Mugur Isarescu isi pastreaza recordul mondial si ramane la sefia BNR. Mai multi lideri PSD au boicotat votul

Miercuri, 03 Iulie 2019, ora 15:54
16351 citiri
Mugur Isarescu isi pastreaza recordul mondial si ramane la sefia BNR. Mai multi lideri PSD au boicotat votul
Foto: Alexandru Dobre/Mediafax/Hepta.ro

Parlamentul, reunit in sesiune extraordinara, a votat miercuri, cu majoritate de voturi, ca Mugur Isarescu sa ramana si pentru cel de-al 7-lea mandat consecutiv la sefia BNR. Isarescu a intrat in Cartea Recordurilor inca din 2009, ca fiind guvernatorul care a stat cel mai mult la conducerea unei banci centrale.

Au fost 300 de voturi pentru si doar 15 impotriva, multi parlamentari lipsind din plen. Au fost si cativa care au boicotat votul de azi.

Mai multi lideri PSD au preferat sa stea pe holuri in timpul votului, protestand, astfel, fata de decizia Vioricai Dancila de a-l sustine pe actualul guvernator. Printre ei s-au aflat Serban Nicolae sau Lia Olguta Vasilescu, informeaza Digi24.

"Se imbina continuitatea cu noutatea, tineretea cu experienta. Mandatul nostru e stabilit de legile bancare, dar avem si un mandat nou, hotarat de programul de aderare la zona euro. Avem un mandat ambitios, cu multe provocari.

Acum, la sfarsitul mandatului fostului Consiliu, dati-mi voie sa va spun cateva vorbe: am avut onoarea sa prezidez acest Consiliu si l-as caracteriza drept un Consiliu de profesionisti, de patrioti si de oameni pragmatici, care au raspuns in mod concret la diversele provocari in fata carora am fost noi, cei din BNR, expusi", a spus Isarescu, dupa vot.

Intrebat daca a fost surprins de sustinerea primita de la PSD si ALDE, in conditiile in care a fost foarte criticat in ultimii 2 ani de ambele formatiuni, Isarescu a spus ca nu.

"Surpriza n-a fost foarte mare, apare (surpriza, n.red.) la un numar mare de voturi contra", a spus Isarescu.

Guvernatorul BNR are 69 de ani si in mandatul sau a trecut prin orice conjunctura economica de la hyperinflatie, in conditiile in care Romania era in pragul falimentului, si pana la criza financiara globala din 2008.

Ce functii a vrut PSD pentru a-l sustine pe Isarescu

Luni, dupa sedinta pe care liderii social-democratii au avut-o cu partenerii de coalitie de la ALDE, presedintele PSD Viorica Dancila a anuntat care sunt propunerile pentru conducerea BNR.

Astfel, premierul a spus ca Mugur Isarescu este, in continuare, sustinut de PSD si ca Florin Georgescu este propunerea pentru functia de prim-viceguvernator, in timp ce pentru viceguvernator propunerea lor ar fi Leonardo Badea.

"In functie de ponderea in Parlament au fost reprezentate locurile. Am vrut sa avem o abordare corecta. Da, PSD il va sustine pe Mugur Isarescu. In acelasi timp, PSD va avea posturile de prim-viceguvernator, viceguvernator. Florin Georgescu, Leonardo Badea sunt propunerile PSD", a spus Viorica Dancila.

Noua conducere BNR a primit votul in unanimitate in comisii

Mugur Isarescu si noua conducere a BNR au primit marti avizul pozitiv al membrilor comisiilor reunite de buget, finante si banci din Parlament.

In afara de Isarescu, au primit aviz favorabil in unanimitate si Florin Georgescu (PSD) pentru functiile de prim-viceguvernator al BNR si vicepresedinte al Consiliului de Administratie, Leonardo Badea (PSD) si Eugen Nicolaescu (PNL) pentru a fi membru ai Consiliului de Administratie si respectiv viceguvernator al BNR, si Gheorghe Gherghina (PSD), Cristi Popa (USR), Dan Radu Rusanu (ALDE), Virgil Stoenescu (PNL), Balint Csaba (UDMR), pentru functia de membru al Consiliului de Administratie al BNR.

Anterior acestui vot din comisii, guvernatorul BNR a fost audiat, marti dimineata, in Parlament.

"Vom indeplini mandatul pe care Parlamentul Romaniei ni-l va incredinta prin votul dumneavoastra si propunerile dvs de astazi si votul in plenul Parlamentului de maine (miercuri - n.red.).

Vom duce la indeplinire un program care se bazeaza in primul rand pe aplicarea legii care dirijeaza activitatea Bancii Centrale a Romaniei, pe indeplinirea mandatului pe care il are institutia Bancii Nationale a Romaniei, dar si pe indeplinirea unui obiectiv stabilit in urma colaborarii cu Guvernul Romaniei sub egita Academiei Romane, cu conlucrarea tuturor partidelor politice si cu participarea sindicatelor, confederatiilor patronale si a reprezentantilor societatii civile: programul de trecere a Romaniei sau de intrarea Romaniei in zona euro.

Acesta este un program care va schimba in mod esential statutul BNR, odata cu adoptarea monedei euro. Acesta este un program care va schimba partial si mandatul nostru, in sensul ca mandatul nostru se va incadra in mandatul pe care il are Banca Centrala Europeana si acesta este un program care implicit va implica si schimbarea statutului sau legii BNR", a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, in Parlament.

Mandatul de guvernator al lui Mugur Isarescu expira in aceasta toamna. Isarescu este cel mai longeviv guvernator de banca centrala din lume, ocupand aceasta pozitie din 1990. Anul trecut, Isarescu spunea ca se va retrage in momentul in care ii va expira actualul mandat.

Florin Georgescu este prim-viceguvernator din 2004, iar Leonardo Badea este presedinte al Autoritatii de Supraveghere Financiara din 2017.

Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul român dă cu o mână, dar ia cu două, mai ales că vrea să crească taxele din nou în 2025
Guvernul a aprobat o schema de ajutor de stat pentru activitati productive si pentru industria prelucratoare, o schema mult asteptata pentru mediul de afaceri, in valoare de 500 de milioane de...
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Schimbări în topul orașelor unde trăiesc cei mai mulți miliardari. În prezent, există 3.279 de super-bogați la nivel global
Mumbai a devenit capitala asiatică cu cel mai mare număr de miliardari, depăşind Beijingul, potrivit unei liste a bogaţilor la nivel mondial, realizată de Hurun Research Institute, transmite...
#noua conducere BNR, #Mugur Isarescu nou mandat , #Guvernator BNR