Pitagora, chemat la comisia pentru aritmetica

Joi, 31 Ianuarie 2019, ora 19:14
15983 citiri
Pitagora, chemat la comisia pentru aritmetica

Imi permit un scenariu iesit din comun. La putin timp dupa ce si-a facut publica tabla inmultirii, Pitagora ar fi fost chemat in Sfatul Inteleptilor din cetate, ca sa dea explicatii.

Nu l-a citat chiar Sfatul, ci presedintele comisiei pentru aritmetica si geometrie, organul de specialitate al institutiei, condus de un reputat pescar, ajutat la randul lui de un iscusit navigator si un foarte priceput culegator de masline. Tot unul si unul - ce avea Elada mai fain.

Toti ramasesera nedumeriti in fata faptului ca unu ori unu fac numai unu, iar noua ori noua fac tocmai optzeci si unu. Aceste salturi sunt daunatoare in tara, strica imaginea in afara, iar Pitagora trebuie sa dea explicatii in fata comisiei, ca sa vedem cum de a ajuns el acolo si de ce n-a luat masuri din timp pentru ca asa ceva sa nu se intample. Logic ar fi ca, daca unu ori unu fac unu, noua ori noua sa faca noua. Nu?

In principiu, atat navigatorul, cat si culegatorul de masline sunt de acord cu reputatul pescar, dar nu se poate trage o concluzie, pana nu vine si Pitagora, care zice ca n-are ce discuta cu pescarul sau cu culegatorul de masline, ceea ce pe ei ii intarata si mai rau.

Cu totii au hotarat sa-l puna la punct, sa-l vada cum da din colt in colt si cum recunoaste cat de mare esti tu, cand ai ajuns majoritar, si cat de neglijabil este el, cand nu se poate lauda cu nimic altceva decat cu o pricajita de tabla. A inmultirii.

Imi cer scuze ca am inceput in acest mod ciudatul meu scenariu, dar nu pot altfel, cand ma gandesc la non-profesionistul sef al Comisiei Economice din Senat, domnul Daniel Zamfir, care vrea sa-i audieze in delicate probleme economice pe expertii in materie de la varful BNR si care convoaca aceiasi experti in numele unei alte comisii, unde se pare ca nu este nici presedinte, nici macar membru.

Gestul de gentleman al guvernatorului BNR

Deci cine este domnul Zamfir? Conform CV-ului publicat pe site, este inginer constructor, perfectionat in managementul modern AROMAR, utilizator al tehnicii de calcul si absolvent al Colegiului National de Aparare. Punct. Zero la capitolul economic.

Cine este domnul Mugur Isarescu, cel chemat de inginerul Zamfir sa dea socoteala pentru delicatele probleme economice si financiare ale tarii: este guvernatorul BNR, specialistul care a reusit sa scoata Romania din hiperinflatia anilor '90 si a stabilizat moneda nationala de atunci incoace, membru titular al Academiei Romane, membru corespondent a inca doua academii din strainatate, profesor universitar, posesor a 7 (sapte) titluri de doctor honoris causa, posesor a 10 decoratii, ordine, distinctii si diplome acordate pentru merite profesionale, autor a 10 lucrari de profil publicate, a 9 lucrari de cercetare, a nu mai putin de 94 comunicari stiintifice.

Si, mai ales, el pare omul abil care reuseste inca si astazi sa sustina, atat cat poate, stabilitatea leului, atacata cu atata ferocitate de echipa politrucilor care nu reusesc sa stoarca bani din piatra seaca.

Nu pretind ca palmaresul domnului Mugur Isarescu este summum in materie, dar pare incomparabil mai solid decat modesta carte de vizita a celui care doreste sa-l cheme ca sa-l ia la intrebari despre indicatorul ROBOR si despre devalorizarea dramatica a leului.

In opinia mea, domnul Mugur Isarescu a sesizat cu cine are de-a face si, ca un gentleman ce este, n-a intrat in dialog direct cu persoana, ci i-a raspuns prin purtatorul sau de cuvant intr-un stil de toata frumusetea, care merita citat:

"Domnul Zamfir, in calitate de presedinte al Comisiei Economice, care de fapt nu este o comisie care se ocupa de Banca Nationala, si in calitate de nu stiu ce in cadrul Comisiei de Buget-Finante, care este o comisie care se ocupa de Banca Nationala, a facut invitatia.

Acea invitatie a fost considerata de alt domn senator ca fiind complet gresita. Asa ca, sigur, daca vom primi o invitatie de la Senat, vedem temele.

Dl Isarescu nu s-a dus pentru ca invitatia nu avea nici calitatea necesara, nici acordul necesar - pentru ca invitatia nu trebuie sa vina de la o persoana care are ceva cu BNR de-a lungul timpului - si apoi tema in sine, manipularea ROBOR-ului, este un FAKE NEWS! Banca Nationala nu-si poate asuma participarea la un fake-news".

