Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Pensii > pensionari
A   A   A

In Teleorman, numarul pensionarilor e aproape dublu fata de cel al angajatilor. Cum arata situatia pe tara

In Teleorman, numarul pensionarilor e aproape dublu fata de cel al angajatilor. Cum arata situatia pe tara
Foto: Arhiva Ziare.com
Romania are 5,229 milioane de pensionari, potrivit datelor transmise de Statistica pentru cel de-al patrulea trimestru al anului 2017, raportul angajati/pensionari fiind de 9 la 10. Aceasta este media pe tara, pentru ca situatia defalcata pe judete arata mai rau: in Teleorman, de pilda, numarul pensionarilor este aproape dublu fata de cel al angajatilor.

Astfel, numarul pensionarilor inregistrati in Romania in T4 din 2017 era in crestere cu 5.000 de persoane fata de trimestrul anterior, raportul dintre aceasta categorie si numarul de salariati fiind de 9 la 10, arata datele Institutului National de Statistica (INS), publicate miercuri.

Potrivit sursei citate, raportul pe total dintre numarul mediu de pensionari de asigurari sociale de stat si cel al salariatilor a fost de 9 la 10,dar diferentele dintre judete sunt semnificative.
Astfel, sunt numai 5 pensionari la 10 salariati in Bucuresti, dar raportul este de 17 pensionari la 10 salariati, in judetul Teleorman.

Conform statisticii, in perioada de referinta, pensia medie lunara a fost de 1.132 lei, mai mare cu 2,4%, in timp ce pensia medie de asigurari sociale de stat s-a ridicat la valoarea de 1.071 lei.

Raportul dintre pensia medie nominala neta de asigurari sociale de stat pentru limita de varsta cu stagiu complet de cotizare (fara impozit si contributia de asigurari sociale de sanatate) si castigul salarial mediu net a fost de 52,5%, comparativ cu 55,3% inregistrat T3 din 2017.

Totodata, in T4 din 2017, indicele pensiei medii reale, calculat ca raport intre indicele pensiei nominale pentru calculul pensiei reale si indicele preturilor de consum a fost de 100%.
De asemenea, pensia medie de asigurari sociale de stat a variat cu discrepante semnificative in profil teritorial, ecartul dintre valoarea minima si cea maxima fiind de 502 de lei (860 lei in judetul Botosani, fata de 1.362 lei in Capitala).

Ponderea cea mai mare in numarul total de pensionari este detinuta de catre pensionarii de asigurari sociale (99,9%), iar pensionarii de asigurari sociale de stat reprezinta 89,7% in totalul celor de asigurari sociale.

Pe categorii de pensii, numarul pensionarilor pentru limita de varsta a fost preponderent (76,3%) in cadrul pensionarilor de asigurari sociale, in timp ce pensionarii cuprinsi in categoriile de pensii anticipata si anticipata partial au reprezentat 2%.
Datele INS mai arata ca numarul total al beneficiarilor prevederilor ordonantei privind instituirea pensiei sociale minim garantate (actual - indemnizatie sociala), in trimestrul IV 2017, a fost de 812.800 de persoane, dintre care: 659.100 de persoane din sistemul asigurarilor sociale de stat (14,1% din totalul acestei categorii), 152.100 de persoane din randul pensionarilor proveniti din fostul sistem pentru agricultori (42,2% din totalul acestora) si 1.600 de persoane din sistemul militar (1% din totalul categoriei).
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Miercuri, 14 Martie 2018, ora 11:08

 Articol citit de 3687 ori

Citeste si: