Zeci de parinti si copii au participat la Marsul Oxigen pentru Romania: "Vreau aer in plamani, nu praf!"

Sambata, 02 Noiembrie 2019, ora 22:15
4922 citiri
Zeci de parinti si copii au participat la Marsul Oxigen pentru Romania: "Vreau aer in plamani, nu praf!"
Foto: Breasla Constructorilor Ieseni

Zeci de parinti impreuna cu copiii lor, activisti de mediu, biciclisti, dar si simpli cetateni au participat sambata la Marsul Oxigen pentru Romania, organizat in Bucuresti. Participantii au purtat masti de gaze, veste, steaguri si pancarte.

Pe pancarte se puteau citi mesaje precum 'Avem solutii pentru reducerea poluarii aerului in Romania' sau 'Vrem monitorizare in timp real a poluatorilor', se arata intr-un comunicat remis Ziare.com de Asociatia Breasla Constructorilor Ieseni.

Organizatorii marsului spun ca evenimentul a avut un dublu rol: "Pe de o parte sa traga un semnal de alarma asupra efectelor poluarii aerului asupra sanatatii, dar si sa prezinte solutii de a eficientiza aplicarea legislatiei de mediu".

"Participantii la mars s-au deplasat pe traseul Biblioteca Nationala - Ministerul Mediului, acolo unde a fost deja depus documentul cu solutiile societatii civile de imbunatatire a legislatiei de mediu, respectiv Politica Publica Alternativa in Domeniul Masurarii si Pastrarii Calitatii Aerului", mai arata sursa citata.

Mioara Gociu, manager de proiect si presedintele Asociatiei Breslei Constructorilor Ieseni, a declarat ca propiectul a pornit de la suferinta mai multor oameni, "care s-au vazut neputinciosi in fata problemei poluarii aerului".

"Timp de un an, un grup de experti independenti a lucrat la elaborarea Politicii Publice Alternative in Domeniul Calitatii Aerului, document care sa vina cu solutii concrete pentru ca aplicarea legislatiei de mediu sa se realizeze la standarde europene", a mai declarat Mioara Gociu.

La randul sau, Ciprian Stuparu, presedintele Asociatiei Eco-Natura Comunitatii Baicoi, a subliniat ca "este inadmisibil ca Garda de Mediu sa mearga pe teren sa verifice incidentele de mediu cu pixul si hartia in mana".

"Aceasta institutie trebuie sa fie dotata cu laboratoare de mobile de masurare a calitatii aerului si sa poata afla in timp real cine polueaza", a afirmat acesta.

Cat despre costuri, ele vin din investitiile care trebuie sa fie realizate si de agentii economici, si de autoritati.

"In cazul agentilor economici care au autorizatie integrata de mediu, pentru transmiterea datelor in timp real privind poluantii emisi in aer catre autoritatile competente, acestia ar trebui sa isi achizitioneze un soft special in valoare de aproximativ 4.000 de euro. La randul sau, Garda Nationala de Mediu ar trebui sa implementeze la nivelul fiecarui judet un program de procesare si stocare a acestor date care costa in jur de 14.000 de euro", a explicat avocat Dumitru Falota, expert in cadrul proiectului.

La acestea, se adauga achizitionarea de catre fiecare comisariat judetean al Garzii Nationale de Mediu de laboratoare mobile, care au un cost de aproximativ 374.000 de euro.

"La nivel national, vorbim despre un cost total de 16 milioane de euro, suma ce poata fi atrasa inclusiv prin finantari europene in cadrul programelor de mediu", a adaugat si Marius-Mihai Cazacu.

In cadrul aceluiasi proiect a fost creata si Coalitia pentru Aer Curat, din care fac parte zeci de ONG-uri din tara care activeaza in domeniul sanatatii si protectiei mediului.

Mai multe informatii privind Politica Publica Alternativa in Domeniul Calitatii Aerului, puteti afla accesand documentul integral pe site-ul breaslaconstructorilor.ro.

C.B.

Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toți operatorii de transport feroviar, integrați pe Ghișeul Unic. Schimbări la cumpărarea biletelor
Toţi cei şase operatori de transport feroviar de călători care prestează servicii publice sunt integraţi şi activi în sistemul Ghişeul Unic dezvoltat de Autoritatea pentru Reformă...
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România va colabora cu Coreea de Sud în sectorul energiei nucleare. Ce prevede documentul semnat în timpul vizitei lui Klaus Iohannis
România şi Coreea de Sud au semnat un Memorandum de Înţelegere privind cooperarea bilaterală în domeniul energiei nucleare, care vizează inclusiv îmbunătăţirea echipamentelor nucleare,...
#mars oxigen Bucuresti, #coalitie calitatea aerului , #poluare