Daca taxa pe active se aplica 5 ani, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani - studiu PwC

Vineri, 15 Martie 2019, ora 13:48
2970 citiri
Daca taxa pe active se aplica 5 ani, bancile isi vor recupera pierderea in 37 ani - studiu PwC
Foto: Arhiva Ziare.com

Daca taxa pe activele financiare ale bancilor, asa cum a fost introdusa de OUG nr. 114/2018, va fi aplicata la nivelul de 1,2% timp de cinci ani, bancile isi vor recupera costurile cu aceasta timp de 37 de ani, arata un studiu realizat de compania de consultanta PwC.

"Daca taxa (pe activele bancilor - n.red.) se mentine pe o perioada de un an, recuperarea pierderii se va realiza in cinci ani, daca taxa se aplica pe o perioada de trei ani, recuperarea se va face in 16 ani, iar in cazul in care taxa este in vigoare pe o perioada de cinci ani, recuperarea pierderii se va realiza intr-un orizont de timp de 37 de ani.

Daca profitul mediu al bancilor va scadea sub acest nivel mediu, taxa aplicandu-se activelor financiare, indiferent de profit, efectul va fi mult mai intens", mentioneaza studiul privind cresterea intermedierii financiare in Romania, realizat de PwC si prezentat vineri.

Aceste estimari au luat in calcul faptul ca taxa pe activele bancare este la nivelul acestui an de 1,2%, dupa cum este instituita in OUG 114/2018, avand in vedere media ratelor ROBOR la 3 luni si 6 luni pe ultimul trimestru al anului trecut. Aceasta taxa este de 0,1-0,4%, daca ROBOR mediu aplicat creditelor este de 2-4%.

"Daca luam in considerare activele financiare ale sistemului bancar la sfarsitul anului 2018 (estimate la aproximativ 438 de miliarde de lei, conform datelor BNR), suma pe care ar trebui sa o plateasca bancile s-ar ridica la aproximativ 5,3 miliarde de lei", mai arata studiul citat.

Media profitului net in sistemul bancar, in ultimii patru ani - perioada in care s-a inregistrat profit -, a fost de aproximativ 5,5 miliarde de lei, iar media activelor financiare a fost de 334 de miliarde de lei.

Astfel, "in ipoteza in care mentinem constante aceste niveluri ale profitului si activelor financiare, in functie de perioada in care taxa ramane in vigoare, perioada in care bancile pot recupera pierderea suferita creste exponential", mentioneaza studiul PwC.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Cu 218 kilometri pe oră pe DN 55. Șoferul vitezoman a rămas 3 luni fără permis
Dolj: Şofer înregistrat de radar în timp ce conducea cu viteza de 218 kilometri pe oră pe DN 55 Un şofer din Craiova a rămas fără permisul de conducere pentru 120 de zile după ce a fost...
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Apar primele investiții arabe în România. Ministrul Agriculturii: „Numai aşa vom creşte valoarea produselor româneşti!"
Nu doar companiile occidentale vin să facă bani în România, ci și arabii, mai nou. Florin Barbu, ministrul Agriculturii din partea PSD, a anunțat investițiile pe care antreprenorii din Qatar...
#studiu taxa active banci , #taxa pe lacomie