Bomba cu ceas de la temelia pensiilor. De ce pensiile de stat vor scadea inevitabil Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Marti, 02 Mai 2017, ora 08:45
63446 citiri
Bomba cu ceas de la temelia pensiilor. De ce pensiile de stat vor scadea inevitabil Interviu
Foto: Arhiva Pixabay

Jumatate de milion de angajati, 12 categorii profesionale, nu participa cu nimic la sistemul de pensii, dar absorb mai mult decat ar obtine daca ar contribui. Pensiile speciale rup sistemul, avertizeaza fostul ministru al Muncii, artizanul legii pensiilor, Mihai Seitan.

Intr-un interviu acordat Ziare.com, Mihai Seitan a explicat conditiile in care sistemul de pensii poate supravietui, in pofida modificarilor demografice: disparitia pensiilor speciale, adica respectarea principiului contributivitatii, si punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.

Fostul ministru a aratat de ce pensiile de stat se vor micsora in mod inevitabil si de ce considera ca pericolul nationalizarii pensiilor a fost real.

A existat recent scandalul privind posibila nationalizare a pensiilor private, intentie ferm negata de autoritati. Dvs considerati ca pericolul de nationalizare a fost real?

Eu cred ca da. Directoarea de la NN e inteligenta si buna profesionista, am lucrat cu ea. Nu iesea cu scrisorile acelea, daca nu avea o alerta.

Si nu ar fi fost prima oara. S-a incercat in alte tari, in unele, precum Ungaria, s-a si reusit. La noi, chiar cand eram eu ministru, Ministerul de Finante a incercat sa fie reduse contributiile la pensiile private la 0,5%, fata de 3% cat erau atunci, si banii care s-au adunat sa fie folositi la bugetul de stat.

Nu urma sa fie desfiintat sistemul, dar un sistem care functioneaza cu 0,5% nu putea aduce nicio pensie unui om serios. Am intrat atunci in conflict cu conducerea Finantelor. Si le-am explicat ca nu aveau nimic de castigat.

Iei niste bani acum, ii consumi si la anul ce faci? De unde scoti altii? Iar cele 5-6 milioane de oameni care au contribuit la pensia privata nu ar mai avea parte, pe langa pensia de stat, care se va micsora inevitabil, de acest supliment al pensiei private.

De ce se va miscsora inevitabil?

Pentru ca partea de contributie care se va duce la sistemul public se va diminua cu partea care se duce la sistemul privat. Pe simularile facute de noi, dupa maturizarea sistemului de pensii private, 60-65% din pensie va veni din sistemul public si restul din fondul privat.

Pentru cine?

Toti cei care platesc de 8 ani contributia la bugetul de pensii, indiferent daca sunt angajati cu contract de munca sau nu, si care atunci cand au inceput sa plateasca aveau cel putin 45 de ani, ca sa poata acumula pana la pensie cel putin 20 de ani de contributie.

Diferenta dintre sistemul privat si cel public este ca, in cazul pensiei private, banii sunt ai tai, depusi in contul tau, unde aduc profit. Iar la sfarsitul perioadei ai o suma de bani care se calculeaza sub forma de pensie pe un sistem care insa nu e gata. Intarzie foarte mult.

Si daca ai adunat ceva bani, dar din cauza intreruperilor de vechime, la varsta pensionarii nu ai cei 20 de ani de contributii care sa iti permita sa iei o pensie privata minima?

Atunci primesti toti banii, contributia si profitul pe care ea l-a produs. Este un drept de proprietate asupra lor, care nu exista in cazul contributiei la pensia publica, sistem in care dvs platiti ca sa iau eu pensie, asa cum eu am platit ca sa ia pensie parintii mei si tot asa.

Sunt deja adunate peste 6 miliarde de euro. Sistemul e facut cu mare prudenta, am introdus in legislatie 16 plase de siguranta si uite ca nu a disparut niciun cent, iar profitul este fantastic - 11% net/pe an in medie. Deci ai bagat 100 de lei si intr-un an ai mai castigat 10 lei.

