Sindicalistii din Invatamant critica "descinderea" ministrului Educatiei la Ialomita: Corect era daca avea o discutie cu invatatoarea dupa ore

Sambata, 18 Ianuarie 2020, ora 13:46
5646 citiri
Sindicalistii din Invatamant critica "descinderea" ministrului Educatiei la Ialomita: Corect era daca avea o discutie cu invatatoarea dupa ore
Foto: Stirile Pro Tv (Captura)

Vizitele inopinate efectuate zilele trecute de ministrul Educatiei si Cercetarii, Monica Anisie, la doua unitati de invatamant din judetul Ialomita, au capatat forma unor "descinderi", fara sa fie respectate conditiile legii, ceea ce a transformat o intentie buna a ministrului intr-un act care a provocat nemultumiri mari, dupa ce o invatatoare a fost umilita in fata copiilor si a camerelor de filmat, afirma reprezentantii Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant, intr-un comunicat de presa.

"In data de 14 ianuarie, ministrul Educatiei si Cercetarii, doamna Monica Anisie, insotita de reprezentanti ai mass media, a vizitat doua unitati de invatamant din judetul Ialomita, obiectivul principal fiind, conform celor afirmate de doamna ministru, de a vedea la fata locului o parte a problemelor cu care se confrunta invatamantul din Romania.

Asa a aflat ca cele doua unitati de invatamant au toalete in curtea scolii, nu au paza, numarul ingrijitoarelor este insuficient, iar naveta cadrelor didactice nu este decontata, fiind si cazuri in care costurile navetei ajung si la 800 de lei. Este de apreciat faptul ca doamna ministru a luat legatura si cu primarii acelor localitati, solicitandu-le sa urgenteze constructia acestor toalete si sa gaseasca bani pentru a se deconta naveta cadrelor didactice.

Problemele gasite in teren, in urma controalelor, sunt lucruri semnalate de Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant constant, de ani de zile, insa au fost ignorate. Situatia din scoli este efectul costului standard, indicator care este groparul invatamantului romanesc. Toate aceste lipsuri din unitatile de invatamant sunt consecintele subfinantarii crase", sustin reprezentantii FSLI.

"Pedagogic nu se face asa!"

Acestia subliniaza insa ca "descinderea" ministrului educatiei in sala de clasa, argumentata de faptul ca a auzit-o pe doamna invatatoare tipand la un elev si mustruluirea acesteia in fata elevilor si a camerelor de filmat "a creat o stare de indignare justificata in randul cadrelor didactice si nu numai".

"Asta pentru ca multe cadre didactice din Romania s-au simtit in ipostaza neplacuta in care a fost doamna invatatoare si au privit gestul ministrului ca pe unul de imagine in fata opiniei publice. Pedagogic nu se face asa! Chiar daca doamna invatatoare a folosit un ton mai ridicat, corect era daca doamna ministru avea o discutie cu acest cadru didactic, dupa terminarea orei si nu in fata elevilor.

Ceea ce trebuie sa stie si sa respecte cei care fac astfel de controale in unitatile de invatamant, fie ca sunt inspectori scolari, inspectori scolari generali sau ministri este ca, in conformitate cu prevederile art. 272 din Legea educatiei nationale: cadrele didactice nu pot fi perturbate in timpul desfasurarii activitatii didactice de nicio autoritate scolara sau publica; inregistrarea prin orice procedee a activitatii didactice poate fi facuta numai cu acordul celui care o conduce", se mentioneaza in comunicat.

"Legea trebuie respectata de toata lumea"

Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant precizeaza ca "nu sprijina nicio forma de derapaj in unitatile de invatamant, fie ca acesta este facut de un cadru didactic la ore, fie ca este realizat de un ministru aflat intr-un control".

Sindicalistii sustin ca legea trebuie respectata de toata lumea si asteapta din partea ministrului Educatiei si Cercetarii un rezultat public al acestor verificari care vor avea loc si in alte unitati scolare, dar si masuri concrete de rezolvare a problemelor cu care se confrunta educatia din Romania.

Regretele ministrului

In aceasta dimineata, Ministrul Educatiei, Monica Anisie, a afirmat ca regreta interactiunea cu cadrele didactice din Ialomita.

„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Cum exploatează Piedone strategia „omului din popor”. Politolog: ”Dejunul cu muncitori este de manual”
Primarul de la Sectorul 5, Cristian Popescu Piedone, este cotat cel mai bine în majoritatea sondajelor de opinie pentru a câștiga Primăria Capitalei. El este văzut adesea „pe teren”,...
#FSLI Monica Anisie, #Monica Anisie Ialomita, #Monica Anisie scoli toaleta , #ministrul Educatiei