Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala Interviu

Autor: Ioana Ene Dogioiu - Senior editor
Luni, 07 Noiembrie 2016, ora 06:20
14851 citiri
Nicolae Banicioiu, despre Colectiv si banii din Sanatate: Cand se pierd bani ar trebui sa fie o furie nationala Interviu
Foto: Arhiva Ziare.com

Sunt multe lucruri de regretat si poate ca acum as gandi sa fac unele lucruri in alta maniera, iar cele mai importante sunt lectiile post-Colectiv: nevoia de spitale noi si aprecierea resursei umane, afirma fostul ministru al Sanatatii, Nicolae Banicioiu, la un an dupa Colectiv.

Intr-un interviu pentru Ziare.com, Nicolae Banicoiu sustine ca din primul moment a vrut sa transfere pacientii in strainatate: "Niciodata Banicioiu nu s-a opus transferurilor. Vreau sa intaresc lucrul acesta. (...) deciziile de transfer le-au luat echipele de medici straini, discutand cu medicii romani asupra starii de moment a pacientilor, stari tranzitorii".

Nicolae Banicioiu acuza Ministerul Sanatatii ca va lasa necheltuite 500 de milioane de lei, ca a blocat posturile din spitale si ca e pe cale sa piarda 300 de milioane de euro pentru construirea a trei spitale noi: "S-a pierdut un an si nu avem nici macar studiul de fezabilitate. Daca se pierd banii ar trebui sa fie o furie nationala: pentru prima data s-au luat bani in Santate pentru infrastructura sanitara."

Dupa o perioada de retragere ati revenit in activitatea politica si candidati pe listele PSD din Iasi. De ce mai vreti un mandat de parlamentar?

Este o semi-intoarcere. Imi ajut colegii in campanie, nu am nicio animare de a fi in prim-planul politicii. Imi fac o datorie fata de partid.

Va ganditi la un nou mandat de ministru?

Nu, nu ma intereseaza functii si demnitati. Dar imi voi folosi experienta daca cineva imi cere pentru orice proiect pe care Ministerul Sanatatii (MS) il poate dezvolta. Eu mi-am oferit sprijinul si in acest an, daca n-a avut nimeni nevoie de experienta si expertiza mea e alta discutie.

Nu vorbesc doar de partid, am spus si public ca daca vrea sa stie ce s-a intamplat in perioada mandatului meu, cum au fost luate deciziile cu preturile, poate ar fi bine sa fiu intrebat. Daca nimeni nu a vrut, nu am deranjat nici eu.

Asta nu inseamna ca sprijin un ministru sau un guvern anume, ci e o datorie pe care o avem fata de Romania care ne-a oferit multe oportunitati de dezvoltare in cariera si tot ce am castigat ca experienta oricand pot pune la dispozitia statului roman.

Semi-intoarcere inseamna ca nu aveti de gand sa va duceti mandatul de parlamentar pana la capat?

Am cateva mari proiecte pe care vreau sa le continui. Daca ele se vor concretiza nu am nicio dorinta sa raman in Parlamant.

Vorbeati de experienta. S-a implinit un an de la tragedia de la Colectiv, un episod in care ati fost in prim-plan si v-a atras foarte multe critici. Ce regretati si daca ar fi sa dati timpul inapoi, ce ati face diferit?

Sunt multe lucruri de regretat si poate ca acum as gandi sa fac unele lucruri in alta maniera. Dar una peste alta, vreau sa va asigur ca am facut tot ce a fost omeneste posibil la momentul respectiv si eu, si echipa din jurul meu. Ministrul nu era decidentul medical, eu am fost insotit de cei mai importanti specialisti ai Romaniei.

Concret, ce lucruri ati face altfel?

Cred ca am gresit foarte mult cand nu ne-am dat seama ca tot ce comunicam poate fi interpretat. Din cauza oboselii, a succesiunii rapide a evenimentelor nu am putut face o gestiune a comunicarii. Presa era normal sa ceara informatii, dar ulterior acele informatii au fost rastalmacite si ne-am lasat anternati in asta.

Totusi, ati fost inregistrat spunand ca nici in Germania ranitii nu ar fi fost tratati mai bine. Care e rastalmacirea?

Asta este exemplul clasic. Eram in dimineata de dupa dezastru, niciunul din echipa nu dormise si o domnisoara m-a intebat: "de ce nu ii transferati acum pe toti in Germania?". Raspunsul a fost la aceasta intrebare si am spus ca in momentul respectiv prioritatea e sa-i stabilizam si ca in momentul acela nu poate nimeni sa faca altceva decat stabilizare.

N-ar fi trebuit sa cereti ajutor mai repede?

Eu, ministrul Banicioiu, am cerut ajutor din noaptea incendiului. Am dat primele telefone.