Sunt persoane care considera ca sistemul pensiilor publice este un fel de schema Ponzi, care se va prabusi cat de curand.

Nu e chiar asa. Este un sistem piramidal, care pleaca de la premisa ca populatia activa e mai numeroasa decat pensionarii. Numai ca, in timp, asta s-a schimbat si piramida a devenit un cilindru, daca nu chiar s-a inversat.

Deja am ajuns in Romania ca numarul persoanelor de peste 65 de ani este cu peste 200 de mii mai mare decat al copiilor pana la 14 ani. Deci dispare baza. In plus, multi tineri muncesc in strainatate si contribuie acolo.

Ar trebui majorate contributiile?

Nu, dar nici sa le scazi. De unde scoti banii? De la bugetul statului. Dar ceea ce se ia de acolo ar trebui sa fie un fel de imprumut, adica sistemul de pensii sa dea inapoi banii. Ceea ce nu s-a intamplat niciodata.

Deci care ar fi solutia?

Atingerea unui punct de echilibru, punctul de pensie sa nu creasca anual cu mai mult de 50% din cresterea reala a salariului mediu.

Si echilibrul se mentine chiar daca piramida se inverseaza?

Noi am facut simulari masive, pe tot felul de programe, am facut studii si am ajuns la concluzia ca cresterea numarului de pensionari este echilibrata de cresterea veniturilor celor care contribuie. Dar senzatia mea este ca din nestiinta sistemul este prost administrat.

Legea pensiilor din 2010 spune ca toate pensiile vor fi calculate la fel, adica in functie de contributia din intreaga viata, indiferent ca esti judecator, militar etc. Stiti cum aveau militarii, de exemplu, pensie? In functie de ultimul salariu la care se adaugau toate sporurile posibile. Fiecare decoratie adauga 10% in plus la pensie. Si mai si ieseau la pensie la 45 de ani, dupa care continuau sa lucreze la stat. Dl Dogaru a creat acest model, m-a si dat in judecata.

Sistemul a functionat dupa noua lege vreme de 3 ani. Dupa care au reinceput sa revina pensiile speciale. 12 categorii sociale si-au impus noi sisteme de pensii.

Care sunt platite de la bugetul statului, nu al pensiilor.

Da, dar nu se bazeaza pe contributie. Aceste categorii nu platesc contributie. In momentul acesta, cele 12 categorii nu participa cu nimic, dar absorb mai mult decat ar obtine, daca ar contribui. Este vorba de aproape 500 de mii de oameni care beneficiaza de acest sistem, deci 500 de mii de angajati, in general cu venituri mari, care lipsesc din sistemul public.

Asa am ajuns ca sistemul sa devina unul care nu mai este bazat pe contributivitate, ci la mana unora sau altora, care au putere sau au influenta asupra puterii. Si e ca bulgarele de zapada, tot mai multe categorii vor cere acelasi lucru.

Ajuta sistemul de pensii faptul ca mai nou se poate "cumpara" vechime in limita a cinci ani prin achitarea valorii contributiilor lipsa?

Asta e alta problema. Deci dai acum 15 mii de lei, sa zicem, ca sa acoperi 5 ani de contributie si vei lua peste niste ani o suma cu mult mai mare. Fac asta cei care lucreaza la negru. Si in perioada mea au fost astfel de discutii, dar eu nu am acceptat.

Sistemul de pensii are nevoie ca banii sa imi vina in fiecare luna, asa cum se platesc pensiile. In acei ani, in care a lipsit contributia, am avut o lipsa la sistemul de pensii. In plus, e si o ilegalitate, pentru ca persoana aceea a lucrat, probabil, la negru. Asa vreau sa il invat?

Ati spus ca in mod normal partea de pensie privata ar putea ajunge la aproximativ o treime din pensie. Au crescut contributiile la pesiile private obligatorii, asa cum era programat?

