Legea pensiilor a fost respinsa de Senat, din motive de chiul. PSD avea singur majoritatea, dar acuza Opozitia

Miercuri, 19 Iunie 2019, ora 14:12
13979 citiri
Legea pensiilor a fost respinsa de Senat, din motive de chiul. PSD avea singur majoritatea, dar acuza Opozitia
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Noua lege a pensiilor a fost respinsa, miercuri, de Senat, prima camera sesizata, din cauza ca nu s-a intrunit numarul necesar de voturi.

Urmeaza ca legea sa ajunga, in toamna, la Camera Deputatilor, for decizional.

Au fost 65 de voturi "pentru", dar numarul necesar pentru trecerea legii in Senat era de 68. Proiectul nu se afla pe ordinea de zi, a fost introdus la cererea PSD-ALDE si a fost respins tocmai din cauza ca senatorii coalitiei nu s-au aflat in sala.

Social-democratii au majoritate absoluta in Senat, cu 68 de alesi. Daca sunt pusi la socoteala si cei de la ALDE, legea ar fi trecut fara probleme in situatia in care toti senatorii coalitiei ar fi fost prezenti la vot.

Premierul Viorica Dancila a declarat ca va discuta cu social-democratii care au absentat de la vot.

"Am sa discut cu ei (social democratii care au lipsit - n.red.) si am sa vad de ce au lipsit de la Senat astazi. Poate au lipsit justificat. Voi avea o analiza. Dar sa ii vedem pe cei care au votat impotriva Legii Pensiilor", a spus Dancila.

Cu toate astea, ministrul Muncii, Marius Budai, i-a acuzat pe senatorii Opozitiei ca "pun bete in roate" majorarii pensiilor si a dat asigurari ca legea va trece de Camera Deputatilor.

"Opozitia ne pune bete-n roate majorarii pensiilor pentru parintii si bunicii nostri si, in general, majorarilor de venituri. Ce am spus noi, alianta austeritatii, dovedeste ca isi merita cuvantul. Eu ii asigur pe romani si pe pensionari ca noi, la Camera, cu siguranta vom aproba, vom dezbate aceasta lege. Este o lege buna pentru pensionarii acestei tari.

Nu ii va afecta pe pensionari sub nicio forma, dar ne va afecta cu siguranta noua munca, la casele de pensii", a declarat Budai.

Intrebat daca sunt bani pentru majorarile de pensii promise, ministrul Muncii a spus ca pentru acest an exista sumele necesare, iar pentru anii urmatori "vom face in asa fel incat sa fie bani".

"Ce este prins pentru acest an sunt bani, vom face constructia pentru anii urmatori si vom face in asa fel incat sa fie bani", a precizat Marius Budai.

Citu: Sa acuzi Opozitia cand ai majoritate in Paralament...asta inseamna sa fii mafiot

Senatorul PNL Florin Citu spune ca parlamentarii PSD si ALDE s-au aflat azi in sala, dar au plecat inainte ca Legea pensiilor sa fie votata.

El subliniaza ca senatorii Coalitiei si-au sabotat propria lege pentru ca stiu ca nu au bani sa o implementeze.

"PSD+ALDE nu au sustinut propria legea a pensiilor. Au avut voturi sa respinga proiectul meu de lege care elimina pensiile de serviciu (speciale) dar cand a venit votul pentru legea pensiilor voturile PSD +ALDE au "disparut".

Si-au sabotat propria lege pentru ca si ei stiu ca este o lege proasta si nu au bani sa o implementeze. Sa acuzi opozitia cand ai majoritate in Paralament .. asta inseamna sa fii mafiot", a scris Florin Citu pe Facebook.

Legea s-a intors in Parlament dupa ce a fost declarata partial neconstitutionala

In luna martie, Curtea Constitutionala a admis partial sesizarea de neconstitutionalitate a PNL si USR asupra Legii pensiilor. Asa ca legea s-a intors in Parlament pentru a fi pusa in acord cu Constitutia.

Opozitia a precizat ca legea este supusa "unui dublu standard" privind persoanele care urmeaza sa beneficieze de pensie de invaliditate.

Legea pensiilor a trecut, initial, de Parlament in 19 decembrie.

CE avertizeaza: Noua lege a pensiilor pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice

Comisia Europeana a atras atentia recent ca noua lege a pensiilor pune in pericol sustenabilitatea finantelor publice.

Punctul de pensie, adica principalul parametru utilizat pentru indexarea pensiilor, ar urma sa fie majorat cu 15% in septembrie 2019 si cu 40% in septembrie 2020.

Legea pensiilor ar urma sa modifice o serie de parametri utilizati pentru calcularea pensiilor. In special, se preconizeaza ca valoarea punctului de pensie va creste, deoarece factorul de indexare utilizat la calcularea pensiilor existente nu ar mai urma cresterea preturilor, ci ar fi raportat permanent la cresterile salariilor si ale preturilor.

In plus, perioada de cotizare utilizata la calcularea unei pensii va fi scurtata, ceea ce va duce la cresterea cheltuielilor cu pensiile noi.

Anumite probleme structurale care afecteaza adecvarea pensiilor raman nesolutionate.

Varsta medie efectiva de pensionare este apropiata de media UE, dar nu este aceeasi pentru femei si barbati. Acest lucru, cuplat cu o perioada de contributie mai scurta in cazul femeilor, duce la un decalaj de pensii considerabil intre barbati si femei.

Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Din ce destinații vin primele avioane în România imediat după intrarea în „Air Schengen”. Pasagerii nu vor mai face controalele la frontieră
Primele zboruri din spaţiul Schengen care vor ateriza duminică pe aeroportul Henri Coandă vor fi cele care vin de la Paris, Viena, Hamburg, Roma, Zurich, Munchen, Amsterdam şi Geneva,...
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
#legea pensiilor respinsa Senat , #legea pensiilor