Se nationalizeaza sistemul de pensii private? Guvernul se pregateste de plecarea administratorilor de pe Pilonul II

Vineri, 24 Mai 2019, ora 11:01
18248 citiri
Se nationalizeaza sistemul de pensii private? Guvernul se pregateste de plecarea administratorilor de pe Pilonul II
Foto: Arhiva Ziare.com

Dupa ce Guvernul a adoptat OUG 114, prin care administratorilor de fonduri de pensii li s-a impus sa isi majoreze semnificativ capitalul, acestia au anuntat ca se gandesc serios sa se retraga din Romania.

Si cum legea nu prevedea ce se intampla in situatia in care cei sapte administratori de pensii private Pilon II ar pleaca din tara, Executivul a adoptat joi o ordonanta de urgenta care sa rezolve acest vid legislativ.

Mai exact, OUG prevede ca Fondul de Garantare a Drepturilor din Sistemul de Pensii Private, controlat de ASF, poate deveni administrator special al activelor detinute de administratorii de fonduri de pensii, daca acestia se retrag din Romania.

Si pentru ca ordonanta a fost adoptata fara sa fie pusa in dezbatere publica si fara sa fie anuntata, afland-se pe ordinea de zi suplimentara, Opozitia acuza Guvernul ca a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.

In schimb, ministrul de Finante Eugen Teodorovici neaga, sustinand ca nu este vorba de nationalizare "absolut deloc".

Ziare.com a solicitat o reactie din partea Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania cu privire la ordonanta adoptata joi, iar in momentul in care primim un raspuns vi-l comunicam.

Pensiile administrate privat vor ajunge administrate de stat?

Senatorul PNL Florin Citu spune ca, prin aceasta ordonanta de urgenta, Liviu Dragnea a dat unda verde la nationalizarea sistemului de pensii administrat privat.

"Dragnea da unde verde la NATIONALIZAREA sistemului de pensii administrat privat. PSD +ALDE, comunistilor! Ati premeditat NATIONALIZAREA pensiilor private! DA MAI DEPARTE!", scrie Florin Citu pe Facebook.

Totodata, Florin Citu acuza ASF ca "este partasa la acest jaf". "Ce 'analiza' a facut ASF de a fost de acord sa reduca cerintele de capital social TOCMAI pentru investitii in proiectele PPP ale guvernului? Acest tip de investitii, cu grad mare de risc de FALIMENT, cer mai mult capital nu mai putin. Mai ales cand este vorba de un guvern fara experienta in acest domeniu. Conducerea ASF va da un raspun in Parlament!", precizeaza senatorul PNL.

Florin Citu mai anunta ca in primele zece zile dupa preluarea guvernarii de catre PNL va depune plangere penala pe numele celor pe care ii considera vinovati.

Si USR spune ca, prin ordonanta de urgenta adoptata joi, pensiile administrate privat vor ajunge administrate de stat.

Uniunea Salvati Romania spune ca "ordonanta de urgenta adoptata de Cabinetul Dancila joi, in secret, asa cum s-a intamplat si cu alte acte normative dezastruoase pentru economie si pentru romani, este dovada ca PSD si ALDE se pregatesc pentru situatia in care toti administratorii se vor retrage si reprezinta un nou pas in directia nationalizarii pensiilor private".

"Pensiile administrate privat vor ajunge administrate... de stat! Guvernul Dancila urmeaza sa scoata de pe piata toti administratorii privati din Pilonul II de pensii si sa puna statul sa ne administreze fondurile acumulate. Acesta e un efect intentionat al OUG 114/2018.

Stiti vreun exemplu de buna administrare a fondurilor private de catre stat, in Romania, in ultimii 30 de ani? Ulterior, nimic nu va impiedica Guvernul sa dea o noua ordonanta prin care toate activele din Pilonul II sa fie transferate la Pilonul I si, astfel, sa se piarda definitiv", a declarat deputatul Cristian Seidler, membru in Comisia de Munca a Camerei Deputatilor.

