti sa-mi dai de vineri liber, pentru ca eu iti lucrez 10 ore pe zi. Si legea prevede ca hai sa ne intelegem, ca altfel nu mai vreau sa-ti lucrez'", explica senatorul PNL.

Si o parte din bugetari s-ar preta la acest program

Nu doar angajatii din sectorul privat s-ar "califica" la un astfel de program, ci chiar si bugetarii, afirma Nicoara. "Sunt activitati de ghiseu de Consiliul Judetean, un arhitect-sef, sunt multe activitati care s-ar incadra", mai spun el.

Un astfel de program ar avantaja mai ales pe salariatii cu varste cuprinse intre 25 - 45 de ani, care au copii. Le-ar permite sa petreaca mai mult timp impreuna, spune senatorul. "Sigur ca ei nu ar sta in casa, s-ar duce la munte, la mare, s-ar dezvolta si turismul. Dezvoltandu-se turismul, se dezvolta si servicii conexe, adica o sa aiba nevoie de mai multi pui, oua, verdeata", explica Nicoara avantajele modificarii aduse Codului Muncii.

Mai mult, spune el, s-ar crea si noi locuri de munca: "Sa spunem ca un trust mare de constructii angajeaza o lucrare rapida. Angajatorul ii tine pe muncitori 10 ore pe zi, timp de trei zile, patru zile. I-ar tine si a cincea, a sasea zi, dar nu mai poate, pentru ca unii dintre ei vor liber. Si atunci va face angajari; se creeaza si locuri de munca".

O astfel de situatie ar fi insa generata doar de companii "eficiente si profitabile", recunoaste senatorul.

In sprijinul acestei propuneri, PNL-istul aduce argumentul ca in SUA, 43% dintre companii au trecut la acest program. Iar in Europa, el poate fi gasit in tari ca Suedia si Italia. "N-am inventat apa calda, am venit cu o formula care e fiabila si in alte tari.

Daca se hotaraste Spitalul Clinic Judetean (sa adopte acest program - n. red.), nu inseamna ca toata lumea, de la director la portar, va avea acest regim. (Se va trece la acest program - n. red.) Acolo unde se potriveste, acolo unde este cerut. Nici angajatorul nu poate impune si nici angajatul", atrage atentia senatorul.

"Nu stiu de ce intotdeauna, dupa ce toata Europa are ceva, hai sa pornim si noi. Hai sa fim si noi inainte! Inca o data, este optional, este o adaugire, nu se schimba nimic in fond, se da inca o optiune in plus angajatului si angajatorului", puncteaza Marius Nicoara.

"Companiile, in special din IT, sunt aproape in stare de orice ca sa-si atraga angajatii"

Ziare.com a stat de vorba si cu doi specialisti HR, pentru a afla daca exista o astfel de cerere. Potrivit Corinei Diaconu, de la ABC Human Capital, "angajati care sa ceara exista", mai ales in IT, iar angajatorii deja vin in intampinarea lor. "Ei (angajatorii din IT - n. red.) oricum au o mare problema in a-si atrage oamenii. Exista o mare criza de personal pe piata IT si atunci companiile, practic, fara sa exagerez, sunt aproape in stare de orice in acest moment ca sa-si mai atraga oameni.

Asa ca daca vin angajatii si spun ca vor o plaja la birou, cu umbreluta, cred ca vor lua in calcul in curand si varianta asta, asa, ca sa glumim", explica Diaconu.

"Dar ideea este ca da, au venit foarte multe solicitari de genul acesta, unii fie sa aiba efectiv ziua de vineri libera, pentru ca de obicei pentru asta se opteaza, fie sa lucreze remote (de acasa sau de oriunde altundeva), adica sa nu se duca la birou vinerea", mai spune specialistul.

In principiu, spune Corina Diaconu, fiecare companie trebuie sa testeze si sa vada daca i se potriveste un astfel de program de lucru. De altfel, mai spune ea, exista deja companii, in Romania, unde acest model functioneaza, in principal companii din sfera IT. Acestea merg ori pe varianta zilei de vineri libera ori pe varianta ca in ultima zi de munca din saptamana sa se poata lucra de oriunde altundeva, insa nu de la birou, idee preluata "de afara". "Si lucrurile functioneaza foarte bine", afirma specialistul.

Totusi, un astfel de program nu poate fi implementat peste tot, puncteaza aceasta, dand ca exemplu unitatile de productie cu flux continuu.

In principiu, ideea completarii legii cu un text care sa stipuleze posibilitatea acoperirii celor 40 de ore de manca saptamanale in 4 zile e de bun augur, afirma Corina Diaconu: "Atata vreme cat business-ul nu e afectat sub nicio forma, da, foarte bine, oamenii se concentreaza mai mult si dau un randament la fel de mare sau poate chiar mai mare 4 zile in loc de 5. Ideea e sa muncim cu cap, nu neaparat mult si fara rezultate".

In concluzie: "Cred ca este de testat, de verificat si de aplicat personalizat".

"Este greu de crezut ca un angajat poate fi eficient si productiv timp de 10 ore la locul de munca"

Raluca Penes, HR Coordinator in cadrul Smartree, aduce insa in discutie cateva probleme: "Este greu de crezut ca un angajat poate fi eficient si productiv timp de 10 ore la locul de munca.

De asemenea, trebuie tinut cont si de timpul pe care angajatii il petrec zilnic pe traseul pana la birou, factor care influenteaza productivitatea lor. Cu cat un salariat petrece mai mult timp la birou si pe drum, cu atat va fi mai ineficient".

