Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
PAS > stiri PAS
A   A   A

Romania face un pas in plus pentru restrictionarea celui mai toxic component folosit in industria alimentara. Cum vei fi avertizat

Romania face un pas in plus pentru restrictionarea celui mai toxic component folosit in industria alimentara. Cum vei fi avertizat
Foto: Arhiva Ziare.com
Acidul gras trans nesaturat, care poate cauza aparitia unor boli grave, cum sunt cancerul si diabetul, urmeaza sa fie restrictionat in Romania.

Medicii spun ca aceasta substanta din industria alimenara este extrem de toxic si ar putea fi responsabilul principal pentru moartea a 3000 de romani, anual. Parlamentul urmeaza sa adopte o lege speciala care stabileste pana la ce limita poate fi folosita substanta in industria alimentara, relateaza Stirile ProTv.

Acidul gras trans nesaturat se foloseste la solidificarea uleiului si e de gasit intr-o serie de alimente, spun initiatorii legii, de la popcorn, la creme, biscuiti, torturi, margarine, supe la plic, sosuri, cereale, napolitane,si chipsuri.
In plus, acidul degradeaza acizii grasi omega-3 care sunt benefici sanatatii cardiovasculare.

"Cel mai toxic macronutrient pentru sanatatea cardiovasculara umana, responsabil de aproximativ 50 de mii de decese in Europa. 3000 - 2500 de decese anual in Romania", spune Adriane Wiener, senator USR, initiatorul legii.

Cateva tari din Europa au limitat deja acizii grasi. In altele, producatorii au promis ca fac acest lucru fara sa fie nevoie de o lege.

Intr-un an, aceasta lege se va resimti si la raft. Producatorii vor fi obligati sa respecte limita de 2 grame de Acizi Grasi Trans Nesaturati la suta de grame de grasime. Cantitatea va aparea pe eticheta, alaturi de alte ingrediente si substante folosite.
La grasimile vegetale se adauga hidrogen pentru a-i schimba starea uleiului din lichida in solida. Astfel, produsele pot fi folosite in alimentatie ca sa nu curga. Problema este ca, spun anumite studii, "incercam sa scadem pe termen mediu si lung incidente bolilor induse de aceste tipuri de grasimi. Avem o problema in Romania, cele mai multe decese sunt din cauza bolilor cardiovasculare. Fiecare roman care cumpara din magazin sa vada la ce se expune", a precizat Tudor Ciuhodaru, deputat PSD.
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Marti, 13 Martie 2018, ora 07:47
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 1054 ori

Citeste si: