Tataru: Daca vom avea peste 2.000 de bolnavi, personalul medical cu simptome usoare va trata pacientii

Vineri, 27 Martie 2020, ora 12:17
6392 citiri
Tataru: Daca vom avea peste 2.000 de bolnavi, personalul medical cu simptome usoare va trata pacientii
Foto: captura video Facebook/Guvernul Romaniei

Ministrul Sanatatii, Nelu Tataru, spune ca, in cazul in care in Romania vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate cu coronavirus, se va regandi procedura, astfel incat cei care au simptome usoare si medii sa fie tratati acasa, sub supraveghere medicala.

Totodata, afirma el, cei care sunt cadre medicale cu aceasta simptomatologie usoara vor merge in spitale si vor ingriji bolnavii.

"Aceste scenarii erau facute si ca proceduri si ca protocoale demult. Vom regandi, ca cei care sunt cu simptomatologie usoara si medie sa fie tratati acasa, sub supraveghere medicala, in mare parte si de voluntari, iar cei care sunt cadre medicale cu aceasta simptomatologie usoara vor merge chiar in spitale si vor ingriji bolnavii", a declarat Tataru, intrebat ce modificari se vor face cand in Romania vor fi peste 2.000 de cazuri diagnosticate de COVID-19.

Potrivit ministrului Sanatatii, persoanele care vin la spital cu o infectie respiratorie si vor avea test negativ la gripa vor fi testate si pentru coronavirus.

Am vazut anchete epidemiologice terminate la jumatate

Pe de alta parte, noul ministru al Sanatatii acuza faptul ca exista anchete epidemiologice realizate in cazul unor bolnavi cu COVID-19 terminate la jumatate sau incomplete.

"Am vazut anchete terminate la jumate sau incomplete, care nu urmaresc cazurile in sine, nu urmaresc contactii in sine si care se pierd la un moment dat. Cum avem Suceava, unde tot DSP-ul este in carantina in acest moment. O parte sunt in izolare, o parte sunt pozitivi si a trebuit sa aducem echipe din centrul universitar Iasi pentru a putea incepe anchetele acolo, va dati seama unde suntem?", a precizat Tataru.

Ministrul Sanatatii a subliniat ca va pune un accent mai mare pe protocoalele ce trebuie respectate la nivel local si se vor face noi instruiri.

"Voi accentua mai mult pe acele protocoale care trebuie respectate la nivel local, se vor face iar instruiri, echipamente de protectie, aparatura care trebuie la nivel local, incepand cu spitalele de faza 1, faza 2 si apoi faza 3, o recapatare a increderii personalului medical in el insusi, o testare care trebuie facuta conform anchetelor epidemiologice, daca aceste anchete epidemiologice vor fi corecte si ample", a adaugat Tataru.

El a criticat si managementul local al unitatilor sanitare, afirmand ca trebuie schimbat si adaptat in relatia cu personalul medical.

"Un management local al unitatilor sanitare care trebuie schimbat si adaptat in relatia cu personalul medical, nu ma incalzeste cu nimic sa vad ca sunt stocuri de medicamente, dar nu sunt acolo unde trebuie. Trebuie reasezata ca prima linie UPU, ATI, Boli Infectioase, iar apoi celelalte sectii.

DSP-urile vor lua si masuri vizavi de medicii de familie. Am solicitat sa aiba legatura si cu tot ce inseamna medicii stomatologi, am cerut ca si in colaborare cu Institutia Prefectului, ma refer la Suceava, sa avem si acele dotari pentru statiile de ambulanta, pentru SMURD si pentru UPU.

Dar prioritatile vor fi aprovizionarea cu materiale sanitare, aprovizionarea cu echipamente de protectie si medicamente a spitalelor care sunt de suport COVID in toate judetele, precum si testarile conform anchetelor epidemiologice si pentru personalul medical aflat in prima linie", a precizat Nelu Tataru.

Urmareste LIVE cele mai noi informatii despre pandemia de coronavirus

Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Ciolacu anunță plafonări ”oriunde există speculă”. Energie și gaze, RCA și dobânzi, deja pe listă
Schema de plafonare și compensare la gaze și energie electrică se prelungește încă un an, urmând ca din aprilie 2025 să se revină treptat, timp de un an, la piața liberă, potrivit unei...
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Ciolacu susține că ”are un plan” ca România să intre în Schengen și terestru: ”Trebuie însă ca interesul naţional să primeze în faţa orgoliilor politice”
Premierul Marcel Ciolacu a declarat, vineri, la inaugurarea noului terminal al Aeroportului Timişoara, că dă asigurări că că avem un plan pentru ca, până la sfârşitul anului, să avem o...
#Nelu Tataru romani coronavirus , #ministrul Sanatatii