Doi romani, pe lista celor mai buni 50 de antrenori din istorie

Marti, 19 Martie 2019, ora 16:38
6595 citiri
Doi romani, pe lista celor mai buni 50 de antrenori din istorie
Foto: Hepta.ro

Mircea Lucescu si Stefan Kovacs au fost inclusi de revista France Football pe lista celor mai buni 50 de antrenori din istoria acestui sport, primul fiind pe locul 41, iar al doilea, pe 43.

Mircea Lucescu, nascut in 1945, a castigat Cupa UEFA cu Sahtior Donetk (2009) si Supercupa Europei cu Galatasaray (2000) . Ca antrenor, el a fost de doua ori campion al Romaniei, de doua ori campion al Turciei si de opt ori al Ucrainei, castigand si numeroase cupe nationale.

Stefan Kovacs (1920-1995) a castigat de doua ori Cupa Campionilor Europeni (1972, 1973) in cele doua sezoane petrecute la Ajax Amsterdam, in care a mai obtinut cinci trofee.

France Football a retinut trei criterii principale, palmaresul la nivel de club, mostenirea lasata si personalitatea, carora li se adauga, implicit, un al patrulea criteriu: durata si impactul carierei.

Pe primul loc in aceasta ancheta este olandezul Rinus Michels, considerat creatorul fotbalului total. El a adus prima Cupa a Campionilor Europeni pentru Ajax Amsterdam si singurul trofeu din vitrina nationalei Olandei, EURO 1988. Rinus Michels a fost inlocuit la Ajax in 1971 chiar de Stefan Kovacs.

Pe lista France Football, Michels este urmat de scotianul Alex Ferguson si italianul Arrigo Sacchi. Pe locul 4 este Johan Cruyff, elevul lui Michels la Ajax, Barcelona si nationala Olandei. Pe pozitia a 5-a este spaniolul Pep Guardiola, care a fost jucatorul lui Cruyff la Barcelona.

Pe locul 20 in acest clasament este un nume ce are legatura cu Romania, ungurul Bela Guttmann, castigator al Cupei Campionilor Europeni cu Benfica in 1961 si 1962. Guttmann a antrenat-o pe Ciocanul Bucuresti in anul 1946.

Iata acest clasament in prima sa parte:

1. Rinus Michels (Olanda)

2. Sir Alex Ferguson (Scotia)

3. Arrigo Sacchi (Italia)

4. Johan Cruyff (Olanda)

5. Pep Guardiola (Spania)

6. Valeri Lobanovski (Ucraina)

7. Helenio Herrera (Argentina)

8. Carlo Ancelotti (Italia)

9. Ernst Happel (Austria)

10. Bill Shankly (Scotia)

11. Matt Busby (Scotia)

12. Giovanni Trapattoni (Italia)

13. Jose Mourinho (Portugalia)

14. Miguel Munoz (Spania)

15. Brian Clough (Anglia)

16. Marcello Lippi (Italia)

17. Nereo Rocco (Italia)

18. Louis van Gaal (Olanda)

19. Ottmar Hitzfeld (Germania)

20. Bela Guttmann (Ungaria)

...

Lucescu si Kovacs devanseaza pe aceasta lista nume ilustre, ca spaniolul Luis Aragones (locul 44), olandezul Frank Rijkaard (45) sau germanul Otto Rehhagel (46) .

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Replică tăioasă pentru Piedone. Nicușor Dan a ieșit la atac: "Asta e singura luptă care contează!"
Nicușor Dan este susținut la aceste alegeri de Dreapta Unită, formată din USR, FD și PMP. Edilul, care are de dus o luptă dificilă cu Cristian Popescu Piedone, a ieșit la atac, în cadrul...
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban, dezlănțuit: „Nu mi-e frică de voi, securiștilor!". Fostul premier a anunțat prima reformă a alianței FD+USR+PMP
Ludovic Orban face mare scandal din opoziție. Fostul premier, fost lider al PNL, se află într-un război continuu după ce Klaus Iohannis l-a trecut pe „linie moartă". Ludovic Orban este...
#top antrenori fotbal , #stiri Mircea Lucescu