Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mugur Isarescu > Guvernator BNR
A   A   A

Isarescu, despre imprumuturile pe care le face Guvernul: Problema e ce anume facem cu banii

Isarescu, despre imprumuturile pe care le face Guvernul: Problema e ce anume facem cu banii
Foto: Andreea Alexandru/Mediafax/Hepta.ro
Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, afirma ca, desi ne-am imprumutat foarte mult in acest an, Romania se afla printre tarile cu cea mai mica datorie.

Problema este insa, spune el, ce anume face Guvernul cu banii imprumutati.

"Indatorarea tarii arata bine, ponderea datoriei nu a crescut ca pondere in PIB. Suntem la 35% datorie publica in PIB, printre tarile cu cea mai mica datorie. Agentiile de rating vad asta, iar imprumuturie Romaniei se fac in volume mari si la dobanzi mici. Problema nu asta e, ci ce anume facem cu banii", a declarat Mugur Isarescu, miercuri, la lansarea Raportului Anual al Bancii Centrale.

Guvernul a imprumutat marti din piata externa 2 miliarde de euro prin vanzarea de eurobonduri pe 12 si 30 de ani, dupa ce mai luase si in luna martie alte trei miliarde de euro.
Cardul de masa Up Dejun este versiunea moderna si simplificata a tichetului de masa. Ai 0 lei costuri la emiterea cardurilor si economisesti pana la 37% fata de o crestere salariala in bani. Afla mai multe AICI!

Pentru imprumutul de 3 miliarde de euro din martie, ministrul de Finante Eugen Teodorovici a dat vina pe cresterea PIB.

La inceputul anului, Ministerul de Finante a anuntat ca in 2019 se va imprumuta cu 4,25 miliarde de euro de pe piete externe. Asadar, dupa imprumutul de ieri, s-a depasit cu mult aceasta suma, ajungand la 5 miliarde de euro.

In total, Guvernul vrea sa imprumute anul acesta 15 miliarde de euro, din tara si din strainatate. Mai mult de jumatate din suma va fi folosita pentru plata altor datorii scadente, iar restul pentru acoperirea deficitului bugetar.
In luna iunie, presedintele Klaus Iohannis a atras atentia ca exista un apetit tot mai crescut al Guvernului pentru imprumuturi, care au ajuns sa se faca la "cel mai ridicat cost din intreaga UE", romanii fiind cei care urmeaza sa achite "nota de plata a unei guvernari dezastruoase".

In context, Klaus Iohannis a reamintit ca a retrimis bugetul spre reexaminare in Parlament pe buna dreptate si iata ca, "intre timp, vulnerabilitatile se adancesc, administratiile publice incep sa explice cum stau problemele".

Citeste si:
Ponta: La imprumutul de 3 miliarde facut de Guvernul Dancila vom plati 2,2 miliarde euro dobanda. Este cel mai mare cost din istoria RomanieiMinisterul Finantelor continua sa se imprumute in forta: vrea de la banci 3,62 miliarde lei in aprilie, cu aproape 50% peste martieAnalist: Cu taxa pe lacomie, ne vom imprumuta mai greu si mai scump. Ne indreptam cu buna stiinta spre o noua recesiune
Facebook ShareTweet
 Miercuri, 10 Iulie 2019, ora 13:11
 Autor:Redactia Ziare.com

 Articol citit de 8307 ori

Citeste si: