Petro Porosenko a transmis in limba romana: "In Republica Moldova ma simt ca acasa"

Joi, 20 Noiembrie 2014, ora 22:48
5277 citiri
Petro Porosenko a transmis in limba romana: "In Republica Moldova ma simt ca acasa"
Foto: Unimedia

"In Republica Moldova ma simt ca acasa", a declarat, in limba romana, presedintele ucrainean Petro Porosenko, intr-un discurs sustinut joi la Balti, in cadrul unei vizite in Republica Moldova, informeaza un comunicat transmis de Guvernul de la Chisinau.

"Stimati prieteni, sunt foarte bucuros sa ma aflu in aceasta vizita pe acest meleag frumos - Republica Moldova. Ma simt ca acasa! " - astfel si-a inceput discursul in limba romana presedintele ucrainean Petro Porosenko, care a vorbit pentru diaspora ucraineana din Republica Moldova, dar si pentru mai multi studenti veniti sa-i asculte mesajul la Teatrul National "Vasile Alecsandri" din Balti.

Seful statului ucrainean a participat la eveniment impreuna cu prim-ministrul moldovean Iurie Leanca.

"Si Ucraina, precum si poporul ucrainean, a fost, este si va ramane un partener credibil si de nadejde al poporului moldovenesc. Sunt sigur ca impreuna vom reusi sa infruntam toate obstacolele din calea noastra din viitor. Cred intr-un viitor liber, democrat si prosper pentru noi toti in larga familie europeana", si-a continuat discursul tot in romana liderul de la Kiev, citat in comunicat.

Premierul Iurie Leanca a transmis la randul sau un mesaj, in romana si ucraineana: "Stimate domnule presedinte Porosenko, draga Petro, bine ai revenit in Moldova! Bine ai venit la Balti!"

Seful Guvernului de la Chisinau a mentionat ca presedintele Ucrainei reprezinta o speranta pentru majoritatea ucrainenilor, aceea de a trai intr-o tara democratica, libera, europeana, corecta si decenta.

"Ucraina are un proiect de dezvoltare si, prin urmare, exista un scop si un viitor. Si acest proiect de dezvoltare este integrarea europeana. Acest proiect de modernizare europeana este si obiectivul nostru, al Republicii Moldova. Sunt foarte bucuros ca in ultimul an, in relatiile dintre cele doua tari s-a stabilit un dialog strans, dialog de intensitate fara precedent. Anume asa trebuie sa se comporte vecinii - sa se inteleaga si sa se sprijine reciproc", a precizat Leanca.

Ulterior, Petro Porosenko a raspuns la intrebarile comunitatii ucrainene privind situatia din regiune si parcursul european. Presedintele ucrainean le-a spus celor din diaspora ca Ucraina marcheaza in luna noiembrie Ziua Libertatii si a Demnitatii, dar comemoreaza si Holodomorul ("foametea ucraineana"). "Intre cele doua zile, alegerea este evidenta - cea europeana", a concluzionat Petro Porosenko.

Vizita presedintelui Petro Porosenko si a premierului Iurie Leanca la Balti a inceput cu depuneri de flori la monumentul lui Taras Sevcenko. Apoi oficialii au mers la Casa Comunitatii ucrainene.

Ucrainenii reprezinta cel mai numeros grup etnic minoritar din Republica Moldova. Conform recensamantului de acum zece ani, in Republica Moldova traiesc sunt peste 280.000 de ucraineni, adica 8,4% din totalul populatiei.

"Suntem solidari cu autoritatile ucrainene in aceasta perioada dificila. Succesul Ucrainei este in interesul national al Republicii Moldova", a subliniat anterior, la Chisinau, presedintele moldovean Nicolae Timofti, in finalul convorbirilor purtate cu omologii sai din Ucraina si Polonia, Petro Porosenko si, respectiv, Bronislaw Komorowski, care s-au aflat intr-o vizita comuna in Republica Moldova.

Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Ciolacu susține reforma bugetară și regionalizarea teritorială: ”Să nu mai existe decalaje ca între Timişoara şi Bacău”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat joi, 25 aprilie, la Timişoara, că regionalizarea teritorială şi reforma bugetară trebuie făcute, după o analiză şi un studiu exact în fiecare judeţ....
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Clotilde Armand ironizează PSD-ul după ce i-a cerut demisia: "Mai stau, să vă scot din minţi că nu mai puteţi fura"
Trimisă în judecată pentru folosirea funcţiei pentru favorizarea unor persoane, Clotilde Armand, primarărița Sectorului 1 a declarat răspicat că nu va demisiona, aşa cum i-au cerut...
#Porosenko Moldova limba romana Balti, #Porosenko Balti Leanca vizita , #presedinte Ucraina