Dar nu ati activat acel mecanism oficial al UE.

Acel mecanism, dupa cum a explicat dr Arafat, era pe protectia civila si situatii de urgenta, responsabilitatea Ministerului de Interne. Acel mecanism se creioneaza post-Colectiv pentru pacientii arsi. Si daca s-ar fi mers institutional tot la conexiunile si cererea directa se ajungea. Am preferat sa mergem rapid pe cererea directa.

Nimeni nu-si mai aminteste ca la 2-3 zile au ajuns medicii straini in Romania, cat de repede s-au putut mobiliza. Primul avion cu ajutoare din strainatate, acele creme speciale, a ajuns a doua zi.

De ce s-a asteptat venirea medicilor si nu au fost trimisi pacientii la acesti medici straini?

Din primul moment am vrut sa transfer pacientii. Niciodata Banicioiu nu s-a opus transferurilor. Vreau sa intaresc lucrul acesta. Transferul se face cand medicul care se ocupa de pacient considera ca e stabil si transportabil si nu risti sa-ti moara pe drum. Decizia de transfer pentru fiecare pacient in parte a fost luata de echipele mixte de medici straini care au facut evaluarea. Eu nu am avut niciun cuvant de spus in evaluare.

Sunt parinti care sutin ca medicii le-ar fi spus ca nu sunt lasati sa ia decizia transferului.

Nu comentez discutii de pe hol sau pe care le-au initiat unii sau altii. Nu stiu cine cu cine a comunicat si cum, eu va spun ca deciziile de transfer le-au luat echipele de medici straini, discutand cu medicii romani asupra starii de moment a pacientilor, stari tranzitorii. Multi dintre ei s-au destabilizat in drum spre aeroport. Au fost cazuri in care familiile au vrut sa plece, au plecat si....

Sunt multe lucruri care pot fi comentate. Important mi se pare de discutat lectia post-Colectiv, ce a inteles Romania din Colectiv.

Ce ati inteles dvs?

Foarte multe. In primul rand sa apreciez foarte mult resursa umana. Nu s-a comparat nimic cu ce am vazut atunci.

Ati inteles gravitatea fenomenului infectiilor nosocomiale?

In Romania sunt infectii nosocomiale mai multe ca in alte tari, dar nimeni nu spune cum e in Romania infrastructura spitaliceasca. La Iasi, spre exemplu, spitalul are vreo 200 de ani vechime si multe cladiri separate. Putem face orice program intr-un astfel de spital, cu orice dezinfectanti, lucrurile nu se pot remedia. Ca sa nu ne mintim intre noi: trebuie sa-l razi si sa faci altul de la zero.

Si ati avut revelatia asta dupa Colectiv? Spitalul de Arsi din Bucuresti e fix in aceeasi situatie.

Eu am spus lucrul acesta cand am ajuns ministru in 2014. Am spus ca trebuie spitale noi.

Ce ati facut, nu ce ati spus, e intrebarea.

M-am dus la Bruxelles si am adus bani. Se putea face lucrul acesta si in 2007. Am obtinut 300 de milioane de euro pentru 3 spitale regionale noi, la Iasi, Cluj si Craiova. Licitatia trebuia lansata anul acesta pentru ca pana in 2020 sa fie finalizate.

S-a pierdut un an si nu avem nici macar studiul de fezabilitate. Ce era mai important nu facem, desi avem banii. Asta ar fi trebuit sa intelegem dupa Colectiv. Daca se pierd banii ar trebui sa fie o furie nationala: pentru prima data s-au luat bani in Santate pentru infrastructura sanitara.

A doua chestiune care ar fi trebuit invatata era partea de motivare a resursei umane. Nu avem suficienti medici. Unii in 2010 i-au indemnat sa plece, le-au blocat posturile, le-au taiat salariile.

Din 2010 pana azi a fost si un guvern Ponta, iar medicii au continuat sa plece.

Aveti dreptate, dar Guvernul Ponta a dat cei 25% inapoi, am dat bursa pentru rezidenti, am dat marirea cu o suta de lei, dupa care guvernul, la propunerea mea, a venit cu majorarea salariala de 25%. Am deblocat posturile in septembrie 2014 si au fost angajati 5.500 de medici.

Posturile au fost din nou blocate pentru ca s-a intarziat semnarea contractelor intre CNAS si unitatile de stat furnizoare de servicii medicale pana in iunie-iulie. Spitalele au fost subfinantate, nu au mai putut semna contracte si practic posturile au fost blocate. In 2015, un tanar medic avea de ales intre a pleca si a fi somer.