Contributia la pensii a angajatului, 10,5%, se imparte intre ceea ce merge la sistemul public si ceea ce merge la sistemul de pensii private. Am inceput cu 2% pentru pensia privata, desi eu am vrut direct 8%, urmand sa creasca in fiecare an cu 0,5%.

Anul acesta a ajuns la 5,1%, desi ar fi trebuit sa fie 6. A fost un an in vremea Guvernului Boc cand, in conditii de criza, a fost inghetata aceasta crestere, iar anul acesta cresterea e de numai 0,1%, nu de 0,5%. Un sistem productiv cu adevarat este cu o contributie de 8%.

Pana cand vor intra si pensiile private, adica atunci cand primii contributori vor avea deja 20 de ani de contributii, ne indreptam spre o criza majora a sistemului public de pensii, dupa cum avertizeaza multe voci?

E si o doza de fatalism aici. Cei care spun asta se tem de momentul in care va iesi la pensie generatia "baby-boom" si va fi o perioada in care pensiile nu vor mai putea creste, pentru ca de scazut nu se poate, nu permite Constitutia.

Dar pe masura ce vor creste salariile, in timp, sistemul se poate reechilibra, cu conditia ca pensiile sa nu creasca peste limita de care va spuneam.

Dar toate simularile care arata acest lucru au pornit de la faptul ca toate pensiile se bazeaza pe contributie. Pensiile speciale rup sistemul si, daca va continua, asa exista riscuri.

Ideal este sa ai un sistem de pensii cu trei elemente. Unul public obligatoriu, unul privat obligatoriu si unul privat facultativ. Asta inseamna ca ai o suma care vine din sistemul public, mai mica decat e acum, si una care vine din sistemul privat obligatoriu, care impreuna dau un procent mai mare cu aceeasi contributie platita, datorita profitului. Si la ea se adauga zona facultativa.

Cele obligatorii functioneaza. Cel facultativ?

Functioneaza, dar nu sunt mai mult 300-400 de mii de contributori. El este gandit pentru cei care vor sa aiba pensie mai buna. Prin pensiile speciale de la stat, pensiile facultative private au fost practic distruse. Acel sistem putea fi dezvoltat pentru pensiile ocupationale, pentru militari, doctori etc.

Adica un fel de pensii speciale bazate insa pe o contributie?

Da. Parlamentarii se bat demult sa aiba pensii speciale si au venit la mine, dupa ce nu mai eram ministru, sa-i ajut. Cand le-am spus ca ar trebui sa fie tot cu o contributie, nu au mai vrut.

Ati facut legea salarizarii in 2010. Cum vi se pare proiectul dnei Vasilescu?

In primul rand, nu inteleg cum au putut scoate o lege noua in numai cateva luni. Eu nu am citit-o, dar cand am auzit la ce cresteri si procente se arunca am ramas stupefiat. Daca o vor aplica, vor ajunge usor la 5-6% deficit. Si mai dau si inainte de lege, pentru ca sunt presiuni foarte mari.

De ce nu s-a aplicat niciodata legea din 2010?

Ea era o lege cadru care prevedea principiile, cu diferente pe trepte etc. Dar in fiecare an trebuia sa apara o lege care sa spuna cat trebuie sa creasca salariile in mod concret in anul acela pe principiile date de legea-cadru. Ce dadeai prin legea anuala facea ca in 6 ani sa ajungi la raporturile din legea-cadru. O singura data s-a dat aceasta lege speciala.

Dar nici legea din 2010 nu a fost abrogata.

REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER ar vrea candidați comuni cu Alianța Dreapta Unită, la Capitală: "Luăm cu toții decizia matură de a ne așeza cât mai repede la masă"
REPER, partidul condus de fostul premier Dacian Cioloș, anunță că a trimis o invitație la dialog colegilor de la USR, PMP și Forța Dreptei, filialele din București, în vederea găsirii...
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
#Mihai Seitan ministru, #nationalizare pensii private, #pensii speciale contributii , #sistemul pensii