Cat valoreaza Pilonul II si cati bani ar fi avut participantii, daca statul nu l-ar fi sabotat

Marti, 16 Octombrie 2018, ora 14:09
7694 citiri
Cat valoreaza Pilonul II si cati bani ar fi avut participantii, daca statul nu l-ar fi sabotat
Foto: Arhiva Ziare.com

Numarul romanilor care au contribuit la Pilonul II a ajuns, la finele lunii septembrie, la aproape 7,2 milioane. Cu banii din contributiile tuturor acestor oameni, fondurile care administreaza pensiile private au facut investitii, ajungand sa detina active in valoare de aproape 10 miliarde de euro. Nu-i rau deloc, apreciaza specialistii!

Totusi, potrivit informatiilor Asociatiei pentru Pensiile Administrate Privat din Romania (APAPR), lucrurile ar fi putut merge mult mai bine daca statul ar fi sprijinit, intr-adevar, dezvoltarea Pilonului II, asa cum ar fi trebuit.

Presedintele APAPR, Radu Craciun, a declarat, marti, intr-o conferinta de presa, ca fondurile care administreaza banii colectati la Pilonul II merita sprijinite in conditiile in care ele se numara printre principalii investitori din intreaga economie romaneasca.

"Sistemul este, in mod evident, unul de tip win-win. Pe de o parte, el este gandit in beneficiul celor care participa la el si care urmeaza sa se bucure de pensie. Pe de alta parte, acelasi sistem are un rol important in economie. Iata de ce.

La acest moment, fondurile de pensii reprezinta cel mai important investitor institutional din Romania. Or, asta nu este deloc putin lucru, in conditiile in care tara noastra are nevoie disperata de acumulare de capital autohton. Iar Pilonul II este cea mai rapida metoda de acumulare de capital romanesc, in conditiile in care pune laolalta micile contributii pe care oamenii le aduc in sistem.

Suntem cel mai important investitor de la Bursa de Valori Bucuresti (BVB), cu active in valoare de 1,7 miliarde de euro. E o suma care reprezinta 20% din valoarea actiunilor liber tranzactionate (...) prin comparatie, in Franta si Olanda, 40% din valoarea investita in actiuni vine de la fondurile de pensii.

Dezvoltarea bursei de la Bucuresti depinde, de fapt, de existenta unor investitori de magnitudinea fondurilor de pensii private", sustine Radu Craciun.

Cat ii costa pe romani faptul ca statul a sabotat sistemul de pensii private obligatorii

Contributia la Pilonul II de pensii a devenit obligatorie in anul 2008 pentru toate persoanele angajate care inca nu implinisera 35 de ani. Initial, doar 2% din cuantumul contributiilor de asigurari sociale (CAS) platite de roman mergea la Pilonul II. Acest procent a crescut, anual, cu 0,5% pana in 2010. La acel moment, statul a suspendat cresterea, din pricina recesiunii economice.

Dupa criza, procentul din CAS virat catre Pilonul II a continuat sa creasca. Cu toate acestea, nu s-a mai ajuns niciodata la nivelul prevazut initial.

"Graficul cresterii contributiilor - prevazut in Legea 411/2004 - nu a fost respectat niciodata. Inca din 2016 cuantumul contributiilor la Pilonul II ar fi trebuit sa ajunga la 6%. De fapt, la acel nivel nu s-a mai ajuns niciodata. Dimpotriva, incepand cu 2015, am inceput sa ne indepartam de ceea ce se prevedea in lege.

Iar asta inseamna ca - din estimarile noastre - participantii au la acest moment in conturi o suma cu 17% mai mica decat ar fi trebuit. Iar valoarea totala a activelor fondurilor care administreaza Pilonul II este astazi cu 1,9 miliarde de euro mai mica decat ar fi trebuit", a facut calculele Radu Craciun.

Mai mult chiar, in 2018, Cabinetul Dancila a redus dramatic nivelul controbutiile la Pilonul II, de la 5,1% la 3,75%.

"In mod normal, cuantumul contributiilor catre Pilonul II n-ar fi trebuit sa scada sub 4%, ca sistemul sa nu fie afectat. Cu scaderea aceasta mai mare, romanilor care n-au beneficiat de cresteri salariale le-a scazut nivelul contributiilor la fondul de pensii private obligatorii", a apreciat Radu Craciun.

Legile din Romania nu incurajeaza dezvoltarea Pilonului II

Potrivit lui Radu Craciun, legile din Romania nu le permit fondurilor de pensii sa investeasca decat intr-o maniera conservatoare.

Cu alte cuvinte, mare parte din banii romanilor ajunsi la fondurile care administreaza Pilonul II se duc pe titluri de stat, finantand astfel datoria publica a tarii.

Or, fondurile ar reusi sa aiba randamente mult mai bune daca ar avea posibilitatea sa investeasca si in companiile nelistate la bursa. Spre exemplu, in unele care promit sa produca bani buni in IT sau chiar in imobiliare.

In plus, statul ar trebui sa imbunatateasca legislatia, astfel incat romanii care au contribuit la Pilonul II sa isi poata primi pensia asa cum merita. E o masura care n-ar ajuta, in mod direct, la cresterea randamentelor, dar ar ajuta sistemul sa functioneze mai bine.

"Creste, de la un an la altul, numarul celor care ajung la varsta la care au dreptul sa incaseze bani din Pilonul II.

Problema este ca proiectul de lege care urma sa stabileasca un context al efectuarii acestor plati s-a pierdut pe undeva, prin sertare. Iar asta inseamna ca acum banii de la Pilonul II I se pot da omului fie intr-o singura transa, fie esalonat, pe o perioada de 5 ani. Or, nu asa se plateste o pensie...", a mai spus Radu Craciun.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu: „Expunerea asta mi-a făcut foarte mult rău. Nu mi se pare normal ca la grădiniţă copilul să fie fotografiat. M-am considerat hărţuit” VIDEO
Cătălin Cîrstoiu, candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei a afirmat că expunerea din ultima perioadă i-a făcut foarte mult rău în viaţa personală, subliniind că nu i se pare normal ca...
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
”Nu am ce să-mi reproșez. Mandatul rămâne pe masa coaliției”. Cîrstoiu a făcut declarații în faţa Spitalului Universitar. Explicaţii privind acuzaţiile de incompatibilitate
Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, medicul Cătălin Cîrstoiu a susținut vineri, 19 aprilie, o conferinţă de presă pentru a răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate în condiţiile...
#pensii private Pilonul II, #bani Pilonul II plata pensii, #pensii private legi , #Pilonul II de pensii
Comentarii
Poza MacGigi
MacGigi
rank 5
Poza Berbec
Berbec
rank 5
In Romania s-a INSTAURAT DICTATURA !!!!!!!