Macovei nu accepta sa fie audiata in Comisia SIPA: Justitia nu trebuie facuta de politicieni

Marti, 14 Noiembrie 2017, ora 18:20
4700 citiri
Macovei nu accepta sa fie audiata in Comisia SIPA: Justitia nu trebuie facuta de politicieni
Foto: Facebook/Monica Macovei

Europarlamentarul Monica Macovei a declarat, marti, ca nu va merge sa fie audiata in cadrul Comisiei SIPA, precizand ca, intr-un stat de drept, justitia trebuie facuta de catre judecatori si procurori, nu de politicieni.

"Am transmis Comisiei parlamentare de ancheta a Camerei Deputatilor si Senatului 'pentru a se clarifica aspectele ce tin de desfiintarea Directiei Generale si Anticoruptie', saptamana trecuta, ca nu imi dau 'acordul de vointa' de a fi audiata, in temeiul Legii nr. 96/2006", se arata intr-o declaratie de presa a Monicai Macovei.

Ea a invocat ca argument pentru hotararea luata, Decizia 611/2017 a CCR. "In privinta tertilor (alte persoane decat cele care lucreaza in cadrul Guvernului sau in cadrul celorlalte organe ale administratiei publice), procedura de a obtine informatii demareaza cu o invitatie (...) In acest sens, alin. (5) al art. 9 din Legea nr. 96/2006 precizeaza o conditie suplimentara, care tine de acordul de vointa al persoanei invitate, si anume acceptarea acesteia de a fi audiata", se arata in decizia citata de Macovei.

Aceasta sustine ca infiintarea Comisiei SIPA ar face parte dintr-un plan al PSD si ALDE de a distruge independentia justitiei.

"In loc sa fie anchetati cei care au decis infiintarea unui serviciu secret militarizat si subordonat exclusiv ministrului Justitiei, fara niciun control din afara, cei care l-au folosit si s-au bucurat de informatii si cei care l-au transformat intr-un mijloc de presiune si santajare a magistratilor, asa cum relata, pe larg, presa in perioada Nastase-Stanoiu, comisia vrea sa-i ancheteze pe cei care au avut curajul sa desfiinteze un serviciu secret", a sustinut Monica Macovei.

Europarlamentarul precizeaza ca a decis desfiintarea SIPA, atunci cand era ministru al Justitiei, tocmai pentru ca acest serviciu fusese folosit pentru santajarea magistratilor in perioada in care ministru a fost Rodica Stanoiu.

"Pentru romanii pe care ii respect, spun din nou: nu am primit nicio informatie din arhiva DGPA/SIPA, nu am primit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am vazut si citit niciun dosar sau informare din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am sustras niciun dosar din arhiva DGPA/SIPA, nu am copiat si distrus niciun hard-disk, nu am dat nimanui ordin sa sustraga, sa distruga, sa copieze vreun dosar din arhiva DGPA/SIPA sau hard-disk", precizeaza Monica Macovei.

"In Romania, ca stat de drept, justitia trebuie facuta de judecatori si procurori, nu de politicieni", a conchis Macovei.

Presedintele Comisiei de ancheta a arhivei SIPA, Serban Nicolae, aanuntat, miercuri, ca fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, a refuzat invitatia de a se prezenta la audieri si ca membrii comisiei vor decide ce urmeaza sa faca in cazul in care aceasta nu se va prezenta la audieri.

"Din pacate, fostul ministru al Justitiei, Monica Macovei, ne-a trimis un raspuns pe mail la solicitarea de a fi prezenta in fata comisiei in care a spus ca nu isi da acordul conform legii, ca sa citez. Nu am inteles ce acord, conform legii. 'Nu imi dau acordul de vointa in temeiul Legii 96/2006'. Nu exista niciun fel de acord de vointa. Legea 96/2006 este Statutul deputatilor si senatorilor (...) Nu vad la ce s-ar referi si nu vad ce ar avea de ascuns", a sustinut senatorul PSD.

Serban Nicolae a mai spus ca Macovei ar trebui sa dea explicatii despre cum a intrat noaptea, in ianuarie 2005, in arhiva SIPA.

"Ar fi foarte util sa clarifice, pentru opinia publica, dar si pentru aceasta comisie parlamentara, cum a ajuns sa intre noaptea, ca oamenii civilizati si ca oamenii cinstiti, in birourile DGPA in ianuarie 2005. Ar fi putut sa clarifice care au fost resorturile de ratiune pentru care au desfiintat aceasta structura a Ministerului Justitiei in 2006. Imi pare rau ca intelege sa-si exercite mandatul de ales al poporului roman cu lipsa de loialitate si cu lipsa de buna-credinta", a precizat Nicolae.

Citeste un interviu realizat de Ziare.com cu Catalin Predoiu: Cand deschideai subiectul SIPA, sareau geamurile din balamale. Secretele arhivei pe care n-a vrut-o nimeni

Vezi si:

Monica Macovei explica cine primea note SIPA, fie ca erau despre acte de coruptie, fie ca erau barfe

Andronic sustine ca arhiva SIPA ar fi fost copiata cu scopul de a controla magistrati. Cei vizati dezmint categoric

Cristian Diaconescu, la Comisia SIPA: As vrea sa stiu pe unde zburda mapa mea profesionala sustrasa din arhiva. Si nu e singura

Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Decizia BEC de a respinge protocolul Alianței Dreapta Unită, trasă la indigo cu cea dată pentru Alianța USR-PLUS în 2019. Excepția pentru PSD și precedentul Vadim Tudor
Alianța Dreapta Unită, formată din USR, PMP și partidul Forța Dreptei se găsește în imposibilitatea de a avea liste comune de candidați pentru alegerile din 9 iunie, după ce Biroul...
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Cătălin Drulă acuză PSD că i-a ”momit” sau șantajat pe primarii USR: ”Ai zece milioane, dacă treci la noi”
Preşedintele USR, Cătălin Drulă, susţine că unii primari USR ar fi fost ”şantajaţi” sau ”momiţi” să treacă la PSD, în condiţiile în care de faţă era şi liderul social...
#Macovei refuza audiere SIPA, #Macovei comisie SIPA , #europarlamentar