Ministrul Muncii: Sistemul de pensii e in pericol iminent. Sunt pentru cresterea contributiei la Pilonul II

Duminica, 29 Decembrie 2019, ora 13:32
8261 citiri
Ministrul Muncii: Sistemul de pensii e in pericol iminent. Sunt pentru cresterea contributiei la Pilonul II
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro

Sistemul de pensii se afla intr-un pericol iminent, in conditiile scaderii simtitoare a numarului persoanelor active, astfel ca populatia trebuie incurajata sa economiseasca bani pentru pensie prin sistemul de pensii administrat privat, care confera mai multa siguranta contribuabililor datorita trasabilitatii banilor si transparentei.

Aceasta este declaratia facuta de ministrul Muncii, Violeta Alexandru, intr-un interviu acordat Agerpres.

Ministrul a caracterizat Pilonul II drept un sistem de pensii corect, care da masura corectitudinii in raport cu contributiile realizate de oameni in vederea perioadei de retragere din activitatea profesionala.

Reamintim ca, in urma revolutiei fiscale instrumentate de Guvernarea PSD-ALDE, contributia la Pilonul II de pensii a scazut de la 5% la 3,75%.

Acum, Violeta Alexandru sustine ca s-a discutat despre majorarea acestei contributii pana la un nivel de pana la 6%.

"Discutii generale pe acest subiect am avut, intentia este sa se ajunga la 6% contributie in Pilonul II, si acest lucru gradual. Desigur, nu (am avut discutii - n.red.) atat de aplicate incat sa pot face o declaratie pe acest subiect. Practic, contributiile noastre, ale populatiei active, la Pilonul I inseamna posibilitatea platii pensiilor astazi in plata. In mod evident suntem responsabili fata de acest lucru, ca atare orice decizie de schimbare care sa afecteze intr-un fel sau altul fondurile disponibile la Pilonul I va fi luata cu maxima responsabilitate si in urma unei analize. (...)

Eu sunt pentru o atitudine responsabila la care trebuie sa ne gandim fiecare dintre noi. Cred ca in conditiile in care avem un pericol iminent, in sensul in care numarul persoanelor active descreste simtitor, astfel incat se vede cu ochiul liber ca acest trend va duce la situatia in care numarul pensionarilor sa fie mai mare decat numarul celor in activitate, si pentru ca sunt de parere ca fiecare dintre noi trebuie sa evalueze din timp care sa fie responsabilitatea pe care fiecare trebuie sa o avem pentru perioada in care vom iesi la pensie si in care vom avea nevoie de venituri pentru a doua parte a vietii noastre, incurajez economiile populatiei si incurajez oamenii sa gandeasca responsabil fata de perioada de dupa activitatea in campul muncii.

Si pentru ca Pilonul II ofera aceasta posibilitate, de a-si vedea contributiile si de a avea imaginea parcursului contributiilor tale, asa cum sunt ele administrate de administratorii Pilonului II, cred ca este un sistem corect, care da masura corectitudinii in raport cu ceea ce contribui in vederea perioadei de dupa activitatea profesionala.

Nu inseamna ca nu inteleg rolul Pilonului I, dar trasabilitatea banilor tai, modul in care tu poti vedea ceea ce se intampla cu economiile pe care le faci, cu contributiile pe care le trimiti in Pilonul II, dau mai multa siguranta pentru contribuabilii nostri si ca atare cred ca este o chestiune de responsabilitate sa gestionam lucrurile de asa maniera incat sa fie corecte pentru cei care contribuie in vederea pensionarii", a declarat Violeta Alexandru pentru Aperpres.

ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
ANRE demontează declarațiile ministrului Burduja privind energia alternativă: "Să se liciteze pentru aceste capacități"
Declarațiile ministrului Energiei, Sebastian Burduja, referitoare la ritmul extraordinar de instalare a fotovoltaicelor și eolienelor, au fost contrazise de președintele ANRE (Autoritatea...
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Viitorul sumbru descris de Dan Barna (USR): "În 2025 vor fi din nou măriri de taxe pentru că nu mai au bani"
Dan Barna lansează un atac la actuala guvernare care protejează în opinia sa "sinecurile şi pensiile speciale" pe care PSD şi PNL le plătesc în continuare. Aceste cheltuieli vor duce la...
#Violeta Alexandru pilon 2 pensii contributie, #contributie pilonul 2 de pensii, #ministrul Muncii pilonul 2 pensii , #Pilonul II de pensii