Totusi, si aceasta aminteste ca exista deja companii care au adoptat varianta programului scurt in ultima zi din saptamana, vinerea. Iar un astfel de program are avantaje nu doar pentru angajat, cat si pentru firma: "Avantajul companiei ar putea consta in reducerea costurilor cu utilitatile locatiei, in conditiile in care firmele ar avea program doar de 4 zile pe saptamana in loc de 5".

Firma care a implementat deja programul de vara trecuta: "Foarte multa precautie!"

WebDigital este o firma din Romania care din vara anului trecut a implementat programul de lucru de 4 zile. Cu succes pana acum, pana la proba contrarie, potrivit managerului Ionut Munteanu.

"Functioneaza, a functionat foarte bine pana in ianuarie, dupa care am decis, pentru ca oamenii s-au adaptat foarte bine si am vazut ca putem rezolva acelasi volum, ba chiar mai mult, crescand volumul de taskuri, sa mentinem acest test pana in iulie 2017, ca sa avem aproape un an, ca sa putem sa tragem niste concluzii corecte", explica managerul.

"Programul a fost initiat ca un program pilot. In continuare e un program care pare ca functioneaza", mai spune el. In cazul acestei companii unde media de varsta e de 26 de ani, acest tip de program (cu lunea libera) s-a potrivit, pentru ca oamenii lucrau oricum pe maximizarea eficientei, puncteaza managerul.

Ionut Munteanu atrage insa atentia ca nu e pentru oricine un astfel de program: "Consider ca ar trebui sa se lucreze cu foarte multa precautie pe aceasta optiune, varianta".

"Propunerea, ce vor ei sa faca (PNL - n. red.), ar trebui tratata cu precautie. Daca implementeaza lucrul asta intr-un mediu in care oamenii nu sunt motivati, nu vor face altceva decat sa schimbe ziua de luni cu ziua de marti", explica managerul.

Chiar si in cazul companiei pe care o conduce, Ionut Munteanu a observat o schimbare. "A crescut numarul de solicitari, de CV-uri care au venit, a fost 'oau, ce frumos!', numai ca rata de angajare a fost si mai mica, pentru ca veneau cu un mindset complet eronat.

Mindsetul nostru este sa lucram si sa anulam timpii morti din cele 4 zile in care ne dedicam 100%, 150%. Nu muncim peste program, dar in timpul ala facem maximum, nu stat aiurea, pierdut timpul in pauze fara sens - sigur, pauze cu sens - si astfel castigam cu totii aceasta recompensa, mentinerea unui sistem care ne favorizeaza, ca lunea sa petrecem cu familia, sa fim mai relaxati, sa citim o carte, sa facem alte lucruri. Si oricum, suntem definiti de lucrurile care se intampla in timpul in care nu suntem implicati in activitati de lucru. Ce facem atunci cand nu facem treaba. De acolo pleaca totul", explica el.

Implementarea unui astfel e program, la care multi viseaza, "Se face greu. Sunt multe provocari, nu merge asa, facuta bulk".

"Sustin politicile liberale, dar cu precautie", mai spune Ionut Munteanu, cu o experienta de 15 ani de manager.

Se potriveste celor din domenii in care se lucreaza cu dead-line-uri

Acesta puncteaza ca sunt industrii in care un astfel de program poate functiona, iar aici pot fi nominalizate marketingul online, digital, domenii in care se lucreaza cu dead-line-uri. "Asta e un lucru care arde foarte multi neuroni si atunci e foarte greu pentru echipa sa sustina asta pe termen lung si sa mearga si sa functioneze.

Ai nevoie de un moment de deconectare, chiar daca ceva mai brutala", explica el.

Insa un astfel de program nu poate fi implementat in IT, soft development, intr-o industrie care e deja eficienta, afirma el. Acolo e nevoie de multe ore de munca si in niciun caz nu e de bun augur o pauza de 3 zile, "pentru ca le intrerupe sirul", explica el. "Si acolo merge o flexibilitate a programului, dar in timpul orelor; sa se opreasca, nu pot sa stea focusati prea mult timp".

"Cum, sa nu vin eu la scarbici?"

Cat despre o eventuala implementare a unui astfel de program la bugetari, managerul se arata chiar amuzat. "In administratia locala, Doamne, ar fi un dezastru! Cum, sa nu vin eu la scarbici?", da replica managerul din sectorul privat.

In plus, si varsta angajatilor poate fi o provocare. Daca acestia au 45 de ani, de exemplu, deja exista un background, iar oamenii sunt si mai rigizi.

Ce spune psihologul despre un program de 10 ore pe zi? Poate face fata un angajat cu brio unui astfel de ritm? "Numarul de ore lucrate la acest moment se regaseste in media europeana, acest lucru insemnand ca deja cineva a analizat acest aspect. (...)

Nimeni nu poate fi productiv si concentrat 10 ore pe zi. Nu ai cum sa fii motivat pentru a atinge asemenea performante", explica psihoterapeutul George Chiriacescu.

Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Ministerele şi administraţiile locale din Franţa încep testarea săptămânii de lucru de 4 zile. Cât timp va dura experimentul
Experimentarea săptămânii de lucru de patru zile în ministerele din Franţa va începe în această primăvară şi va dura „cel puţin un an”, potrivit unei note a administraţiei difuzate...
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primar prins în timpul unei aventuri amoroase cu o angajată. “Mă, nu vă e rușine, mă? În timpul serviciului?” VIDEO
Primarul localității Miheșu de Câmpie, județul Mureș, a fost surprins de mai mulți localnici în timpul unei întâlniri romantice cu o angajată. Scena în care a fost implicat Emil...
#proiect PNL 4 zile munca saptamana, #modificare Codul Muncii zi nastere libera, #proiect zi nastere libera, #saptamana lucru 4 zile , #stiri PNL