Secretul otravitor al lui MRU (Opinii)

Autor: Iulian Leca - Senior editor
Joi, 29 Martie 2012, ora 20:06
12524 citiri
Secretul otravitor al lui MRU (Opinii)
Foto: antena3.ro

Privatizarea marilor companii de stat, unele cu datorii si pierderi uriase, altele cu un profit de invidiat, e un lucru bun. In sine si in teorie. Managementul si mentalitatea investitorului privat ar trebui sa conduca spre o insanatosire a sistemelui din multe puncte de vedere.

In primul rand ar stopa pierderile care provin din scurgerea banilor catre clientela politica. In fond, marile tunuri in Romania au fost date tocmai prin aceste "gauri negre" ale economiei, care au fost supte pana la epuizare de marea gasca a afaceristilor introdusi in sistem de catre politic.

Ca aproape niciodata marile privatizari nu au fost facute in favoarea si spre castigul romanilor, e o alta problema. E la fel de adevarat ca de multe ori am fost presati tot politic din afara sa vindem, cat mai repede, ceea ce a condus in multe cazuri la privatizari esuate sau in totalul dezavantaj al interesului national. Petrom - OMV e cel mai bun exemplu pentru a intelege ca nu a fost rau ca s-a facut, desi putea sa fie si mult, mult mai bine. Acum statul roman scoate din nou la mezat ce i-a mai ramas din marile companii.

In luna martie sunt programate privatizari in masa. Vanzarea pachetului minoritar detinut la Petrom, privatizarea a 10% din Transgaz, pachete de actiuni de la Hidroelectrica si Nuclearelectrica plus seria de licitatii pentru bunurile detinute de RAAPPS. In total, statul estimeaza sa adune peste 2 miliarde de euro din vanzari. O suma frumusica, mai ales in prag de alegeri, cu atat mai mult cu cat marea problema in Romania a fost intotdeauna destinatia banilor proveniti de pe urma marilor privatizari.

Cum deja si cuprul Romaniei a fost vandut pentru doar 200 de milioane de euro, graba si setea de bani de care da dovada Guvernul tradeaza o urgenta suspecta. Poate ca o fi vorba despre identificarea resurselor pentru finantarea "reintregirii" salariilor. Sau pentru alocarile bugetare catre primariile PDL, din cauza carora MRU a iesit val vartej din sedinta coalitiei. Oricum ar fi, pana la urma, nu cred ca premierul chiar si-ar dori ca PDL sa se usuce si sa moara de foame, asa ca noua echipa din Palatul Victoria lucreaza de zor la vanzarile ultimelor bunuri ale statului.

Daca cineva isi imagineaza ca banii din privatizari, obtinuti cu atata graba si disperare cu doar cateva luni inainte de alegeri, vor merge, de exemplu, in infrastructura si in modernizarea drumurilor si a anumitor servicii, trebuie sa fie de o candoare angelica. Secretul si misterul premierului e doar unul singur - pentru ce aduna mai repede banii? Pentru reintregirea salariilor, pentru a putea sustine scaderea CAS, pentru eventuale indexari ale pensiilor sau pentru toate la un loc?

Dar, capac la toata aceasta graba de a vinde ce a mai ramas la stat cat mai repede, Guvernul Ungureanu a aprobat deodata acordurile petroliere de concesiune pentru explorare, dezvoltare si exploatare cu Chevron pentru perimetrele Vama Veche, Adamclisi si Costinesti - intelegerea intrand in vigoare imediat! Bonus, ca si cum subiectul exploatarii gazelor de sist nu ar fi si asa un subiect mai mult decat controversat, fiind interzisa in aproape toate statele din UE, contractul dintre statul roman si compania americana, care contine cele mai importante prevederi, a fost clasificat.

Deci, nu stim absolut nimic despre castigul statului roman, dar stim sigur - sigur ce riscam si mai ales ce pierdem. Clasic romanesc. Un principiu de baza al oricarei societati inchise este dus pe culmile implinirii de un fost sef de servicii secrete ajuns prim - ministru al Guvernului doar pentru ca asa au vrut doi oameni. De fapt unul. De acum nu vom avea doar vietile otravite de activitatea nociva a guvernantilor, ci si pamantul si apa, la propriu aici. Pentru ca atata timp cat intelegerile raman secrete, noi nu putem decat ghici ce se ascunde in spatele acestor contracte.

Un alt fel de parjolire medievala a tot ce ramane in urma lor, dupa alegeri. O strategie post-moderna de otravire a fantanilor ca sa a nu mai ramana nimic in viata pentru "dusmanii" care vor veni dupa.

Eveniment Antreprenoriatul Profesie vs Vocatie

AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
AUR se plânge că George Simion nu are acces la comisia de control a SRI. "PNL-PSD continuă acapararea statului român"
Deputata AUR Gianina Şerban acuză că, de patru luni, Birourile permanente reunite al Camerei şi Senatului refuză, fără nicio justificare, să numească un membru al partidului în comisia...
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîțu iese la atac după tensiunile din coaliție privind candidatura lui Cătălin Cîrstoiu la Capitală. Variantele propuse de fostul premier
Florin Cîţu, fost premier și fost lider PNL, a anunțat că sunt probleme privind „candidatura coaliţiei toxice” în persoana medicului Cătălin Cîrstoiu la Primăria Capitalei. El a...
#mihai razvan ungureanu prim ministru, #grupul american Chevron, #gaze sist, #contract secretizat , #guvern