Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mihai Tudose > premier
A   A   A

MAE le traduce ungurilor ce a vrut sa spuna Tudose cu "toti vor flutura langa steagul secuiesc"

MAE le traduce ungurilor ce a vrut sa spuna Tudose cu "toti vor flutura langa steagul secuiesc"
Foto: Arhiva Hepta.ro
Ministerul Afacerilor Externe a reactionat vineri, dupa ce Budapesta l-a convocat pe ambasadorul roman sa dea explicatii in legatura cu declaratiile facute de premierul Mihai Tudose joi seara.

"Am transmis ca, daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", a spus premierul la Realitatea TV, pus sa comenteze rezolutia semnata de UDMR, PPMT si PCM si care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istorice.

Declaratia a starnit reactii virulente atat de la liderii maghiarilor din Romania, cat si de la Budapesta. Dupa ce Marius-Gabriel Lazurca, ambasadorul Romaniei la Budapesta, a fost convocat de Ministerul de Externe din Ungaria, MAE roman a venit cu precizari, explicand in termeni diplomatici ce a vrut sa spuna premierul Tudose si de ce a facut-o.
"Declaratiile facute de prim-ministrul Romaniei atrag atentia asupra responsabilitatii pe care o au autoritatile centrale si locale din tara noastra pentru asigurarea respectarii legii, fara a avea valente etnice, anti-maghiare si puncteaza, in primul rand, necesitatea respectarii ordinii constitutionale si de drept din Romania, stat unitar, suveran si indivizibil.

Semnalam, totodata, faptul ca dezbaterea in spatiul public pe acest subiect survine in contextul in care initiativele privind diverse forme de autonomie teritoriala pe criteriul etnic s-au multiplicat in ultima perioada, culminand cu semnarea, la 8 ianuarie, a Rezolutiei comune a organizatiilor politice maghiare din Transilvania privind alinierea conceptelor de autonomie", isi incepe MAE explicatia, potrivit unui comunicat remis Ziare.com.
In continuare, institutia condusa de Teodor Melescanu arata ca orice initiative de genul celei adoptate de reprezentantii maghiarilor in Romania incalca Constitutia.

"Aceste demersuri, pe o tema care tine strict de ordinea constitutionala a Romaniei si asupra careia s-au pronuntat anterior atat factorii politici cat si instanta constitutionala din Romania, nu contribuie la mentinerea unui spirit de convietuire interetnica armonioasa si nici la progresul in relatia bilaterala.

Astfel de gesturi sunt cu atat mai regretabile cu cat ignora, in mod deliberat, masurile substantiale adoptate de-a lungul timpului de autoritatile romane in beneficiul persoanelor apartinand minoritatii maghiare din Romania, corespunzand celor mai inalte standarde de protectie in materie, angajament pe care Romania si-l mentine si pe care il va urmari in mod constant in toate politicile sale.
MAE dezavueaza orice provocari de aceasta natura, mai ales in anul in care Romania isi propune sa sarbatoreasca Centenarul Marii Uniri intr-un spirit de unitate, toleranta si respect reciproc intre toti cetatenii sai, indiferent de etnia acestora", se mai arata in comunicatul institutiei.

In final, ministerul "isi exprima increderea ca relatiile romano-ungare vor avea in continuare ca reper pilonii politico-juridici reprezentati de Tratatul politic de baza si Declaratia privind cooperarea si parteneriatul strategic pentru Europa in secolul XXI si se vor dezvolta in spiritul valorilor europene".

Citeste si:
Lider UDMR: Premierul Tudose a jignit profund si a amenintat nevoalat maghiarii din SecuimeUDMR, PPMT si PCM au semnat o rezolutie care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istoricePremierul Tudose le da replica maghiarilor: Refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 16:07
 Autor:Alexandra Sandru

 Articol citit de 17662 ori

Citeste si: