Ziare.com
Actual Politic Business Sport Life 
Mihai Tudose > premier
A   A   A

Ambasadorul roman la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, dupa declaratiile lui Tudose

Ambasadorul roman la Budapesta a fost convocat la Ministerul ungar de Externe, dupa declaratiile lui Tudose
Foto: Facebook/Nagy Katalin
Ambasadorul Romaniei la Budapesta, Marius-Gabriel Lazurca, a fost convocat, vineri, de Ministerul de Externe din Ungaria in urma declaratiilor premierului Mihai Tudose.

Ministerul de Externe din Ungaria califica inacceptabile declaratiile primului ministru si asteapta scuze de la acesta, potrivit Digi24.

Ministrul ungar de Externe, Peter Szijjarto, a declarat, vineri, cdeclaratiile premierului roman "total inacceptabile si incompatibile cu valorile europene si cu situatia secolului 21". "Practic a amenintat o comunitate etnica nationala si pe reprezentantii acesteia cu executii sunt total inacceptabile". Este clar ca Guvernul Romaniei si premierul trebuie sa actioneze pentru a rezolva imediat aceasta situatie, a mai spus Szijjarto.
Premierul Mihai Tudose a declarat, miercuri, la Realitatea TV referitor la rezolutia privind autonomia Tinutului Secuiesc ca "daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag". "Am transmis ca daca steagul secuiesc va flutura pe institutiile de acolo, toti vor flutura langa steag. Nici nu poate fi vorba de o astfel de autonomie pentru secui", a spus premierul.

Kelemen Hunor, presedintele UDMR, a declarat, la RFI, ca premierul Mihai Tudose trebuie sa isi retraga declaratia privind autonomia Tinutului Secuiesc.

"Absolut inacceptabile. Nu ma asteptam de la Mihai Tudose, pentru ca nu are antecedente, el nu avea declaratii de acest tip niciodata de cand eu il cunosc, de aceea m-a socat aceasta declaratie. In UE nu poti sa propui fara consecinte politice reintroducerea pedepsei capitale si dupa aceea sa spui pentru o comunitate mai mica sau mai mare ca nu esti de acord cu ideile comunitatii respective si se vor flutura, ca vor fi spanzurati, ca vor fi omorati. Deci, din acest punct de vedere, eu cred ca nici aceasta declaratie nu poate sa ramana fara consecinte. In primul rand, eu astept scuze de la premierul Tudose si retragerea acestor cuvinte", a declarat Kelemen.
El a mai spus ca nu crede ca premierul poate sa ramana in functie pe termen lung, in UE, pentru ca "nu poate sa fie credibil un om politic care face astfel de afirmatii si care spune ca se vor flutura langa steag unii sau altii".

Citeste si:

Lider UDMR: Premierul Tudose a jignit profund si a amenintat nevoalat maghiarii din SecuimeUDMR, PPMT si PCM au semnat o rezolutie care prevede autonomia teritoriala a Tinutului Secuiesc, in limitele sale istoricePremierul Tudose le da replica maghiarilor: Refuz orice dialog legat de autonomia unei parti a Romaniei
Facebook ShareTweetGoogle Share
 Vineri, 12 Ianuarie 2018, ora 12:33

 Articol citit de 5222 ori

Citeste si: