Peste un milion de romani au 10.000 de lei in cont si nici macar nu o stiu. Cum afli daca te numeri printre ei

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 17:18
25315 citiri
Peste un milion de romani au 10.000 de lei in cont si nici macar nu o stiu. Cum afli daca te numeri printre ei
Foto: Arhiva Ziare.com

2 din 3 romani considera ca Pilonul II de pensii trebuie sa existe, in continuare, se arata intr-un sondaj de opinie promovat de Asociatia pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAR) . Cu toate acestea, multi nu stiu nici macar cu cat au contribuit la sistemul obligatoriu de pensii private.

Un sondaj de opinie realizat de ISRA Center pentru APAR arata ca 71% din romani inteleg ca banii pe care ii dau la Pilonul II raman, de fapt, tot ai lor.

Mai mult chiar, urmeaza sa si-i recupereze atunci cand vor avea mai multa nevoie, adica la varsta pensionarii. In consecinta, cei 71% sunt de parere ca Pilonul II ar trebui sa continue sa existe.

Acelasi sondaj releva ca nu mai putin de 3 din 4 romani sunt de parere ca statul va intampina probleme la plata pensiilor publice ale generatiilor urmatoare. Iar in aceste conditii Pilonul II este cu atat mai necesar!

Datele colectate de specialisti au mai scos, insa, la iveala si faptul ca multi dintre romani, desi stiu despre existenta Pilonului II, nu au inca nici cea mai vaga idee despre suma pe care au economisit-o deja, prin intermediul lui.

"Din estimarile noastre, exista circa un milion de romani care participa la Pilonul II si care nu stiu ca au in cont deja cel putin 10.000 lei. Fie nu stiu ca au bani in cont, fie nu stiu ca au ajuns deja cel putin la aceasta suma.

Mi se pare un motiv suficient pentru care fiecare sa verifice daca are cont de Pilon II si, daca da, cati bani s-au strans deja in el", a precizat presedintele APAR, Radu Craciun.

Oricare dintre noi poate verifica, simplu si relativ rapid, cati bani are in contul de Pilon II. E suficient sa acceseze acest link de pe site-ul Autoritatii pentru Supravheghere Financiara (ASF) si sa solicite informatiile dorite.

Potrivit legii, la pensionare, romanii isi pot primi banii economisiti la Pilonul II fie intr-o transa unica, fie esalonat, pe durata a 5 ani. Potrivit lui Radu Craciun, legislatia ar trebui, insa, imbunatatita, astfel incat sa-i permita omului sa isi incaseze suma economisita pe perioade mai lungi, cum se intampla, spre exemplu, in cazul pensiei de stat.

Reamintim ca, potrivit datelor APAR, numarul participantilor la Pilonul II a ajuns, la finele lunii trecute, la aproape 7,2 milioane. Investind contributiilor tuturor acestor oameni, cele 7 fonduri care administreaza banii din pensii private obligatorii au ajuns sa aiba, astazi, active de peste 10 miliarde de euro si sa se numere prin principalii investitori din Romania.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Guvernul ar urma să țină o ședință într-un mare oraș din vestul României. Care este motivul deplasării
Alfred Simonis, președintele interimar al Camerei Deputaților și candidatul PSD-PNL la Consiliul Județean Timiș a anunţat joi, 18 aprilie, că o şedinţă de Guvern ar putea avea loc...
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
Campanie intensă pentru candidatura lui Geoană la prezidențiale. S-a lansat un nou site de susținere
O campanie de susținere pentru candidatura lui Mircea Geoană, actualul secretar general adjunct al NATO, a fost demarată în online. Inițiativa, care se recomandă drept o „platformă...
#pensii private pilon II, #romani bani Pilon II, #cati bani cont Pilon II , #Pilonul II de pensii