Inca o brambureala tipica Guvernului: 5 milioane de pensii recalculate risca sa intarzie. Cum e posibil

Miercuri, 22 Mai 2019, ora 14:15
16351 citiri
Inca o brambureala tipica Guvernului: 5 milioane de pensii recalculate risca sa intarzie. Cum e posibil
Foto: captura video Facebook/Epoch Times Romania

Conducerea unei federatii sindicale sustine ca - din dorinta de a grabi, in scop electoral, recalcularea pensiilor - Ministerul Muncii tine salariatii la serviciu peste program si ii impovareaza cu sarcini.

Vicepresedintele Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Alexandru Adrian Ionica, a declarat, in cadrul unei conferinte de presa, ca presiunea la care sunt supusi angajatii caselor de pensii din tara este enorma.

"Legea 221/2018 (in baza careia se recalculeaza pensiile celor care au beneficiat de grupe de munca - n.red.) a fost adoptata in luna august a anului trecut si a intrat in vigoare in octombrie. Platile pensiilor recalculate trebuiau sa inceapa la finele lunii martie.

In aceste conditii, abia pe 23 martie a ajuns in teritoriu softul cu ajutorul caruia se face recalcularea. Salariatilor li s-a cerut sa vina la serviciu in weekend. Si abia pe 27 au inceput primele plati", a declarat Alexandru Ionica.

Viceliderul sindical sustine ca - desi a fost livrata tarziu - aplicatia folosita la recalcularea pensiilor nu este nici macar perfomanta.

"Atunci cand pui in plata un numar mare de dosare, aplicatia merge mult mai lent. Cu alte cuvinte, in loc sa astepti la un dosar 3-4 minute, astepti si jumatate de ora sau chiar o ora", a mai spusi Alexandru Ionica.

Sindicalistul sustine ca nu s-ar fi ajuns in aceasta situatie daca Ministerul Muncii ar fi pregatit din timp recalcularea de pensii si n-ar fi insistat sa grabeasca intregul proces, in scop electoral.

Cand presa i-a amintit ca, potrivit ministrului Muncii, Daniel Budai, problemele se vor rezolva dupa ce noua lege a pensiilor va intra in vigoare, Alexandru Ionica a replicat:

"Dar de ce sa nu ai dinainte un plan? De ce sa nu ai aplicatii deja in etapa de testare si - pe anumite esantioane - deja in productie?

Doar nu este prima oara cand se intampla asa. De fiecare data cand am avut modificari importante de facut, pe sectorul pensiilor, softurile au aparut tarziu, cu multa vreme dupa intrarea in vigoare a legilor".

Reamintim ca mai multe articole din noua lege a pensiilor - aflata in discutie la Camera Deputatilor - au fost declarate neconstitutionale de CCR si trebuie modificate. Cand se vor opera modificarile si peste cat timp ar urma sa intre legea in vigoare nimeni n-ar putea spune acum, cu siguranta.

Cert este ca, potrivit Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, recalcularea a 5 milioane de pensii - in temeiul viitoarei legi - nu se va putea face cu resursele actuale.

Cu alte cuvinte, potrivit Federatiei, va fi nevoie de noi angajari (in conditiile in care in UE casele de pensii din tara noastra ar avea de aproape 3 ori mai putini angajati decat cele din alte state UE) . Mai exact, in medie, in statele UE, casele de pensii ar avea, 10-15 angajati pentru fiecare 10.000 de beneficiari. In schimb, in Romania, numarul de angajatilor caselor de pensii ar fi de doar 6-7 angajati la fiecare 10.000 de beneficiari.

In plus, noii angajati vor avea nevoie de instruire adecvata, inainte sa inceapa sa recalculeze pensii, mai sustine Federatia Sindicatelor din Ministerul Muncii.

Fara astfel de investitii absolut necesare, intregul proces de recalculare a pensiilor, asumat de Ministerul Muncii, risca sa intarzie excesiv, in devafoarea romanilor.

Au intarziat, inexplicabil, salariile la Agentiile pentru Ocuparea Fortei de Munca

Presedintele Federatiei Sindicatelor din Ministerul Muncii, Mihaela Duna, a declarat pentru Ziare.com ca salariatii pe care ii reprezinta au, de fapt, multe alte probleme in rezolvarea carora autoritatile refuza sa se implice.

"Spre exemplu, la Agentia Nationala pentru Ocuparea Fortei de Munca (ANOFM), problemele au inceput inca de anul trecut. Dumnealor au facut un regulament pentru acordarea de vouchere de vacanta care nu respecta legea. Noi am semnalat. Au aparut probleme care s-au rezolvat tarziu, cu chiu, cu vai.

Conducerea institutiei a refuzat orice dialog cu noi. Ba, atunci cand eu am vrut sa inregistrez un document la cabinetul presedintelui, nu mi s-a permis.

In aceasta luna, au existat intarzieri de salarii (a caror plata se face, in mod normal pe data de 15 a fiecarei luni - n.red.) la Agentiile Judetene pentru Ocuparea Fortei de Munca (AJOFM) din toata tara...

De ce, nu stim, in conditiile in care conducerea ANOFM nu comunica. Ceea ce stim este ca datoria conducerii ANOFM este sa isi prevada cheltuielile astfel incat sa poata acoperi salariile fara sa ia bani de la norma de hrana sau de la voucherele de vacanta, perpetuand situatia de criza.

Avem vreo garantie ca intarzierile de salarii nu se vor repeta? Nu, momentan nu stim ce urmeaza sa se intample, in conditiile in care conducerea ANOFM refuza sa spuna", a mai declarat Mihaela Duna.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres Forţa Dreptei. Formaţiunea îşi alege conducerea naţională şi îşi prezintă candidaţii
Primul Congres al Forţa Dreptei este organizat, sâmbătă, la Palatul Parlamentului, formaţiunea urmând să îşi aleagă conducerea naţională şi să îşi prezinte candidaţii la alegerile...
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
Cine câștigă Primăria Capitalei, potrivit celui mai recent sondaj. Candidatul PSD+PNL, la pământ. Prezența la vot, în creștere
România se pregătește de alegeri. Europarlamentarele vor avea loc în aceeași zi cu localele. ARA Public Opinion a realizat o cercetare sociologică în legătură cu evenimentele ce vor avea...
#recalculare pensii abuzuri salariati, #abuzuri salariati case pensii Ministerul Muncii , #recalculare pensie