Premierul Tudose a castigat repriza, dar ce urmeaza?

Duminica, 15 Octombrie 2017, ora 19:47
7362 citiri
Premierul Tudose a castigat repriza, dar ce urmeaza?

Unii cred ca, de vreme ce dl Tudose a primit satisfactie cu privire la eliminarea din guvern a trei ministri, pe care fara indoiala ii socotea incomozi, iar liderul partidului a inghitit scrasnind din dinti aceasta galusca greu digerabila, de acum incolo s-a instalat linistea la partid si la guvern.

Am indoieli. Ca sa fie liniste, trebuia retras si penalul Viorel Ilie, trebuiau sa mai apara pe faras inca vreo doi-trei ministri vizati deja de premier si mustruluiti in plina sedinta, cu presa de fata.

Dar, in opinia mea, adevarata liniste n-are cum sa apara, decat daca insusi jupanul partidului nu s-ar mai ascunde dupa deget si ar recunoaste sincer ca si-a gasit nasul, ca acesta l-a pus cu botul pe labe si n-are alta solutie decat sa bata in retragere, intelept si strategic.

Din pacate, este greu sa-l banuiesti pe dl Dragnea de intelepciune si strategie, iar prim-ministrul nu lasa impresia acelui om care se multumeste cu jumatati de masura. Deduc ca mai urmeaza inevitabil repriza a doua a dramoletei si poate chiar a treia sau a patra, in functie de imprejurari.

Cred ca simte si liderul partidului in ce capcana a intrat, dar neindraznind sa se lege de premier, si neputandu-si stapani furia, si-a varsat focul pe presedintele tarii, crezand ca daca ataca la un nivel atat de inalt ii cresc muschii in fata telespectatorilor, devine mai important in fata propriului partid si isi retuseaza cumva imaginea, atat de terfelita in fata tuturor.

Altfel nu-mi explic ciudata rabufnire, cand fara sa-l intrebe nimeni de sanatate, s-a trezit anuntand in gura mare ca nu se va duce la instalarea noilor ministri si nici nu va mai calca pe la Cotroceni, exact pana in anul 2019.

Ha, ha! Mi-a venit sa rad. Adica vrea sa ne dea impresia ca, in ce-l priveste, se vede pe el insusi in 2019 calcand pe covorul rosu, primind drapelul si pupand steagul, conform traditiei? Pardon!

Daca a gandit asa, liderul PSD si-a ales foarte prost momentul sa faca pe viteazul tocmai cand el insusi este in cadere libera, iar presedintele Iohannis urca in sondaje, cu perspectiva sa creasca si mai spectaculos in anul prezidentialelor, cand Romania va prelua presedintia Consiliului Uniunii Europene si ii vor creste sansele sa mai culeaga un mandat.

In opinia mea, perspectiva anului 2019 nu e deloc in favoarea dlui Dragnea. Nu stie nimeni cum va evolua pana atunci afacerea Belina, ce se va alege din banuielile privind Brazilia, ce invarteala e cu afacerea TelDrum, sau cu alta careia presa ii zice TelPorc, plus politica partidului si a jupanului, dusa tot din criza in criza.

Evolutia evenimentelor arata insa, intre timp, ca Tudose devine incontestabil jupanul la guvern, iar Dragnea ramane vataf numai la partid. Prim-ministrul a castigat totul: indepartarea parghiilor prin care Dragnea putea manipula treburile guvernului peste capul premierului, dreptul de a se adresa direct presedintelui, asa cum a facut-o recent si, mai ales, imaginea unui premier adevarat, nedus de nimeni cu lesa.

Faptul ca dna Shhaideh revine intr-o pozitie de consilier ma lasa rece. Cu sau fara asemenea consilier in coasta, dl Tudose are de acum inainte painea si cutitul in mana, respectiv fondurile administratiei de stat.

Chiar daca "daddy", cum il rasfata de la o vreme presa pe dl Dragnea, reuseste sa-si plaseze un om de incredere la ministerul dezvoltarii, situatia nu mai este cum a fost. Oricat ar fi acesta de atasat lui daddy, dupa cele intamplate e mai de asteptat sa sufle in iaurt non-stop, decat sa-si taie singur craca de sub picioare.

La fel se pune problema si pentru cazul celorlalti politruci in cazul cand jupanul de la partid reuseste sa-si mai infiltreze in executiv tentaculele sale. Oricine va incerca sa miste in front, isi va aduce amine fara indoiala ce a patit Plumb, Shhaideh, Cuc si altii care s-ar putea sa mai urmeze.

In opinia mea, dl Tudose este pe cale sa recapete in guvern acea autoritate de care are neoie orice prim-ministru, ca sa poata conduce activitatea executiva asa cum crede de cuviinta. N-ar avea nicio problema sa-l demita pe penalul Viorel Ilie direct la presedinte si lasandu-l pe dl Tariceanu sa vorbeasca la bec. La fel de bine, poate sa demita alti demnitari din randul unui, doi sau trei, cu sau fara acordul dlui Dragnea.

Dar premierul are o problema din ce in ce mai grea, cu finantarea programului de guvernare al lui Dragnea. Impozitul pe gospodarie a dat chix, cel pe cifra de afaceri a lovit in bara, taxa pe solidaritate s-a nascut moarta, iar faimosul split TVA tocmai agonizeaza. Acesta este piatra de moara care fara indoiala va continua sa atarne greu de gatul premierului, tragandu-l la fund, dupa ce inlatura toti indezirabilii.

Daca nu-i gaseste rezolvarea, singura soluie pentru premier ramane sa puna pe tigaia incinsa chiar autorii faimosului program de guvernare, in frunte cu Liviu Dragnea, cel care acum cateva luni se facea zmeu pentru ca-l stia din scoarta in scoarta.

Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
Intrarea în Schengen pune sub lupă corupția din România: “Iar ne-a prins ninsoarea nepregătiți”
România intră în spațiul Schengen doar pe cale maritimă și aeriană, la finalul lunii martie 2024. Aderarea va stimula turismul și comerțul și va consolida piața internă. Pe de altă...
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
„Ne mai gândim”. Nicolae Ciucă s-ar vedea în turul doi la prezidențiale cu Marcel Ciolacu, dacă coaliția nu va avea candidat comun
Discuţiile despre candidaţii la alegerile prezidenţiale vor avea loc, între PNL şi PSD, după alegerile din data de 9 iunie, declara liderul liberal Nicolae Ciucă. Ciucă admite că, dacă...
#program guvernare PSD, #guvernare Liviu Dragnea, #Tudose prim ministru , #premier