Cam lung citatul, dar merita.

Ce rezulta din cele citate

1. Comisia Economica, unde e presedinte dl Zamfir, nu are nici in clin, nici in maneca, cu BNR.

2. Comisia de Buget-Finante are si in clin si in maneca, dar cu aceasta comisie nu are in clin si maneca insusi dl Zamfir, care face invitatia.

3. Senatorii nu s-au inteles ei intre ei, daca si cum trebuie sa invite Banca.

4. Dupa ce Banca va primi invitatia - desigur cea corecta - abia atunci va vedea despre ce este vorba in propozitiune.

5. Persoana care invita (persoana importanta, nu spun cine) a avut o rafuiala mai veche cu BNR si se pare ca profita de ocazie sa plateasca ceva polite. Asta nu merge!

6. Totul este un Fake News, respectiv o furtuna intr-un pahar cu apa. BNR nu participa la asemenea furtuni.

Ce pot face ageamiii atunci cand stau la butoane

Fireste ca respectivei comisii din Senat nu i-a cazut deloc bine raspunsul purtatorului de cuvant, dar nici nu s-a lasat. Doborat de replica Bancii, domnul Zamfir si-a dat drumul la toata tafna si infatuarea care confirma cumva rafuiala despre care era vorba la pct. 5 din paragraful anterior.

Inarmat cu ele, a reusit totusi sa declare marti, ca nu e deloc invins: "Am certitutdinea ca domnul guvernator va fi aici saptamana viitoare, in aceasta sala, si va raspunde senatorilor".

Sesizati nuanta? Am certitudinea. Aici, in aceasta sala, unde am spus eu, nu altundeva. Aici eu sunt majoritar si, daca am hotarat sa vina, va veni si chiar va raspunde.

Poate nu m-as apleca intr-atata asupra preocuparilor unui presedinte de comisie din Senat, daca n-as observa cat rau produce el institutiei din care face parte. Ii trimite o invitatie ultimativa unui foarte respectat sef de institutie centrala, intr-o problema unde se vede si din avion ca are toate sansele sa se faca de ras.

Si asta nu pentru ca nu se pricepe - ceea ce este adevarat - ci pentru ca problema in sine nu are obiect. Cum bine a zis purtatorul de cuvant al BNR, manipularea ROBOR este un Fake News si nu poate fi manipulat.

Dar, vai, nu poate fi manipulat cu intentie; din prostie, poate. Iar prostia incepe atunci cand stau la butoanele economice si financiare ale tarii tot felul de ageamii, cand fac ordonante de urgenta fara sa studieze impactul lor, cand induc temeri in public si in mediile de afaceri prin discursul lor neavenit.

Cea mai recenta isprava este recenta "taxa pe lacomie", al carei impact in lumea afacerilor a fost capabil sa influenteze mai multi parametri, inclusiv ROBOR sau cursul de schimb. Iar politicienii, in loc sa stopeze propria topaiala fiscala, ii cer lui Mugur Isarescu sa repare prin mijloace imposibile ceea ce au stricat din neghiobie niste Teodorovici si Valcovi.

Cu cei care ar trebui sa plateasca "taxa pe prostie" ar trebui sa se rafuiasca senatorul Zamfir, nu cu guvernatorul Bancii sau cu expertii acestei respectate institutii.

Ce usor este sa strici si ce greu este sa repari

Senatul reitereaza invitarea guvernatorului BNR pentru discutii. Despre ce sa discute expertul cu ageamiii? Despre niste legi la fel de imuabile ca tabla inmultirii?

Mai curand ar putea discuta despre vreme, despre incalzirea globala, topirea zapezilor si inmugurirea pomilor, fapte mult mai la indemana unor amatori, decat ROBOR si cursul de schimb.

Nu-mi vine sa cred ca initiatorii invitatiei au chemat expertul BNR la o discutie serioasa. Poate la una in care sa vada telespectatorul ca n-au stat degeaba si ca au facut ceva intr-un moment cand, la prima vedere, se pare chiar ca nu mai este nimic de facut.

George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
George Simion anunță alianțe electorale cu noi formațiuni politice anti-sistem. „Suntem în plină lovitură de stat”
Preşedintele Alianţei pentru Unirea Românilor, George Simion, a declarat joi, 28 martie, la Bistriţa, că a avut consfătuiri cu 30 de formaţiuni politice neparlamentare, cu care ar urma să...
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Cât plătește ministrul Finanțelor pentru curentul electric: ”Nu ştiu de ce a fost o factură destul de mare”
Ministrul Finanţelor, Marcel Boloş, a declarat joi, 28 martie, că ultima factură de energie electrică pe care a plătit-o a fost ”destul de mare”, ținând cont că nu este un mare...
#taxa lacomie, #Teodorovici taxa lacomie, #Isarescu ROBOR , #Guvernator BNR