Mircea Dumitru prevede repornirea fabricilor de diplome: Va fi o catastrofa gen Spiru Haret in anii '90

Luni, 17 Iulie 2017, ora 14:25
14135 citiri
Mircea Dumitru prevede repornirea fabricilor de diplome: Va fi o catastrofa gen Spiru Haret in anii '90
Foto: Arhiva Pixabay

Presedintele Klaus Iohannis a primit recent de la Parlament o lege adoptata la initiativa PSD si care daca va fi promulgata "va fi o catastrofa", spune rectorul Universitatii Bucuresti, Mircea Dumitru, fost ministru al Educatiei.

Legea o are ca initiator pe Ecaterina Andronescu si prevede ca universitatile isi vor putea stabili singure cifra de scolarizare cu conditia sa nu fie mai mult de 35 de studenti la un profesor.

"Daca intr-adevar se va ajunge acolo, cred ca va fi o catastrofa. Neavand un control asupra acestei cifre maxime inseamna ca vom ajunge sa avem iarasi fenomene gen 'Universitatea Spiru Haret' in anii '90. Calitatea nu va mai conta deloc, va conta numai cati studenti ai la licenta, la masterat.

Asta va arata un mod grotesc in care se aplica principiul finantarii per student, adica al corelarii bugetului universitar cu numarul de studenti. Fiecare universitate va fi supusa unei presiuni imense sa inroleze cat mai multi studenti si in felul acesta va scadea dramatic calitatea, atat cat este ea in momentul de fata", a comentat prof.dr. Mircea Dumitru pentru Ziare.com.

Rectorul Universitatii Bucuresti spune ca "acest gen de lacomie", adica goana dupa resurse financiare, va pune universitatile "in situatia de a renunta complet la calitate si de a avea formatii de lucru din ce in ce mai mari".

"Eu cred ca va fi o lovitura crunta data sistemului si asta se va reflecta in cativa ani in pozitia si mai slaba a universitatilor noastre in rankingurile internationale", a mai afirmat Mircea Dumitru.

In prezent, capacitatea de scolarizare a universitatilor este stabilita in functie de mai multe criterii, si calitative, si cantitative. De exemplu, se ia in calcul si gradul de incarcare a salilor de curs, dar si existenta unor facilitati, cum ar fi bibliotecile.

Parlamentarii au stabilit insa ca universitatile vor putea scolariza cati studenti doresc, cu conditia sa nu se depaseasca rata de 35 la 1 profesor.

Legea este puternic contestata si de studenti, dar si de reprezentanti ai cadrelor universitare.

Sorin Campeanu, fost ministru al Educatiei si presedintele Consiliului Rectorilor, spune ca proiectul de lege incurajeaza fabricile de diplome.

"Ministerul Educatiei in fiecare an aloca un numar de diplome strict legat de capacitatea de scolarizare care face obiectul hotararilor de guvern anuale. (...) In momentul acesta, disparand limita superioara, inseamna ca orice universitate poate sa solicite si trebuie sa primeasca orice numar de diplome", a declarat Sorin Campeanu pentru TVR.

De asemenea, presedintele Agentiei Romane de Asigurare a Calitatii in Invatamantul Superior, prof. Iordan Petrescu, a spus ca e posibil sa se ajunga si in instanta.

"Unele universitati vor incerca sa eludeze, sa spunem, capacitatea stabilita pe baza unui calcul in urma unei evaluari externe, cum o face ARACIS-ul, si sa se prevaleze de acest raport 35 la 1 si sa zica: domn'le, eu am 10 cadre didactice, pot sa scolesc 350 de studenti in anul I. (...) Probabil vom ajunge la judecata, sa vedem cine ne stabileste capacitatea de scolarizare", a declarat pentru TVR prof. Iordan Petrescu.

In schimb, actualul ministru al Educatiei, Liviu Pop (PSD), spune ca nu poate anticipa eventualele efecte negative ale legii, in cazul in care ea va fi promulgata de presedintele Iohannis, dar nu crede ca un numar mare de studenti ar afecta calitatea actului de educatie.

"Eu nu va pot spune care sunt efectele acestei modificari legislative. Cu siguranta un semnal de alarma pe care l-a tras Consiliul National al Rectorilor trebuie luat in calcul. E posibil ca, din acest punct de vedere, elemente din aceasta lege sa contribuie la scaderea actului de calitate in invatamantul universitar. Lucrul acesta trebuie reparat, daca este asa, si nu prin act normativ de urgenta (...)

Eu nu cred ca un numar mare de studenti scade calitatea actului de educatie", a explicat Pop, precizand ca nu va initia nicio ordonanta de urgenta de modificare a Legii Educatiei, pana la 1 septembrie, informeaza Mediafax.

Si Alianta Nationala a Organizatiilor Studentesti din Romania (ANOSR) considera ca proiectul de lege in forma adoptata de Senat poate conduce la "o revigorare a 'fabricilor de diplome'".

Citeste azi pe Ziare.com un interviu cu Mircea Dumitru despre reforma necesara in Educatie si marile probleme ale sistemului de invatamant

Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Moartea unui om politic - pomenirea și lecțiile acesteia. Partea I: de ce trebuie să (ne) criticăm liderii?
Acum la mine e noapte târziu, dar calendaristic ziua de 27 martie a început deja. Când domniile voastre (sau majoritatea) veți citi acest articol (în două părți), peste cea de-a 29-a zi a...
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
#Mircea Dumitru cifra scolarizare universitati, #lege Ecaterina Andronescu numar studenti , #ministrul Educatiei