Comisia Europeana suspecteaza Guvernul ca a umflat cifrele productiei record de porumb. Daea: Haideti dom'le, fiti cuminti!

Marti, 16 Iulie 2019, ora 22:36
8715 citiri
Comisia Europeana suspecteaza Guvernul ca a umflat cifrele productiei record de porumb. Daea: Haideti dom'le, fiti cuminti!
Foto: Arhiva Facebook/Ministerul Agriculturii

Comisia Europeana a cerut Romaniei sa isi revizuiasca statisticile din ultimii ani legate de productia de cereale, in special porumb. Cifrele, spun oficialii europeni dupa ce le-au analizat, sunt puse sub semnul intrebarii avand in vedere ca, desi sunt cu mult mai mari fata de 2016, sunt raportate la o suprafata similara sau chiar mai mica.

Despre recoltele-record am auzit vorbindu-se in discursurile politice ale liderilor PSD cu fiecare ocazie. Daca rezultatele au fost motivate de "conditiile meteo favorabile", cifrele au trezit insa suspiciuni.

In 2018, Romania a cultivat cea mai mare suprafata cu porumb boabe din Uniunea Europeana si a obtinut si cea mai mare productie. La nivelul UE, 83,3% din suprafata totala cultivata cu porumb boabe a fost inregistrata in sapte state membre (Romania, Franta, Ungaria, Polonia, Italia, Bulgaria si Germania).

Productia de porumb in Romania a crescut in doi ani cu 8 milioane de tone, adica o crestere de 70%, in conditiile unei usoare scaderi a suprafetei cultivate cu porumb din 2016 pana in 2018.

"Suntem in contact permanent cu toate Statele Membre UE privind datele de productie pentru a realiza statisticile legate de productia de cereale in UE. In cazul Romaniei, am cerut ca parte a acestui exercitiu de rutina sa revizuiasca datele privind productia de porumb pentru 2017 si 2018.

Acuratetea, fiabilitatea si credibilitatea statisticilor sunt vitale pentru a asigura transparenta pietelor si a le permite operatorilor din piata unica sa ia deciziile corecte de investitii", au declarat, pentru G4Media.ro, surse din Comisia Europeana.

Reactia lui Daea: Haideti, fiti cuminti

Pus de cei de la Digi24 sa explice situatia, ministrul Agriculturii Petre Daea a recunoscut ca exista o astfel de cerere trimisa de la Bruxelles, insa sustine ca nu e nimic grav si in niciun caz vreo cifra umflata.

"E... haideti dom'le, fiti cuminti... haideti, fiti cuminti. Sunt comunicari intre noi, sunt comunicari uzuale pe sistemul informational de fiecare data. Sunt date care se transmit unele la o etapa, altele la alta etapa, nu-i niciun fel de problema. Informatiile, datele pe care le avem noi sunt date luate pe baza de semnatura, sunt date care certifica cu exactitate ceea ce s-a intamplat, nu-i niciun fel de problema, sunt interpretari diferite pe o tema pe care noi am gestionat-o printr-o comunicare profesionista intre noi si Comisia Europeana.

Sunt comunicari uzuale intre noi si Comisie privind punerea de acord pentru anumite situatii, sunt intrebari pe care le pune Comisia, sunt raspunsuri pe care le dam noi, sunt intrebari pe care le punem noi, le da Comisia... Sunt de ordinul evidentei aceste productii pe care noi le-am obtinut in Romania si care onoreaza si Comisia Europeana si onoreaza si Romania si pe fermierii romani.

Dar nu e vorba de revizuit statistici, dom'le, nu e vorba de revizuit statistici atata timp cat... e punere de acord cu anumite informatii pe care le dam din Romania si care au o anumita periodicitate", a declarat ministrul, pentru publicatia citata.

Daea spune ca e o vorba de o simpla punere in acord a cifrelor, pentru ca la Bruxelles se fac estimari, in timp ce el are cifrele reale.

"Spre exemplu stocurile, va dau un exemplu, asa, pentru dumneavoastra, stocurile se dau la sfarsit, stocurile pentru anul 2018 se dau la sfarsitul anului 2019. Sunt corectii care se fac an de an, sunt puneri de acord cu datele pe care noi le transmitem, nu e vorba de a umfla productia aici, doamne fereste, pai nu vedem ce-i afara... Fiecare are posibilitatea... In agricultura lucrurile se vad, iar productiile se pot vedea si se cantaresc de fiecare data de catre fermieri si se comunica pe baza datelor statistice.

Sunt agreuri care se transmit, e agre-2a, agre-2b care se transmit pe baza de semnatura de catre... pe la statistica, nu-i niciun fel de problema din acest punct de vedere sunt, am vazut si eu, sunt lucruri cu care ne confruntam an de an tinand seama de faptul ca sunt diferente intre perioadele de comunicare intr-o parte si alta. Noi avem date exacte, altii fac estimari. Sunt situatii pe care le-am intalnit si le vom intalni in continuare", a mai spus ministrul.

De mentionat ca in 2018, din cresterea economica de 4,1% inregistrata de tara noastra, 0,4% a fost determinata de cresterea productiei in agricultura.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#Daea cifre umflate productie porumb , #ministrul Agriculturii