Mugur Isarescu: Romanii sunt vinovati pentru indatorarea tarii

Miercuri, 24 Noiembrie 2010, ora 12:51
9353 citiri
Mugur Isarescu: Romanii sunt vinovati pentru indatorarea tarii
Foto: The Money Channel

Romanii care au luat credite sunt adevaratii vinovati de faptul ca datoria externa privata a tarii noastre a crescut de sase ori intre 2000 si 2010, ajungand, la 30 septembrie, la 22,7 miliarde de euro, a declarat guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu.

Potrivit spuselor sale, bancile "sunt vinovate" pentru 22,7 miliarde de euro din datoria externa totala a Romaniei, care se ridica la 90 de miliarde de euro.

Pe de alta parte, trebuie luat in considerare faptul ca bancile au fost doar un intermediar, ele oferind imprumuturi persoanelor fizice si companiilor din Romania.

"Numai la nivelul populatiei, 4,5 milioane de persoane au luat credite, adica 50 la suta din populatia activa a Romaniei", a spus Isarescu, in cadrul Forumului Bancar Roman, organizat la sediul BNR. Daca se scot din ecuatie romanii care locuiesc in sate si nu prea au posibilitatea contractarii unui credit, inseamna ca 90 la suta din romanii care puteau sa ia un imprumut au facut deja acest lucru, a completat guvernatorul BNR.

Romanii au luat nu mai putin de 6 milioane de credite de consum, de exemplu. "Este clar ca decizia de indatorare a Romaniei a fost democratica. Nu a luat X sau Y decizia de indatorare, ci vreo 4 milioane de romani", a comentat guvernatorul bancii centrale.

Astfel, intre anii 2007 - 2009, s-au cumparat un milion de masini noi, valoarea acestora fiind de 17 miliarde de euro.

"La intrebarea cine a indatorat Romania, trebuie sa avem in vedere acest lucru, care nu este de neglijat. Bancile au ademenit populatia, dar sunt intermediari. Nu s-au imprumutat ele ca sa indatoreze Romania, s-au imprumutat romanii. Intra si cei care au acum frigidere etc. O sa vedeti cat de mult s-a dotat Romania cu frigidere, masini de spalat si asa mai departe", a spus Isarescu.

De asemenea, sectorul real are o datorie externa totala, la data de 30 septembrie 2009, de 40 de miliarde de euro, din care 9,9 miliarde de euro pe termen scrut si 29 de miliarde de euro pe termen mediu si lung.

Din pacate, cea mai mare parte a acestei sume este in sectorul non-tradables (servicii financiare, consum etc.), nu in cel al productiei. "Vreo 5 miliarde de euro este datoria magazinelor de tip supermarket. Au fost utile? Puteau fi evitate? 70 la suta din datoria externa privata a sectorului real este in non-tradables. Este o cifra mare", a comentat guvernatorul BNR.

Romania nu are probleme in plata datoriei publice

Potrivit ultimelor date, datoria externa totala a Romaniei este de 90 de miliarde de euro, din care 17 miliarde de euro pe termen scrut, iar restul pe termen mediu si lung, reprezentand aproximativ 60 la suta din produsul intern brut.

Pe de alta parte, datoria neta este de 50 - 55 de miliarde de euro.

Din cele 90 de miliarde de euro, doar 9 miliarde de euro apartin BNR, fiind imprumuturile de la FMI.

"Ce fel de datorie este a BNR? Tehnic, este un swap. Ca sa nu aiba efecte monetare, un imprumut de acest soi, care are rol de stabilizare, se face asa: avem un cont deschis la FMI, creditam acel cont cu lei, il trimitem la Washington si primim echivalentul. Este o datorie de tip special", a explicat Isarescu.

El a adaugat ca acesta este cel mai ieftin imprumut al Romaniei, costandu-ne 3 - 3,2%, iar Romania cu greu ar putea obtine bani mai ieftini din alta parte.

Potrivit spuselor sale, BNR a scazut rezerva minima obligatorie a bancilor cu circa 5 miliarde de euro, pentru ca acestea sa poate finanta statul roman.

Isarescu a explicat ca BNR mentine o rezerva atat de mare pentru a lasa lichiditate in piata, determinand bancile sa reia creditarea.

In plus, exista si datoria publica, de 18,5 miliarde de euro, din care 1,2 miliarde de euro sunt pe termen scurt si 17,3 miliarde de euro pe termen mediu si lung.

Datoria pe termen scurt reprezinta imprumutirile de la BERD, Banca Mondiala si transele de la FMI care au intrat in conturile Ministerului Finantelor.

"Este cam de 24 la suta din PIB. Are insa tendinta de a creste prea repede, ritmul este descurajator", a comentat Isarescu.

Guvernatorul BNR a adaugat ca datoriile Ministerului Finantelor plus datoriile bancii centrale insumeaza 27 de miliarde de euro, adica mai putin decat rezerva internationala de 32 de miliarde de euro.

"Banuiesc ca nu mai este cineva care sa aiba mari griji ca Romania va avea o problema cu rambursarea datoriei publice. Insa o datorie privata care nu este bine administrata devine o problema publica. Datoria privata nu este prima noastra grija, dar grija noastra e ca aceasta sa fie bine administrata, sa nu creeze inflatie, presiuni pe curs, scadere de activitate economica", a incheiat guvernatorul BNR.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate. Ce funcții oferă
Google a anunțat lansarea unei noi aplicații de productivitate, Google Vids, concepută pentru a optimiza crearea prezentărilor animate în mediul corporate. Aceasta a fost prezentată în...
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Elon Musk vrea să taxeze noii utilizatori X pentru a fi sigur că nu sunt boți. Cât trebuie plătit pentru a posta pe fostul Twitter
Proprietarul platformei de socializare X, Elon Musk, a decis să impună o taxă utilizatorilor noi ai serviciului. Scopul este de a se asigură că nu sunt boți. Fostul Twitter a impus deja o...
#Mugur Isarescu datorii, #datorie externa privata Romania, #datorie publica, #creditare Romania , #Guvernator BNR