Cat au mancat scumpirile din cresterea pensiilor. Cifre si tabele

Joi, 13 Iunie 2019, ora 15:28
10476 citiri
Cat au mancat scumpirile din cresterea pensiilor. Cifre si tabele
Foto: Arhiva Ziare.com

In primul trimestru din 2019, pensia medie pentru limita de varsta a fost de 1.380 de lei (291 de euro la cursul mediu), mai mare cu 9% ca valoare nominala fata de aceeasi perioada a anului anterior, respectiv +5,1% in termeni reali, ajustat cu cresterea preturilor din acest interval de timp (3,73% media lunara pe intervalul ianuarie - martie).

De retinut, numarul beneficiarilor de pensii care au atins limita legala de varsta a ramas sub 4 milioane (in termeni procentuali 77%) fata de 5,18 milioane persoane care au primit sume de bani sub forma de pensii (care mai include in principal urmasi, persoane cu diverse grade de invaliditate si, marginal, pe cele pensionate anticipat).

Ca referinta, intrucat sursa de plata a pensiilor sunt contributiile din salarii, avansul castigului salarial mediu net intre T1 2018 si T1 2019 a fost de 16,6% nominal si 12,4% in termeni reali, adica de aproape doua ori si jumatate mai mare.

Totusi, chiar si in absenta indexarii pensiilor de la 1 ianuarie 2019, situatia finantelor publice s-a deteriorat fata de anul anterior.

Potrivit datelor publicate de INS, neindexarea punctului de pensie de la inceputul anului, pe fondul revenirii inflatiei la valori mai ridicate, a condus in primul trimestru al anului la diminuarea puterii de cumparare a pensiei medii cu 1,4%. Fenomen care se va accentua pana in luna septembrie, pe masura ce preturile vor continua sa creasca.

In treacat fie spus, o raportare anuala a cresterilor de pensii de tip medie la medie ar fi mai corecta. Concret, 1.155 de lei media punctului de pensie pe 2019 fata de 1.050 de lei media punctului de pensie pe 2018 ar fi dat 10%, ceea ce reprezinta, de fapt, valoarea reala a efortului bugetar in ce priveste cresterea pensiilor.

Numarul de pensionari pe categorii si cum a evoluat puterea lor de cumparare

Pe parcursul ultimelor 12 luni, numarul de persoane aflate in plata a scazut per total cu circa 43.000 de persoane. Evolutiile au fost, insa, mult diferite pe categorii, cu o crestere de 4.000 la persoanele care au atins limita de varsta si de 6.000 de persoane in cazul celor care au beneficiat de pensie anticipata partiala.

Sursa: Curs de Guvernare

Numarul persoanelor pensionate anticipat s-a diminuat usor, de la 22 de mii la 21 de mii de persoane. Scaderi semnificative au inregistrat beneficiarii de pensii in calitate de urmas (-12 mii de persoane) si, mai ales, cei incadrati in diverse grade de invaliditate (-39 de mii de persoane pe parcursul unui singur an).

Din datele oficiale se poate vedea ca au fost avantajate ca avans al puterii de cumparare persoanele care s-au pensionat anticipat (beneficiare de conditii mai favorabile decat cele practicate anterior), in timp ce suma medie primita de persoanele incadrate in diverse grade de invaliditate de-abia a acoperit inflatia pe ultimele 12 luni (+0,9% la puterea de cumparare).

Citeste mai departe analiza despre cum inflatia a muscat 1,4% din puterea de cumparare a pensiei medii pe Curs de Guvernare

SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
SUA, mesaj puternic de apreciere și susținere pentru România, la 20 de ani de la aderarea la NATO FOTO
România a jucat un rol crucial în promovarea securităţii şi cooperării în cadrul NATO, contribuind la operaţiunile de menţinere a păcii şi sporind interoperabilitatea între statele...
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Optimismul lui Rareș Bogdan pentru europarlamentare: „Obţinem 20 de mandate. SOS-ul doamnei Şoşoacă nu va intra în PE”
Prim-vicepreşedintele PNL Rareş Bogdan a declarat vineri, 29 martie, că alianţa PSD-PNL poate lua la redistribuire 20 de mandate de europarlamentari. Europarlamentarul susține că AUR va...
#pensii inflatie , #sistemul pensii