Cand am dat eu 25% ma injurau toti ca se dezechilibreaza Romania, am avut dreptate, nu s-a dezechilibrat nimic. PNL propune dublarea salariilor medicilor in patru ani. Deci ideea e buna. De ce m-au criticat atunci?

Anul acesta nu au mai dat 25%, ci doar un pic la garzi, iar 500 de milioane vedem ca nu pot fi cheltuiti, ceea ce e unic, e dramatic. Nu mai ai cum sa faci licitatii in noiembrie. MS voia sa ii dea la Finante, dupa ce a iesit scandal probabil ca ii vor tine pana la sfarsitul anului cand se vor pierde. La rectificare, banii acestia puteau fi mutati dintr-un capitol in altul si macar puteau fi dati oamenilor.

Barocamera din sectia de mari arsi de la Spitalul Floreasca a fost inaugurata in mandatul dvs. Stiati ca e anti-imbatranire?

Licitatiile pentru sectie au inceput in 2004 si pentru barocamera a fost facuta in 2013. Eu am venit ministru in martie 2014.

Cine era ministru in 2013? Dl Nicolaescu in Guvernul USL?

Sigur nu eram eu. Eu am venit in 2014 si i-am intrebat de ce nu e gata sectia cand proiectul incepuse de atatia ani. Mai aveau nevoie de nu stiu cati bani. Ministerul le-a dat. Nu am avut implicare in achizitii. Da, am fost la inaugurare. Am intrebat si am primit asigurari ca tot ce e acolo e in regula, da.

Care sunt proiectele mandatului de parlamentar?

Spitalele regionale. Nu trebuie pierduti banii europeni, luati in mandatul meu de la Bruxelles, impreuna cu bani din Fondul Suveran, care e prioritatea programului de guvernare. PSD se angajeaza sa faca 9 spitale regionale in Romania.

In frunte cu "mamutul" de la Bucuresti?

Trebuie sa fie un spital comparabil cu AKH Viena care sa deserveasca toate patologiile care au nevoie de supraspecialitati, cum e Fundeni acum.

Cu cine umpleti acest spital imens? Ma refer, desigur, la cadre medicale si medici, nu la pacienti.

Continuam politica de salarizare inceputa de noi. Maririle salariale in sanatate vor fi prioritare. Concentrarea viitoarei guvernari, si asta e o lectie post-Colectiv, este sa majoreze salariile la sanatate. Veti avea saptamana aceasta proiectiile de salarizare pe fiecare specialitate in parte.

Si in mod special pentru mine, ca deputat, proiectul este Spitalul regional Iasi, unde candidez. Cand eram ministru am finalizat un spital la Iasi - Institutul Oncologic Regional, singurul spital nou facut in Romania dupa 1989. In Iasi am mai avut cateva proiecte, a trecut un an si nu s-a mai investit nimic.

Fostul dvs secretar de stat, Dorel Sandesc, are un proiect de scoatere a medicilor ATI din sistemul bugetar. Sunteti de acord cu ideea?

Eu as scoate toti medicii din sistemul bugetar. Era un proiect la care lucram cu dl Sandesc si trebuia sa se intample anul acesta. A fost si o discutie in guvern, era aproape de infaptuire, trebuia lansata public.

Impreuna cu dl Sandesc am facut mai multe programe. Pentru pacientul critic, Programul de infarct care este foarte util si a redus mortalitatea de la 13% la 3% unde a fost implementat. Nu mai este o prioritate. Nu mai vorbesc de medicamente. Cate s-au mai introdus dupa plecarea mea? Nici macar Interferon free.

Pe care dl Voiculescu va acuza ca l-ati adus excesiv de scump?

Nu cred ca dl Voiculescu ar trebui sa vorbeasca de medicamente scumpe. Eu le-am ieftinit. Eu am adus Interferon Free cand a intrat prima oara in Europa. Mai bine trece la treaba. Oamenii aceia nu mai au timp sa astepte.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Iohannis merge la Bruxelles. Subiectele fierbinți aflate pe agenda reuniunii liderilor europeni
Preşedintele Klaus Iohannis va participa miercuri şi joi, 17-18 aprilie, la reuniunea extraordinară a Consiliului European care va avea loc la Bruxelles. Şeful statului va participa, de...
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Surpriza celui mai recent sondaj de opinie: Nicușor Dan pierde prima poziție în lupta pentru Primăria Capitalei
Candidatul PPUSL la Primăria Capitalei Cristian Popescu - Piedone este cotat cu 38% din voturi, Nicuşor Dan -cu 27%, iar candidatul PSD-PNL Cătălin Cîrstoiu, cu 23%, relevă datele unui Sondaj...
#Nicolae Banicioiu Colectiv, #Nicolae Banicioiu ministrul Sanatatii , #stiri Nicolae Banicioiu