IT-istii fac apel la Guvern sa pastreze Pilonul II: Daca pusculita copiilor lor va fi sparta, multi vor pleca din tara

Joi, 24 Mai 2018, ora 16:55
4203 citiri
IT-istii fac apel la Guvern sa pastreze Pilonul II: Daca pusculita copiilor lor va fi sparta, multi vor pleca din tara
Foto: Facebook/Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei

Asociatia Patronala a Industriei de Software si Servicii (ANIS) atrage atentia Guvernului ca, daca modifica Pilonul II de pensii, daca "pusculita asta a copiilor lor va fi sparta", IT-istii vor pleca din tara.

Alexandru Lapusan, vicepresedinte ANIS, a declarat, joi, intr-o conferinta organizata de Coalitia pentru Dezvoltarea Romaniei, ca si mesajele transmise discutabil in mediul public si legislatia care se schimba des ii afecteaza pe cei din domeniul IT.

Potrivit acestuia, firmele mari si brandurile care au deschis birouri in Romania pot la fel de usor sa le inchida si sa le mute in alta parte.

"Ne asteptam la o crestere anuala a industriei IT cu 15%. Or, cresterea asta nu a fost intamplatoare, nu pentru ca suntem frumosi si destepti, ci din cauza ca mediul a fost atractiv.

In momentul in care se schimba foarte des legislatia, taxele, ne jucam cu sistemul de pensii, se creeaza un sistem neatractiv pentru investitorii de afara. Firmele mari si brandurile care au deschis birouri aici pot la fel de usor sa le inchida si sa le mute in alta parte.

Prin urmare, in momentul in care exista tot fel de mesaje transmise in mod discutabil in mediul public, aceste mesaje nu fac decat sa creeze un mediu de neincredere din partea specialistilor din IT.

Ei pot sa plece si mai repede din tara decat poate o firma care a venit aici. Trebuie sa luam in calcul si acest lucru. Si, prin urmare, in momentul in care le spunem ca pensiile din Pilonul II, ca pusculita asta a copiilor lor va fi sparta, va fi foarte greu sa le spunem: ramaneti aici, munciti in Romania ca va va fi bine! Este deja un mesaj dificil sa fie credibil", a declarat Alexandru Lapusan.

Iata si mesajul Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania: Deficitul bugetului de asigurari sociale e cauzat de pensiile speciale. Exista riscul ca Romania sa fie saraca si batrana

Vicepresedintele Asociatiei Patronale a Industriei de Software si Servicii a tinut sa sublinieze si faptul ca cei din industria IT vor vedea orice modificare asupra sistemului actual de pensii ca pe o nationalizare a unor bani pe care i-au castigat deja.

Asadar, afirma Alexandru Lapusan, PIlonul II nu numai ca trebuie mentinut, ci ar trebui sa se respecte prevederile initiale si sa ajunga la o contributie de 6%

"Cred ca IT-istii vor vedea orice modificare asupra sistemului actual de pensii ca pe o nationalizare a aceea ce ei au deja, a unor bani pe care i-au castigat deja, a unor drepturi pe care le au deja si lucrul asta va afecta foarte mult si partea de incredere. Prin urmare, ANIS crede ca sistemul actual de pensii trebuie sustinut, credem ca Pilonul II nu numai ca ar trebui pastrat, ci ar trebui sa se respecte prevederile initiale si sa ajunga la o contributie de 6%, nu la 3,75% cat este acum.

Mai mult decat atat, suntem foarte ingrijorati ca, alaturi de mesajele despre Pilonul II, am vazut strecurate in tot felul de comisii si comitete guvernamentale inclusiv noi taxe potentiale care sa afecteze impartirea CAS-ului. Speram ca aceste lucruri sunt doar derapaje de comunicare, pentru ca impactul lor va fi devastator", a mai afirmat Alexandru Lapusan.

Scandalul Pilonului II si reactiile PSD

Declaratiile de azi vin in contextul in care, duminica seara, a fost publicat un proiect de lege inclus in programul legislativ al Executivului pe 2018, in care scrie, negru pe alb, ca Guvernul vrea sa suspende plata contributiilor catre Pilonul II de pensii in perioada 1 iulie - 31 decembrie. Astfel, contributiile CAS ar urma sa fie incasate integral la buget.

