Terorismul loveste Olimpiada: Brazilia, tu urmezi!

Sambata, 06 Februarie 2016, ora 09:10
4832 citiri
Terorismul loveste Olimpiada: Brazilia, tu urmezi!
Foto: Hepta.ro

Organizatorii Jocurilor Olimpice de la Rio (Brazilia) au anuntat ca se pregatesc de "ce-i mai rau", existand informatii ca Statul Islamic ar dori sa provoace mai multe atentate pe durata celei mai importante competitii sportive a anului.

Dupa virusul Zika, Brazilia mai are o problema inaintea Jocurilor Olimpice. Organizatorii sustin ca au sporit gradul de alerta de teama unor atentate ce ar putea avea loc intre 5 si 21 august.

"Suntem intr-o alerta continua! Suntem pregatiti pentru cel mai rau scenariu", a declarat Andrei Rodrigues, secretarul guvernamental de securitate in cazul evenimentelor majore, citat de agentia AFP.

Brazilia a sporit astfel fortele de securitate ce vor pazi peste 10 mii de sportivi si sute de mii de turisti ce vor asista la Olimpiada de la Rio. Fortele de ordine sunt de doua ori mai numeroase decat la Olimpiada din urma cu patru ani, de la Londra. Astfel, 47 de mii de politisti si 38 de mii de soldati vor asigura securitatea la Rio.

Temerile organizatorilor pleaca in special de la amenintarile concrete pe care Maxime Hauchard, un francez ce recruteaza jihadisti pentru Statul Islamic, le-a facut imediat dupa atentatele de la Paris din luna noiembrie. "Brazilia, tu urmezi!", a fost mesajul care a ridicat nivelul de alerta la Rio.

Brazilia nu s-a implicat pana acum in conflictele din Orientul Mijlociu si ar parea o tara lipsita de griji, dar dorinta de mediatizare excesiva pe care Statul Islamic o are ar putea sa o transforme intr-o tinta.

"Te-ai putea gandi ca Brazilia nu este o tinta, dar teroristii doresc sa fie vizibili, iar pe langa Cupa Mondiala nu exista alt eveniment mai mediatizat. Riscul terorismului se duce acolo unde apar camerele de filmat", a afirmat Pascal Boniface, directorul Institutului de Relatii Internationale si Strategii de la Paris.

Din informatiile existente, in Brazilia nu ar exista celule teroriste active ale Statului Islamic, dar nu este exclusa posibilitatea detonarii unor "lupi singuratici".

Temerile sunt si mai mari, in conditiile in care traficanti de droguri din Rio au furat anul trecut un camion ce transporta o tona de dinamita.

Jocurile Olimpice au fost marcate deja de un atac terorist ce a avut loc in 1972, la Munchen, cand un grup palestinian a luat ostatici mai multi sportivi israelieni si a ucis 11 persoane.

C.S.

Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Traian Băsescu, despre actuala clasă politică: ”Comparaţi-l pe Ciolacu, ca şi calibru, cu Năstase, pe nea Nicu, cu Stolojan sau Crin Antonescu”
Fostul preşedinte Traian Băsescu afirmă că liderii celor două mari partide din România, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, nu se pot compara ”ca şi calibru” cu unii dintre predecesorii...
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Traian Băsescu, ironii despre liderii PSD și PNL după retragerea finului său, Cătălin Cîrstoiu: ”Sunt și slabi de minte, nu numai slabi politicieni”
Fostul preşedinte Traian Băsescu, naşul medicului Cătălin Cîrstoiu, este de părere că alegerea acestuia pentru a candida la Primăria generală a Capitalei cu susţinerea PSD şi PNL...
#amenintari teroriste Olimpiada, #Jocuri Olimpice amenintari teroriste , #stiri Olimpiada