USR acuza ca actul normativ a fost adoptat fara dezbatere publica si fara ca macar sa fie trecut pe ordinea de zi a sedintei de guvern.

"Desi institutiilor private li se impun conditii drastice referitoare la capitalizare, motiv pentru care se vor retrage de pe piata din Romania, nu aceleasi standarde se vor aplica institutiei publice care va efectua, teoretic, buna administrare a banilor nostri. Care e contributia ALDE la aceasta decizie? Se laudau ca sustin Pilonul II de pensii, dar sunt complici, ca de fiecare data, cu PSD", a mai declarat deputatul USR Cristian Seidler.

Teodorovici: Nu inseamna ca cineva nationalizeaza ceva

Ministrul de Finante, Eugen Teodorovici, spune insa ca OUG a venit in urma unei propuneri a ASF si ca nu este vorba despre o nationalizare a sistemului de pensii administrate privat.

"Este o propunere facuta de ASF, aprobata astazi in Guvern, si care nu inseamna ca cineva nationalizeaza ceva. Absolut deloc. Am avut o discutie si cu cei de la Pilonul II de pensii si daca nu ma insel chiar acum o saptamana, la Ministerul de Finante, si cum am spus in Ordonanta 19/2019, la final de mai va fi data pana la care structurile publice din Romania, adica ASF, Ministerul Muncii si Ministerul de Finante, trebuie sa ajunga la un consens cu administratorii de pensii private pentru ca ordonanta sa fie modificata pana la finalul lunii mai", a spus Teodorovici.

In ceea ce priveste capitalul foarte mare impus administratorilor de pensii private, ministrul a spus ca ingrijorarile acestora au disparut.

"Discutati cu ei. De la ultima discutie pe care am avut-o la Ministerul de Finante, eu zic ca au disparut ingrijorarile. Au ramas inca anumite detalii tehnice marunte, care sa fie acceptate la nivel guvernamental si sa facem modificarea in textul de lege", le-a spus Teodorovici jurnalistilor, joi, dupa sedinta de guvern.

Dilema administratorilor de pensii private: Mai e rentabil sa-si continue activitatea?

La finalul lunii februarie, Valentin Lazea, economistul sef al Bancii Nationale a Romaniei (BNR), afirma ca majoritatea administratorilor de pensii private Pilon II doresc sa se retraga din Romania, din cauza regulilor impuse prin OUG 114/2018.

"Din ce inteleg eu din discutiile cu Asociatia Administratorilor de Pensii Private din Romania (Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania, APAPR - n.red.), marea majoritate a administratorilor de pensii private Pilon II din Romania, daca nu toate cele sapte fonduri, vor sa se retraga Romania, se gandesc sa se retraga din Romania, deoarece conditiile li se par deosebit de oneroase - un efort financiar mare pentru un castig aproape inexistent", a afirmat Valentin Lazea.

Prin OUG 114, administratorii de fonduri de pensii trebuie sa-si majoreze semnificativ capitalul, unii chiar mai mult decat de zece ori fata de regulile care existau pana la finele anului trecut. Primele majorari trebuie facute pana la mijlocul acestui an, iar cele finale pana la sfarsitul acestui an.

Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Nicuşor Dan anunţă că şefa ASSMB va fi înlocuită din funcție. „Oare ce crede cetăţeanul român”
Primarul Capitalei, Nicuşor Dan a declarat joi, 28 martie, că şefa Administraţiei Spitalelor şi Serviciilor Medicale Bucureşti, Gabriela Sivache, va fi înlocuită din funcţie, pentru că...
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Politicienii români care au fost țintiți de hackeri sprijiniți de Rusia. „Agresiunile se desfășoară împotriva demnitarilor vocali”
Războiul hibrid dus de Rusia afectează și politicienii români. Mai multe grupuri de hackeri sprijiniți de Rusia, China și Iran au avut ca țintă în ultimii ani politicieni și oficiali...
#pensii pilon II, #retragere Romania aministratori pensii, #nationalizare pensii private , #pensie privata