Initiatorii acestui controversat proiect de lege sunt Comisia Nationala de Strategie si Prognoza si Secretariatul General al Guvernului, iar actul reprezinta o prioritate legislativa, arata documentele oficiale ale Guvernului.

Ulterior, guvernantii au iesit la rampa cu diverse declaratii menite sa calmeze spiritele. Declaratii prin care fie au negat intentia, fie au dat vina unii pe altii sau au incercat sa distraga atentia oamenilor, fie de un ridicol absolut. Dar suficient de multe si de vehemente cat sa ne puna serios pe ganduri.

Olguta Vasilescu a fost primul oficial scos la inaintare. Astfel, ministrul Muncii a declarat la scurt timp dupa ce proiectul a aparut pe site-ul Guvernului ca suspendarea Pilonului II de pensii ar fi doar o solutie propusa de Comisia Nationala de Prognoza, insa Guvernul nu este de acord cu ea si nu o va transpune intr-o ordonanta de urgenta.

Luni dimineata, a venit si reactia presedintelui Comisiei Nationala de Prognoza, Ion Ghizdeanu, declaratia sa fiind insa cel putin halucinanta. Acesta a afirmat ca institutia pe care o conduce a facut scenarii si analize interne, care ulterior, fara stirea sa, el fiind plecat in SUA, au fost trecute ca proiect de lege in programul legislativ al Executivului.

"Noi facem tot felul de evaluari, scenarii, analize interne. De aici, cineva, eu fiind plecat in SUA, auzind ca se discuta astfel de scenarii, a trecut acolo. Deci tot randul este o analiza interna, nu avem nici macar un proiect cu asa ceva. Au fost (informatii extrase - n.red.) din scenarii si s-a trecut eronat acel rand cu pilonul II.

Si, ca sa fie si mai clar, nu era nici vorba de suspendare. A fost o eroare pe care ne-o asumam si vom vedea cine a introdus-o si ne-o asumam ca s-a introdus. Mai sunt vreo doua erori acolo, introduse tot din scenarii, analize si evaluari. Intregul post legat de Pilonul II este o eroare", a explicat Ghizdeanu.

A iesit apoi si presedintele PSD, Liviu Dragnea, care a negat categoric ca Guvernul ar avea in intentie nationalizarea Pilonului II de pensii si a transmis "prieteneste" un mesaj celor care vorbesc public despre aceasta posibilitate ca raspandirea de date false este pedepsita de Codul Penal.

Dar Liviu Dragnea a negat DOAR nationalizarea Pilonului II de pensii, nu si suspendarea sa pe o perioada de 6 luni, asa cum apare in proiectul de pe site-ul Executivului.

Ulterior, a aparut si reactia premierului Viorica Dancila, care a spus ca nu agreeaza Comisia Nationala de Prognoza, dorind, probabil, sa spuna ca nu agreeaza masura propusa de CNP.

Insa Dancila a subliniat ca nu exclude suspendarea Pilonui II de pensii, ci "faptul ca am putea desfiinta Pilonul II de pensie". Asadar, ea nu a negat cele scrise in proiectul de lege.

Totodata, marti, ministrul Finantelor, Eugen Teodorovici, nu a negat o posibila suspendare a platilor catre Pilonul II, sustinand ca atunci cand Guvernul va avea un concept clar il va prezenta public, evitand insa sa spuna daca banii din acest pilon de pensii private apartin romanilor sau statului.

Iata mai multe despre acest subiect: Guvernul PSD-ALDE - a saptea incercare de lovitura asupra Pilonului II de Pensii. Ce e in spatele reactiilor vehemente de negare

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Cine câștigă din separarea candidaților PSD-PNL la Capitală: ”Se vor faulta unul pe altul”. Scenarii noi pentru prezidențiale
Sociologul Alfred Bulai, șeful departamentului de Sociologie din cadrul SNSPA, a fost invitatul rubricii „Cu fața la alegători”. Acesta a vorbit despre cele mai importante subiecte de pe...
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria dă asigurări că susține aderarea deplină a României la Schengen. Măsurile decise în urma vizitei lui Cătălin Predoiu la Budapesta VIDEO
Ungaria va continua să susţină accederea României în spaţiul Schengen cu frontierele terestre în acest an, a transmis ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, în urma unei...
#suspendare pensii private, #contributii pilon II , #Pilonul II de pensii